B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets tornfalkslåda vid Årike Fyris

Den 7 juli var jag förbi och kollade tornfalkslådan som sitter på ladan vid Kungsängen i Uppsala. Platsen är bara ett stenkast från mitt jobb så det är lätt att svänga förbi och kolla. Det var minst tre ungar i lådan. Tyvärr började det regna precis när jag kom dit och det var tunga droppar så jag fick söka skydd inne i ladan som lådan sitter på. 

Jag upptäckte då att det finns en utställning om Årike Fyris och Linné i ladan, så jag behövde inte ha tråkigt när jag väntade ut regnskuren. Jag hörde också att det kom en matleverans till de små i lådan. 

Här kan man läsa om hur Årike Fyris är ett samarbete mellan SLU och Uppsala kommun. Det är numera också ett naturreservat. 

Här kan man t ex se mängder med blommande kungsängsliljor i början eller mitten av maj, precis runt där den här ladan står. Det finns också mängder med fåglar och tornfalkslådan på ladan har för det mesta häckande fåglar under sommarhalvåret. 

Fyra dagar senare åkte jag tillbaka och då hade ungarna vuxit på sej bra och började se ut som tornfalkar. Vad jag kunde se var det fyra ungar i lådan (men de som "hade koll" påstod att det var fem). Tornfalken var en av de arter som Linné ursprungligen beskrev i sin Systema Naturae från 1700-talet, passande att de bor på just den här ladan.

Här serverar mamma vårtbitare till sina små. Lite ynkligt för fyra (eller fem) hungriga ungar att dela på.

En är helt klart jättehungrig.

Det blev nog inte så mycket delande utan de andra fick vackert vänta på nästa leverans. 

Det gick fort. Här kommer nästa matportion, också vårtbitare. Det hade varit trevligt att få se dessa ge sej ut på sin första flygtur, vilket inte skulle dröja så många dagar. Men dagen efter detta besök åkte vi till Nordnorge och var borta 11 dagar. 

Fru tornfalk ger sej ut på jakt efter nya vårtbitare. 

När vi kom tillbaka från semestern hade alla ungarna lämnat lådan, men jag åkte förbi i alla fall för de brukar hålla till i närheten den första tiden. Den 29 juli fick jag se denna tornfalk lämna taknocken och flyga ut över vallen vid ladan. 

Juveniler liknar honan men det finns några små detaljer man kan titta på. Jag kan ändå inte reda ut om detta är en av ungarna eller den vuxna honan. Flygsättet såg lite vingligt ut, men det kanske var vinden. Kanske någon här kan reda ut vilken fågel det är? Håkan har mycket erfarenhet av dessa om jag minns rätt. Fjäderdräkten ser i alla fall väldigt ny och fräsch ut. 

Den passerade över mitt huvud och spanade på mej. Enligt de som ofta är där och spanar hade alla fem ungar lyckosamt lämnat lådan.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-01 17:39 | Läst 1048 ggr. | Permalink
Hej Lena.
Du spørger: Kanske någon här kan reda ut vilken fågel det är?
Jeg gætter på at det er en Tårnfalk :-) :-) Men ellers må nogen af alle de kloge fugleeksperter her på FS komme med et bedre bud - unge eller mor.
Dejlige billeder allesammen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-09-02 20:37
Tack Erik,
för din positiva kommentar och jag tror du har rätt i att det är en tornfalk :-) Men jag vet att det finns några väldigt kunniga fågelskådare/fotografer på denna sida och jag har faktiskt fått ett utförligt svar från Fredrik N, men han säger inte med bestämdhet att det är en unge.
Hälsningar Lena
Det var en vacker vältagen serie, har en del tornfalkar i närheten, men får sällan bild på dem, några av dess bo har jag inte funnit. Kul och förmodligen praktiskt med genomskinlig information i fönstren.
Svar från Lena Holm 2023-09-03 21:41
Tack Stefan,
det här är en välkänd plats för häckande tornfalk och de får nog många besök under sommaren. Det här paret verkar acceptera att det rör sej folk i närheten. Ladan har ju faktiskt en utställning så det är fler än bara fågelskådare och fotografer som kommer hit.
Hälsningar Lena
Fantastiskt att se, vilken spännande art och vad roligt att häckningen lyckades. Jättefina bilder verkligen tycker jag.
Svar från Lena Holm 2023-09-03 21:38
Tack Morgan,
för det mesta häckar det tornfalkar i denna låda och det är en plats jag brukar kolla varje år. Det ligger nära mitt jobb så det är lätt att åka förbi och se hur det går.
Hälsningar Lena
Hej Lena Vilken härlig serie på dessa vackra tornfalkar fina bilder alla men jag gillar den bilden när alla ungar sitter på rad Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2023-09-03 21:37
Tack Gert,
man blir alltid så glad när man kommer till denna plats och det sitter ett helt gäng med ungar och trängs i lådan. Jag förstår att du gillar den bilden.
Hälsningar Lena
Häftigt att få se dem så nära! Fina foton fick du också. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-09-03 21:36
Tack Nina,
de här fåglarna har sin bolåda och man märker ganska snabbt om föräldrarna tolererar att man står där och tar bilder. Vill de inte flyga fram till lådan med mat får man backa undan eller lämna platsen.
Hälsningar Lena
Fina bilder på tornfalkarna vid ladan :)
Det var kul att se variationen på byten som föräldrarna kom med i år, hanen såg jag bara komma med byte 3 gånger och alla gångerna så hade han en liten fågel med sig i klorna.
Honan däremot kom med råtta några gånger, några gånger var det sork, sen kom hon flera gånger med vårtbitare, och en gång med en riktigt stor larv.
Har varit där i 10 år i rad nu och det har mest varit sorkar som föräldrarna kommit med, förutom 2018, då det nästan bara var småfåglar som dom kom med till ungarna.
.
Jag var där 4 gånger i år, jag ville för en gångs skull vara på plats när ungarna lämnade lådan, har alltid kommit dit några dagar efter dom börjat flyga.
Först på det 3é besöket så började ungarna hoppa ur lådan en efter en, då hade jag hört att en av ungarna varit ute en sväng dagen innan, men nu flög alla ut utom en av ungarna som hoppade ut dagen efter.
Så det blev nästan 15 timmars väntan på att dom skulle börja flyga ut, som tur var så hade man ju föräldrarna som kom då och då med mat till ungarna :)
.
Som du säger så är det ibland svårt att se skillnad på en ungfågel och den vuxna honan, det som skiljer är det gula på näbben och runt ögat som har en annan ton av gult, ungfåglarna har mer "blekt" gult mot vuxna honans mera "färgglada" gult, inte direkt lätt att se ibland dock :)
Annars får man kolla på fjäderdräkten som du själv sa såg fräschare ut på ungarna, den vuxna honan var ganska "rufsig" i år, speciellt på magen efter att burit på alla byten till ungarna :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2023-09-03 21:33
Tack Fredrik,
för din fylliga kommentar med en massa kul information om tornfalkarna. Jag fick inte se hannen alls detta år och det kan ju stämma med tanke på hur få gånger du fick se honom. Jag insåg att jag skulle missa när ungarna började flyga i år, annars hade vi säkert setts där. Du är mycket tålmodig och jag hoppas du fick bilderna som du ville ha.
Hälsningar Lena
Finfina bilder här, känns också som mysiga fåglar att följa! Brukar ofta titta upp på Riddarholmskyrkans torn när jag passerar där på mina promenader förbi, och det känns som dom inte har häckat där på 3 år nu.. jag ser inte längre några vita 'spillningsfläckar' i teglet under det hål som dom brukar häcka i.. Troligen har dom ett uppehåll i sin kontinuitet där, vilket troligen är naturligt, allt kan ju hända även för Tornfalkar.. Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-09-03 21:30
Tack Jan,
så länge jag kan minnas har det varit tornfalkar i lådan på denna lada, men de kan naturligtvis ha haft uppehåll något år då jag inte haft koll. Det är alltid lite extra spännande att åka till denna lada efter jobbet på sommaren för det finns alltid tornfalkar där eller i närheten.
Hälsningar Lena
Trevligt med en rapport från ladan. Fint att du fick med en matleverans också. Mina tornfalkar flög ju ut ur holken för någon månad sedan, och därefter har den varit tom. Men i veckan när jag passerade så satt det en tornfalk i den, om det är en unge som har kommit tillbaka eller förälder vet jag inte för jag har svårt att se skillnad på dem
Svar från Lena Holm 2023-09-03 20:38
Tack Peter,
jag hade tur som fick ett par leveranser av mat från honan. Hannen såg jag aldrig till. Det är svårt att se skillnad på honan och de fullstora ungarna.
Hälsningar Lena
Vilket ställe detta verkar vara !
Tornfalkar en en av de vackraste fåglarna tycker jag.
Så söta där dom sitter i holken och vilka fina matarbilder !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-03 20:36
Tack Ing-Marie,
ladan vid Kungsängen är välkänd för tornfalkslådan och att det alltid (så vitt jag kan minnas) är ungar i lådan på sommaren. Jag vet att Johnny varit här och fått fantastiska bilder och jag har fotat ungar som provar vingarna flera gånger. Hör av dej nästa sommar så kan jag informera om läget i lådan och du kan göra ett besök. Man märker snabbt om föräldrarna ogillar att man står där och då får man backa eller lämna dem ifred en stund och sedan återkomma.
Hälsningar Lena
Mycket fin och trevlig serie bilder på tornfalkarna. Kände inte till Årike Fyris sedan tidigare. Inget jag hörde talas om när jag bodde där på 80-talet. Flyttade från Uppsala för närmare 35 år sedan efter avklarade studier så jag förstår att det har hänt en hel del sedan dess.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-09-03 20:32
Tack Jörgen,
jag tror att Fyrisån från Kungsängen och mot Sunnersta har varit ett populärt ställe för fågelskådare ganska länge men det blev inte naturreservat förrän ganska nyligen. Utställningar i ladan har det funnits några år. Du får svänga förbi och kolla om du är närheten någon gång. Linnés Hammarby är också ett ställe värt att besöka. Jag ska nog ha det med i en blogg snart.
Hälsningar Lena
Falkarna är jättefina när de sitter där på rad och väntar på mat! Därför sticker bild 5 ut extra för mig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-09-03 20:28
Tack Bjarne,
det känns alltid extra trevligt när man kommer till lådan och den är full med ungar. Tornfalken är visserligen en vanlig rovfågel men det är ändå glädjande att se att det går bra för dem.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg