B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Starar!

När jag åt lunch i fredags (jobbade hemma) upptäckte jag att det satt svarta fåglar i talgblocket. Konstigt, för koltrastarna är för stora för att ta sej in genom nätet. Jag såg fåglarna i motljus och det tog en stund innan jag insåg att det var starar. Nytt tomtkryss! Det är ju inte en ovanlig fågel direkt men vi har aldrig haft starar i matningen förut. 

I helgen har jag försökt fota dem men stararna var på sin vakt. De frossade i fågelrestaurangens alla avdelningar men blev väldigt misstänksamma så fort jag satte mej ute. 

Jag fick i alla fall några bilder och när ljuset är bra framgår starens prakt till fulländning. Den skiftar från en svart fågel med gul näbb till en färgsprakande individ med guldkantade fjädrar när den sitter i solen. 

Jösses vilken spektakulär fågel det är!

Vid första sittningen landade flera fåglar på en av matplatserna och även om det var kortvarigt blev det några bilder. Här hade jag fokus på den högra fågeln när den i mitten flög in och landade.

De var mycket intensiva när de insett var maten fanns och glufsade i sej så fort de kunde. De var medvetna om att jag satt i cykelförrådet och fotade. När jag bara tittade på dem från köket var de nonchalanta och nästan showiga när de kom för att äta. 

Mitt i glufsande kan man väl säga.

Ljuset var inte helt optimalt vid detta tillfälle men man kan ana den metalliska färgprakten hos vissa av dem.

De var lättstörda och här hände det något hos grannen så de flög upp och försvann för stunden. Jag var ändå helt lyrisk för starar var ju helt nytt för oss.

Stararna har stannat över helgen och verkar gilla det vi bjuder på. Nu kan jag inte ha så bra koll på dem förrän till påsk. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-04 06:45 | Läst 748 ggr. | Permalink
Visst är det roligt när det dyker in nytt..även om fågeln är vanlig är det inte vanligt förekommande.
Fina är dom också i sin oljefärgade dräkt. Snyggt med vingar utfällda.

Hade korsnäbb, sparvhök och sparvuggla i min fågeloas förra säsongen. Starar dyker in i flock lite då och då när trastar brukar anlända
Nu ska det ner ca 25 träd till så det blir lite luftigt.
/N
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:37
Tack Nini,
vi fick väldigt mycket luftigare och fler arter i trädgården när vi kapade de stora syrenerna så det blir nog skillnad hos er om ni tar ned träd. De arter du har kommer jag inte i närheten av men vi bor nog ganska olika.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Så har man ju inte sett stararna tidigare. Ädelstensprakt i fjäderskrud.
Snyggt plåtat.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:37
Tack Bob,
de ser ut som om de vore gjorde i emaljerad metall, fast ännu finare :-)
Hälsningar Lena
Staren är ju så otroligt vacker. Framför allt i lite solsken som här där den fina fjäderdräkten blänker så fint. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:38
Tack Johnny,
jag har alltid tyckt att starar är bedårande men aldrig lyckats fånga dem så här bra på bild.
Hälsningar Lena
Vad fint! En väldigt vacker fågel sett i medljus. Det är en fågel jag gillar lite extra, det är väl 3 dar sen jag såg en liten flock passera över min balkong.. Ska nog ta mig ut på Djurgården i veckan och hoppas kunna fota några då! Starar känns som nån slags 'märkesart' för just våren.. (finns fler).
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:40
Tack Jan,
jag minns att du skrev om stararna som passerat. Då hade vi sällskap av dessa. Nu är talgblocket slut men jag skymtade en när jag kom från jobbet idag så de har kanske inte gett upp helt. Det finns fortfarande frön och idag har det snöat igen, attans.
Hälsningar Lena
Så fint så :)
De har verkligen en fin fjäderdräkt.
Bild nr 5, kanon! Det är ju en sådan örnbild jag kämpar för att få.
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:42
Tack Joakim,
starar är väldigt vackra men det här är första gången jag lyckas fånga dem riktigt bra på bild. En bild som 5:an kommer till av en slump, för den har inte landat än och det går för fort när de flyger in. Men det kanske kan gå att följa en örn om man ser den komma.
Hälsningar Lena
Stararna är otroligt vackra, och så är dina bilder här också. Många riktiga närbilder som visar färger, glans och skiftningar bra, snyggt! Nya kameran verkar funka fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:43
Tack Björn,
jag har aldrig lyckats fånga starar på bild så här bra och färgprakten är imponerande.
Hälsningar Lena
Så vackert du har fångat dess vackra fjäderdräkt. En kanonbild på den flygande staren, man börjar längta till en Z8. Z8an dök ju upp som ett aprilskämt den 1st april, det är nog ett tecken på att den är eftertraktad. Vacker den bilden där den i mitten har utfällda vingar. Hela serien har fantastiska bilder där man verkligen ser dess vackra fjäderdräkt
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:44
Tack Peter,
du skulle verkligen uppskatta och ha roligt med en kamera med den här typen av autofokus, men om Z9 inte är ett val så får du väl vänta och se. Jag har aldrig lyckats fånga starar på bild så här bra förut.
Hälsningar Lena
Otroligt fin fågel och riktigt bra bilder! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:45
Tack Nina,
de är extra vackra nu på våren och försommaren. Så här bra bilder på starar har jag inte fått till förut.
Hälsningar Lena
Både roliga och fina bilder med behärskad action..Och vingsträckaren blev ju rätt lyckad..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:52
Tack Gunte,
så här fina bilder på starar har jag inte lyckats ta förut :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Vilka fantastiska bilder på stararna. Alla är bra och det är en fantastisk fågel som är vanlig i vår trädgård men inte vid matningen.
Dessutom har du ju en fin matplats.
Den femte bilden är ju otroligt fin och den sista visar verkligen starens vackra färger.

Vi hade starar tillfälligt vid matningen då busvädret med snö kom förra helgen (tror jag att det var). Tänkte skriva blogg, men det kan ju bli senare. Vi får se när det händer. Har tranor på gång först.

/Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:54
Tack Lena,
dessa starar kom strax efter att det snöat riktigt ordentlig och det blev ju dessutom kallt. Det dök också upp domherrar, bofinkar, en och annan blyg rödhake och jag såg stenknäcken från köket men fick den inte på bild. Lycka till med tranorna,
hälsningar Lena
Ja, du visar hur fint exotiska dessa vuxna starar är med sin metalliska glans, kan bara gratulera till besöket! Kan intyga de är på sin vakt, det kräver lite planering att få bilder. De är inte så kräsna, en gång vid oväntad snö såg jag dem äta fettrester av fläskkotletter här hemma i matningen.
Ja, det är uttrycksfulla fåglar på bild, både färger och när de flaxar.
Svar från Lena Holm 2023-04-05 18:57
Tack Stefan,
nej så kräsna verkar det inte vara och när jag ser dem från köket, genom fönstret, tar de minsann för sej och beter sej nästan nonchalant mot andra fåglar, även koltrastar. Men när jag går ut vill de inte ens komma ner och äta, fast alla andra småfåglar verkar ha insett att det är OK. De här bilderna fick jag när jag tagit bort en soptunna så jag kunde dra mej tillbaka i cykelförrådet och öka avståndet till matningen. Dessutom fick jag vänta länge på att de skulle våga sej ner.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg