B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Händelser vid stubben

Det börjar tidigt, innan solen nått stubben kommer ekorren och kollar efter godsaker. Så här tidigt på morgonen finns det inte så mycket kvar. De är blyga i år, kanske för att vi har kapat syrenhäcken som var deras säkraste väg in till fågelmatningen. 

Så fort jag fyllt på med nötter på stubben är en skata på plats och hetsäter. Inga andra fåglar kan plocka med sej så många jordnötter i näbben som en skata.

Steglitserna är förstås på plats. De flesta i automaten men en och annan landar på stubben.

Steglitsen får sällskap av en humla.

Det är också OK med en bofinkhona på samma matställe.

Bambi smyger i skogen nedanför stubben och jag noterar att hon mumsar i sej sånt som de ska äta så här års dvs inte penséer eller tulpaner.

Regerande härskare på stubben just nu är svart och grå. När en kråka landar får den i allmänhet äta ostört.

Men,...det finns sex katter i grannhusen och här är det Bosse som intagit stubben. Jag ertappade honom med att slicka i sej solrosfrön, tyvärr fick jag inte det på bild. Bosse är kanske inte en av de mest fågelintresserade katterna.

Han tycker att stubben är en fin plats att sitta och spana från. Att det dessutom finns goda frön som man kan snaska gör den inte sämre. Som en skål jordnötter vid TVn.

Jag bevittnade även hur två kråkor jagade en av grannkatterna under högljudda kraxande. En kråka dök och strök över katten så nära att den nästan vispade i pälsen med fötterna. Kanske är det kråkan som är kung på stubben? 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-05-16 19:14 | Läst 1171 ggr. | Permalink
Haha!
Vi skrattar gott åt Bosse!
Vår Buse är 180 grader tvärtom.
Så fort vi släpper ut honom så ligger det efter några minuter rester av mus eller fågel utanför dörren.
Ett fyndigt inlägg med fina bilder.

Mvh J O
Svar från Lena Holm 2023-05-16 20:11
Tack JO,
Bosse jagade mer aktivt när han flyttade hit för ett antal år sedan. Nu är han mera stillsam och smyger mest runt och kollar. Han kan gå in i köket hos oss om altandörren är öppen. Men jag trodde inte att han skulle äta av fågelmaten !
Hälsningar Lena
Stubbar verkar vara bra att ha! 🙂
Kul att se…och jag använder då och då dina blogginlägg i min barngrupp. (Det här blir absolut ett sådant. Med våren har stort intresse väckts för både skator, kråkor och små insekter.)
Svar från Lena Holm 2023-05-16 20:14
Tack Lena,
den här stubben har jag haft mycket nytta av. Kul att min blogg kommer till nytta på det sättet. För några år sedan var det en kollega vars son var väldigt intresserad av vilda djur så då gjorde jag ett inlägg till honom som handlade om lejon (vi hade nyligen varit i Sydafrika). Om jag kommer på något kul kanske din barngrupp kan få en egen bildberättelse.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Suveræn serie - som sædvanligt.
Steglitserna og især bild nummer 3 får min stemme her. Bilderne av Bosse får dagens skrat.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-05-16 20:15
Tack Erik,
det är ju bara bilder från tomten under en helg men ibland passar de bra ihop i en liten historia. Tredje bilden var nog en hel del tur :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt fina bilder på naturlivet vid "stubben". Gillas mycket. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2023-05-17 06:58
Tack Mats,
stubben är en bra plats att lägga ut frön på och sedan bara invänta vad som landar.
Hälsningar Lena
Bor man som jag i mitten på ett sexvåningshus finns inga stubbar inom synhåll. Möjligen kan någon lyktstolpe ersätta men den kan jag ju inte lägga ut godsaker på. Det för bli en stubbe på landet istället. Fina bilder och roande läsning som vanligt./Sten
Svar från Lena Holm 2023-05-17 06:57
Tack Sten,
den här stubben har ökat i värde när vi tog ner syrenhäcken som stod runt den. Nu är det en perfekt plats att lägga ut frön på och bara invänta vad som kommer att landa där. Det är stor variation på arterna beroende på årstid.
Hälsningar Lena
Vilken variation på den stubben! Du fotade helt perfekt allihopa 👍
Svar från Lena Holm 2023-05-17 06:55
Tack Dan,
det här är ändå bara en bråkdel av alla olika arter som varit där på besök. Det är perfekt att lägga ut lite mat och sedan bara vänta och se vad som dyker upp.
Hälsningar Lena
Väldigt produktiv stubbe du har där...Kul med kung Kråka och katten ser ju väldigt bekväm ut där på sin utsiktsplats. Extra kul med Humlan och Steglitsen på samma bild.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-05-17 06:54
Tack Gunte,
stubben har ökat i värde när vi tog ner syrenhäcken. Nu är det en perfekt plats att gömma lite frön och sedan bara invänta vad som kommer dit. Kråka har vi aldrig haft i någon matning förrän i år och det är nu de har dykt upp. De har ett bo i skogsdungen nedanför vårt hus. Katterna får vi försöka leva med och Bosse är inte ett problem.
Hälsningar Lena
Du har ordnat det fint med din fågelmatning. Och du får väldigt många fina bilder fär. Steglits gillar jag mycket.
Bosse verkar vara en fin katt.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-05-17 06:52
Tack Bengt,
när vi tog ner syrenhäcken ökade värdet på denna stubbe väsentligt. Nu är den ett perfekt ställe att gömma lite frön på och sedan är det bara att vänta och se vad som händer. Det har t o m kommit upp en räv här en gång men då hade jag inte någon kamera framme, men jag stod i vardagsrummet och såg den. Den upptäckte också mej förstås.
Hälsningar Lena
Va fint att ha naturen och fotoplatsen så nära, det är lite som jag har kameran beredd i Rydebäck om det nu skulle komma förbi något spännande i sundet. De anser nog alla att det är deras stubbe, iaf de sista i serien. Fina bilder och så skarpa, är det genom fönstret?
Svar från Lena Holm 2023-05-17 07:24
Tack Peter,
det är bara första bilden som är tagen genom fönster. Det var så tidigt att jag inte hunnit ut ännu. Nu när solen lyser går det inte särskilt bra att fota genom glaset. Det blir skarpt men också en del reflektioner. Men det är å andra sidan lättare att sitta ute på altanen den här årstiden. Det hinner hända ganska mycket på en timme. Katten såg jag först genom fönstret men han satt ju kvar när jag kom ut.
Hälsningar Lena
Många fina bilder från din stubbe. Steglitsen med utfällda vingar ser ut att vara av siden, vilken glans.
Kråkan är ju också väldigt vacker. Snyggt fångat.
Alltid kul att få besök av Kurre, längesedan den hälsade på här hemma.
Bosse har valt den perfekta spanarplatsen. Jag har en stor ( haft, börjar bli allt för ihålig nu ) stubbe nere vid granen, där har det suttit många katter och spanat.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-05-19 20:24
Tack Ing-Marie,
stubben har blivit en mycket bra plats sedan vi tog ner den stora syrenhäcken. Nu är det bara att lägga ut lite godsaker och sedan invänta vilka som kommer på besök :-)
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg