B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svalor

En svala gör ingen sommar, men här är det två och de jobbar på sin bostad så att de snart kan fylla på svalpopulationen ytterligare. 

Hussvalan bygger bo med lera och saliv samt en del växtdelar ser det ut som här. De bor gärna nära människor och de här paret bygger på bokhandelns gavel vid Ottenby naturum. Den kanske känner sej trygg mellan husen och med alla skådare som promenerar förbi. 

De flög fram och tillbaka med bomaterial hela tiden. 

Här samlar de sitt material och då förstår man varför det ser ut som en del växtmaterial i leran.

Det är en frenetiskt aktivitet i vattenbrynet.

Även ladusvalorna jobbar med bobygge och hämtar samma typ av material. 

Ladusvalan är Sveriges vanligaste svala och den häckar ända upp till Torne lappmark.

Ladusvalan är en kul utmaning att fånga flygande, eller som här när den kommer in för landning. 

Kolla in insekten som den har framför sej.

Det här är bilden efter men jag vet tyvärr inte var insekten tog vägen. 

De är fantastiskt vackra när de visar upp sej med alla stjärtpennorna utspända.

Avslutar med fyra rutor på doldisarna som åtminstone inte jag ser så ofta, backsvalor. De har minskat avsevärt i Sverige och är nu med på rödlistan som "sårbar". Avståndet var mycket långt när de här flög förbi och jag visste inte vad jag fotat förrän jag förstorade bilderna och gjorde en koll i fågelguiden.  Vi hade varit på ett annat ställe och letat efter backsvalor men inte lyckats se några, så det här blev en bonus den dagen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-06-14 17:05 | Läst 1616 ggr. | Permalink
Hej Lena,
Mycket imponerande bilder av flygande svalor. De är ju verkligen akrobater i luften.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2023-06-14 22:16
Tack Bob,
det är fantastiska flygare och därför lite kul att försöka fånga dem på bild. Ladusvalor vet ju många hur de ser ut, men betydligt färre har sett hur stjärten ser ut när alla pennorna är utspända, för det kan man bara fånga på bild när de flyger. Det blev många "missar" när jag tog dessa bilder.
Hälsningar Lena
Fint det där! Svalor är inte det lättaste att fota. Väldigt bra helt enkelt. Glädjer mig åt att över huvud taget sett en del svalor både i Finspång och här i Korsheden. Också tornseglare, men det var i Norrköping. Har en känsla av att det finns väl så mkt tornseglare i storstäderna med hög bebyggelse än vad det finns ute i landsbygden. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-06-14 22:19
Tack Björn,
för mej var svalorna en utmaning som jag antog minst en gång varje dag vi var på Öland. Bilderna är tagna vid flera olika tillfällen och det blev väldigt många som gick direkt i papperskorgen. Ibland var ju fågeln inte ens kvar i bildfältet. Svalor och även tornseglare trivs att bo bland människor och det är kanske inte så konstigt att de finns fler i städer och bland höghus, än på landsbygden.
Hälsningar Lena
Bra bilder på svalorna här, de är väl lite av 'karaktärsfågel' nere vid udden.. Dom sprider sommarkänsla!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-06-14 22:13
Tack Jan,
ja, det finns en hel del bilder och målningar av just svalor på vandrarhemmet och vid naturum. De är också ett konstant närvarande inslag när man rör sej i området, både deras ljud och flygakrobatiska uppvisningar.
Hälsningar Lena
Fina närbilder på ladusvalan och kul att du fick den i maten. Den kanske har svalt insekten i nästa bild. Kul med backsvalorna, även om det var på distans
Svar från Lena Holm 2023-06-15 08:58
Tack Peter,
Den kan ha tagit insekten för det går ju fort när de flyger, men det är högsta hastighet seriebildtagning så den hade ju kunnat vara där. Men man ska ha tur också och jag får väl nöja mej med att svalan blev skarp.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-06-15 09:19
Med lite antagande om att den håller 50km/h så flyttar den sig 14m per sekund. Med 30 bilder per sekund så hinner den 46cm mellan bilderna. En ladusvala är ungefär 20cm inkl stjärtspröt och det ser kanske ut som 30cm till insekten. Den borde hinna fram, iaf med mina antaganden 😊
Fint du fick med de bruna svalorna! De finns i branten nedanför Ales stenar, tyvärr inte varit där på länge.
Det är ovanligt fina bilder du har här, sällan man får se så bra på svalor i flykt, ätandes, byggandes och samlande.
Bara att gratulera.
Svar från Lena Holm 2023-06-16 17:47
Tack Stefan,
det var mest en lyckträff att jag fick bilder på backsvalorna för vi tittade ju egentligen på annat. Svalorna gav bra utdelning med nya kameran. Flygande fåglar mot en oftast ganska enkel bakgrund, det låser den på direkt.
Hälsningar Lena
Vibybo 2023-06-16 18:57
Nu pajade det begagnade grafikkortet och det blev svart i rutan . Ringde datormannen, på måndag ska han ha ett sprillans nytt 12GB 3060 redo till mig, den billigare modellen. Vet ej om jag körde för många bilder i sträck, men kylpastan brände nog.
Hej Lena - otrolig serie. Mycket hög kvalitet och med många varierande fotografier.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-06-16 17:49
TAck Erik,
det här är precis den typen av motiv som den nya kamerans autofokus fungerar så bra på. Flygande fåglar mot en ganska enhetlig bakgrund. Men jag hade också många svalor att testa på.
Häsningar Lena
Imponerande bildserie..och flitiga verkar dom vara i bobyggandet. Ruskigt snygga när dom spärrat ut vingar och stjärt.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-06-16 17:51
TAck Gunte,
jag vet själv hur förvånad jag blev då jag såg en svala som visade hela stjärten första gången. De är väldigt vackra och har man solljuset från rätt håll blir det ännu finare.
Hälsningar Lena
De där två har lyckats skapa en rejäl sommar.
Här har du verkligen jobbat med att fånga de flygande och lyckats också.
Testade en gång då jag var på Ösel, men borde haft mycket mer tid för att få till det.
Svar från Lena Holm 2023-06-16 17:53
Tack Margareta,
bilderna är tagna vid flera olika tillfällen och jag har slängt väldigt många. Det här är ju också en typ av motiv som den nya kamerans autofokus klarar väldigt bra.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg