B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vardø

Vardø är den östligaste tätorten i Norge. Kiberg ligger visserligen längre österut men räknas inte som en tätort med sina 202 invånare, jämfört med Vardøs 1690 (jan 2022). Kyrkan är relativt ny för den gamla brändes ner 1944.

Det händer inte så mycket i staden denna förmiddag. Det här borde vara huvudgatan (tror vi) och klockan är halv tio. Vädret är som ni ser blygrå dimma, ca 10 grader.

Så här kan man färdas med sin fiskeutrustning i dessa trakter. Mer storskaligt fiske har förstås varit och är fortfarande viktigt här. Likaså har det förekommit livlig gränshandel med Ryssland under 1800-talet, som kallades pomorhandeln. 

 Vi passerar pomormuséet och denna staty som vittnar om fiskets betydelse. 

Muséet hyser också en koloni tretåiga måsar. Det är ännu inte öppet så vi passerar och fortsätter ner mot hamnen. 

Det här är hamnen med de mindre båtarna. Det finns också en större hamn som man passerar innan man åker över till ön. Om man förstorar kan man se texten på den röda, något slitna, byggnaden precis bakom stolpen "Make The North Great Again".

Vi ska ut med båt, dock inte denna rib utan en lite större båt som har hytt. Resan är visserligen inte så lång, ca 10 minuter, men regnet hänger i luften. 

Vi hittar denna skylt utanför turistinformationen som sammanfattar Vardøs historia. Det har bott folk här sedan 800-talet. Här har man också omnämnt de omfattande häxbränningarna på 1600-talet och Pomorhandeln från 1700 till 1917 mm. Den sista noteringen är den som vi har kommit att förundras över mest, den 2,8 km långa tunneln ut till ön som blev klar 1983. Hur kan en så liten tätort som det faktiskt är numera ha en undervattenstunnel? Frågan är om militärbasen och radarstationen Globus, som upptar halva ön, kan ha med det att göra? Men det har vi inte lyckats ta reda på. 

Vi ska ut till denna ö, som ligger ca 10 minuter med båt från Vardø. I normala fall ser man förstås ön men just denna dag är det bara grått när vi spanar ut över vattnet. Men vi är klädda för en heldag i blöt dimma (med inslag av regn) och dessa bilder kommer i ett senare inlägg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-14 07:36 | Läst 912 ggr. | Permalink
Hej Lena,
Det är kul att se bilder från orter som är lite avsides från turister.
Den sista bilden är helt i min smak.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-08-14 19:04
Tack Bob,
Hurtigrutten stannar här och då ser det antagligen lite annorlunda ut, åtminstone så länge de ligger vid kajen och folk kan gå av. Vi missade också en ny sevärdhet för att vi inte var pålästa, ett monument över häxbränningarna som har tillkommit efter vårt förra besök. Det var lite synd.
Hälsningar Lena
Följer resan med intresse. Nya platser jag inte besökt ännu. Kanske inspiration för nya resor framöver.
Tunnlar har vi passerat en del på Färöarna där man även har tre tunnlar som möts i en rondell ca 187 m under havsytan.
Har påbörjat bearbetningen av bilderna nu när vi 'r hemma igen

Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-08-14 19:06
Tack Bengt,
det blir några inlägg till och inte bara fåglar utan en och annan mindre ort också. Häftigt med en rondell inne i ett tunnelsystem. Jag kommer att följa din resa och har noterat att det kommit del 1.
Hälsningar Lena
Gissar ni åkte ut med en sjark, de är vanliga privatbåtar däruppe, gjorda för Barents. Och nä, det händer inte mycket på huvudgatan i de nordnorska städer jag besökt. Säkerligen läggs det mycket pengar på det militära, det har jag inget tvivel om. Nordligaste Norge är en vacker, fantastisk trakt.
Svar från Lena Holm 2023-08-14 19:09
Tack Stefan,
visst var det en sjark och vi såg även den typen av båtar. De ser ut att kunna ta mycket sjö och höga vågor på ena sidan, medan man kan jobba på den andra antar jag. De som var hemma var kanske på jobbet och många andra var troligen på semester någonstans söderut. Det mesta är ju söderut härifrån.
Hälsningar Lena
Intressant läsning i solen. Man undrar hur lokalbefolkningen har det på en sådant ort, måste ju vara ganska rått och fuktigt halva året och svinkallt den andra halvan. Antar att man inte tar sitt makro och fotograferar insekter? Fiske kan nog vara det man gör. Man kan kanske fotografera tretåig mås, kom ihåg för en fyra år sedan jag satt vid Kullen och fick ett X för tretåig mås, det var en sevärdhet här nere, har bara sett den den gången. Man undrar vem som kom först med Make the ……great again, såg skylten ny ut? På tal om skyltar så kommer det kanske inte hända så mycket mer på denna ort, för skylten utanför turistinformationen verkar vara full
Svar från Lena Holm 2023-08-14 19:20
Tack Peter,
det fanns insekter och det surrade en hel del i blommorna bredvid huset där vi bodde. Det blommade storslaget under den tid vi var i Nordnorge och humlorna såg ut ungefär som hemma, men var kanske andra arter anpassade för arktisk sommar. Våren är också ett fullkomligt Eldorado för fågelskådare med praktejder, alförrädare, lunne mm i arktisk miljö. Det går fågelfotoresor hit som är fulltecknade varje år. Lunnefåglar som slåss om häckningsplatserna så snön yr är nog ganska spektakulärt. Ljuset ska dessutom vara helt magiskt. Jag tror Trump var först även om skylten såg lite sliten ut. Vädret här tär nog ganska hårt på både hus och skyltar. Om något riktigt stort händer får de börja på en till skylt.
Hälsningar Lena
Hej Lena - jeg er også stadig med på turen.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2023-08-14 19:10
Tack Erik,
jag vet att du är en trogen läsare och uppskattar det mycket.
Hälsningar Lena
Väldigt roligt att följa din resa där längst bort i hörnet. Den resan skulle jag vilja göra själv nån gång. Undrar hur det är i Vardö på vintern? Mörkt antar jag.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-08-15 22:01
Tack Gunnar,
man kan göra det lätt för sej för Vardö har flygplats, även Vadsö som nog är lite större. Vintern är nog väldigt mörk men våren ska vara magisk. Under mars och april är det fortfarande vinter men ljuset återvänder med stormsteg och flyttfåglarna anländer i mängder. Många fågelskådare/fotografer väljer att resa dit då.
Hälsningar Lena
Jag läste "trevliga måsar" under bilden! OK, hon gillar ju fåglar tänkte jag, innan jag läste en gång till :)
När jag läste "Venuspassasjen" på skylten blev jag nyfiken och googlade fram detta:

"Maximilian Hell, János Sajnovics och hunden Apropos påbörjade sin resa till Vardö den 28:e april 1768. Bagaget var enormt med en stor mängd vetenskapliga instrument och flera teleskop, barometrar, pendelur och ett bibliotek med astronomisk litteratur. Det största teleskopet var hela 3,2 m långt."

Nämnde János Sajnovics gjorde dessutom en språklig upptäckt där i norr, mer om det finns att läsa här:
https://samiskhistorieblogg.wordpress.com/category/02-samernas-ursprung/ursprungsteorier-1700-talet/page/2

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2023-08-15 22:04
Tack Thomas,
det är så pass mycket måsar att man måste tycka om dem för att uppskatta deras närvaro. De här är dock inte alls lika påträngande som t ex fiskmåsar eller trutar. Det finns mycket intressant att läsa om Vardö och jag har tittat lite på dessa länkar men även andra då jag skrev bloggen. Jag hade kunnat ha med betydligt mer fakta men orkade inte riktigt fullfölja.
Hälsningar Lena
Mycket kul läsning och bilder, trevligt med historieplankan. Gillar måskolonin och den stillhet som råder.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-08-15 22:06
Tack,
dessa måsar är inte lika påträngande som fiskmåsar eller trutar, men det är ändå många fåglar på en liten yta mitt i bebyggelse. Det var mycket stillsamt i denna stad och sannerligen ingen turisthets.
Hälsningar Lena
Mycket trevlig inlägg det här. Det är spännande att få en liten glimt av orter man inte känner till så väl. Gillar verkligen bilden på museet med häckade tretåiga måsar. Få är de museum som skryta med något sådant.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-08-15 22:09
Tack Jörgen,
dessa måsar fanns överallt och tycktes kunna bygga bo på den minsta utskjutande list eller fönsterbräda. Tyvärr såg vi också spår av fågelinfluensa bland dem. Det finns mycket intressant att läsa om Vardö och vi har varit på muséet en gång tidigare.
Hälsningar Lena
Fina bilder från Norge! Ser fram emot ditt nästa inlägg från Hornøya!
Ha det så bra Lena!
Svar från Lena Holm 2023-08-15 22:10
Tack Heléne,
det kommer en del fågelbilder från Hornöya men tyvärr vara i den typ av väder som du ser på dessa bilder.
Hälsningar Lena
Oj vad spännande! Hoppas ni fick se lunnefågeln.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-08-15 22:18
Tack Johnny,
jo vi fick se väldigt många lunnefåglar och väldigt nära. Det kommer ett inlägg om dem så småningom. Det blir sillgrisslor först.
Hälsningar Lena
Den kyrkan känner jag igen, hoppas ni även hittade ut till Steilneset minnested, minnesmärket över häxprocessen i finnmarken.
Svar från Lena Holm 2023-08-25 22:14
Tack Margareta,
nej tyvärr åkte vi inte ut till den platsen och det berodde mest på att vi inte var tillräckligt pålästa. Det minnesmärket har tillkommit sen vi var här sist och det hade jag inte koll på. I efterhand insåg jag vad vi hade missat men vi fick ändå ta del av vad som inträffat här på andra ställen.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg