B. LOGGBOKEN
Exotiskt i London
Vi har precis kommit hem från en resa som började i London och slutade i Skottland. I London skippade vi många av de vanliga sevärdheterna och tog bl a en tur till Kensington garden istället. Där kan man vandra längs The Diana Princess of Wales Memorial Walk. Det var 25 grader varmt och behagligt under de stora lummiga träden.
Det finns förstås vattendrag och de obligatoriska gräsänderna finns även här. Honorna var nog på annat håll med sina småttingar.
En ung sothöna väntade på någon av sina föräldrar. Vi såg en hel del sothöns, med ungar, ett svanpar, hägrar, måsar, trutar mm. Ungefär som man kan förvänta sej i en park på denna breddgrad.
Det var en lördag förmiddag och många var i parken med sina hundar. De allra flesta sprang fritt och de var helt klart vana vid det. Inga hundar kom fram till oss eller störde folk på filtar etc.
I det här landet är kråkorna svarta och kallas "carrion crow" eller svartkråka. Jag blev mycket fascinerad av dem. De är lika stora som våra gråkråkor och mindre än korpar, som man först tycker att de ser ut som. De rör sej också i mindre flockar och beter sej som kråkor, inte i par som korpar.
Vi hade med oss ett äpple och bjöd några kråkor som tacksamt tog emot frukten och åt prydligt.
Vad vore en stadspark utan ekorrar och vi såg några bl a den här som satt inne i ett "mjukt" barrträd. I England har den grå ekorren, som introducerades i slutet av 1800-talet från Nordamerika, trängt undan den röda ekorren och tagit över helt.
Den är större än den röda ekorren som vi har hemma, men beter sej i övrigt precis som en parkekorre dvs den är nyfiken och kollar om vi har något ätbart.
Den får en bit äpple. Egentligen hade vi äpplet med oss för att locka fram något helt annat än kråkor och ekorrar. Vi har hört dem hela tiden vi gått i parken...
...och skymtat dem uppe i trädtopparna. London har nämligen en förvånansvärt stor population halsbandsparakiter.
Gröna papegojor mot grön bakgrund är inte så lätt, men de ger en mängd ljud ifrån sej hela tiden och det underlättar. Papegoja i ek ser ju lite annorlunda ut.
När vi väl hade hittat dem kunde de ibland komma väldigt nära men äpplet var inte intressant, de hade nog hellre velat ha frön eller nötter.
Halsbandsparakiter hör egentligen hemma i Afrika och Asien. En legend säger att det var Jimi Hendrix som släppte ut de två första i London 1968, men hans flickvän på den tiden (Kathy Etchingham) har uttalat sej om att hon aldrig sett några papegojor eller hört att han ska ha gjort det. Det finns också en hel del historiska uppgifter om papegojor i landet som sträcker sej bakåt till viktoriansk tid. Dagens stam har antagligen mer än ett par anfäder.
De här två var gulliga när de satt och pysslade tillsammans. Jag tror att det kan vara två ungfåglar eller kanske två honor.
De är i alla fall inte tecknade som hannen (saknar halsbandet). De här två kunde vi stå väldigt nära och min sambo fick fina bilder med sin mobiltelefon.
Det var lite oklart vad de åt i träden men de plockade nog i sej en del unga skott, eller så förväntade de sej att vi skulle bjuda dem på något annat än äpple.
Så här ser den fullfjädrade hannen ut, med ett mörkt halsband och tydligt röd ring runt ögat.
När vi sett oss mätta på de vackra parakiterna och jag hade tagit alldeles för många bilder lämnade vi parken och tog tunnelbanan tillbaka till vårt hotell vid Archway. Vi skulle vidare på ett bröllop senare på dagen, vilket var den egentliga anledningen till att vi befann oss i London.
Hälsningar Lena
Jag tror inte att vi har den grå ekorren i DK och vi vill inte ha den heller. Å andra sidan har vi både den röda och den svarta.
Jag älskar dina papegojbilder - speciellt nummer 3, 4 och 8 i den lilla papegod-serien.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
jag håller med om ekorren och den anses vara en invasiv art i England, där den ju dessutom helt slagit ut den naturliga arten röd ekorre. Papegojorna är egentligen också invasiva och enligt vissa källor jag läst konkurrerar de med inhemska fågelarter, dock var det inte helt tillförlitliga källor så jag avstod från att ta upp det i bloggen. Papegojorna hade jag hört talas om innan men jag trodde inte att det fanns i sådana mängder.
Hälsningar Lena
idegran tänkte jag inte på men du har nog rätt. De åt av någonting och de är nog tillräckligt smarta för att ha listat ut vad som är giftigt för dem och inte. Jag har ingen aning om de stödutfodras på vintern annat än möjligen av privatpersoner. Papegojorna betraktas på vissa nätsidor som invasiva och att de konkurrerar med inhemska arter, men jag valde att inte ta upp det i bloggen för informationen var långt ifrån tillförlitlig.
Hundarna som får socialisera fritt är helt accepterat här och det fungerar hur bra som helst enligt min systerdotter som också har hund. När hundarna växer upp med detta lär de sej att umgås på ett naturligt sätt. Jag tycker det är toppen att det fungerar i en storstad som London och det säger en hel del om hundägarna i staden.
Hälsningar Lena
Har i tankarna bila till Irland via UK men även skottland lockar.
Alla foton är fina å det brukar dom vara i dina bloggar
/N
det här blev ett extra exotiskt inslag från London. Jag visste ju att de fanns där men har aldrig letat upp var man kunde se dem förut. Nu hade vi tid och möjlighet. Vi var på Skottlands västkust och det kan jag verkligen rekommendera. Det kommer bilder därifrån senare.
Hälsningar Lena
Det var tänkt i år men det råkade komma en väldigt viktig grej emellan :)
London är en oändlig källa till bilder av alla de slag. Men jag blev förvånad när papegojor dyker upp i din bildfångst. Färgglada clowner i naturen.
Ha en fin vecka
Bob
jag kände till att det fanns papegojor i London men har aldrig försökt hitta dem förut. Nu letade jag på nätet och fick tips på var man kunde se dem. När vi väl hittat dem fanns de mängder av dem och det är verkligen exotiskt att se dem sitta bland eklöven eller i en idegran.
Hälsningar Lena
Hälsningar Sven
jag har förstått av min systerdotter, som också har hund, att det finns en tradition att låta hundarna springa fritt i parker och även följa med till puben. Det kräver att de är lydiga och följsamma, vilket alla hundar vi mötte lösa verkade vara. Vi mötte även hundar på pubar och de struntade fullständigt i oss och låg lugnt på golvet när man passerade dem (eller klev över dem). Ekorren satt fint och dök upp som en överraskning. Vi hade bara sett dem på långt håll innan men det var väl äpplet som lockade. Min sambo försökte ju bjuda papegojorna på frukt men de var inte intresserade.
Hälsningar Lena
Jag kallar dem för ”flygande tennisbollar” för det är så jag upplever dem i ögonvrån. De sitter ofta i trädet som finns på min tomt och syns särskilt tydligt när det inte är lövat. Har tänkt att det skulle vara kul för en fågelfotograf att ha dessa så nära inpå. Mina försök med en billig Tamron 70-300mm är otroligt mycket sämre än dina såklart! Inte min typ av foto liksom.
Personligen ser jag dem som ett trevligt inslag även om de egentligen inte hör hemma här.
Apropå på udda fåglar så finns på promenadavstånd ett område, precis väster om Heathrows flygplats, som lär vara mumma för fågelskådare då vissa av fåglarna som man där kan stöta på är rätt sällsynta. Blev lite förvånad med tanke på det korta avståndet till flygplatsen.
kul att höra av dej igen trots att våra fotointressen är så olika :-) Men det här är ju din hemmaplan. Tack för intressant information om gojorna och även om stället vid Heathrow. Jag måste kolla upp det inför nästa tur till London. Eftersom papegojorna förökat sej så mycket klarar de helt klart av klimatet. Jag tyckte precis som du dvs att fota exotiska fåglar i en storstad som London var givet, jag är ju t o m intresserad av just fåglar. Du borde kunna få bra bilder på dessa fåglar med din "gatufotoutrustning" men det kräver kanske lite mer tålamod för att hitta fåglar som man kan komma riktigt nära (och en fröpåse).
Hälsningar Lena
Jag har inte tålamodet eller intresset för utpräglat fågelfoto men jag fotade nån långhalsad sak vid Camden Market för några veckor sen inom gatufotogenren men det blev inte så bra som jag hade hoppats tyvärr.
den här ska jag kolla på och det kanske kan bli ett besök vid nästa resa till London, årstiden kan dock vara lite avgörande.
Hälsningar Lena
vi missade vårt traditionella midsommarfirande detta år för min systerdotter skulle gifta sej i London och min syster tycket vi kunde stanna lite längre då de ändå var på besök. Papegojorna fanns inte då du var i London, eller de gjorde de nog men i betydligt färre exemplar än nu. Jag visste om detta och vi var i parken och kollade dagen innan, men med för lite tid och kamerautrustning. Bilderna på den flygande hannen var bland de sista jag tog och flera i den serien blev bra.
Hälsningar Lena
Att det fanns papegojor där visste jag inte och såg aldrig några.
Kanonfina bilder på dem.
om det är länge sedan ni var där kanske papegojorna ännu inte var så etablerade i parken. Nu verkar det finnas i stora mängder. VI såg däremot inte så många ekorrar men det har nog mycket att göra med hur man råkar röra sej i parken. Vi gick där vi hörde mest papegojor.
Hälsningar Lena
Hälsningar Jörgen
när vi väl hade hittat parakiter som inte satt så högt upp i träden, visade det sig ganska lätt att få bilder på dem. Man hör dem långt innan man ser dem.
Hälsningar Lena