B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vad gjorde rådjuren då det snöade?

Nu är det visserligen en och en halv vecka sedan senaste rejäla snöoväder då dessa bilder togs, men ni får se dem ändå. Det kom ny snö hos oss igår och det kommer visst med idag. Det ser inte alls ut att bli så fint i påsk som först utlovats. Snön gjorde i alla fall att rådjuren kom för att kolla hur det stod till i fågelrestaurangen. 

Bilderna är tagna genom vardagsrumsfönstret och trots att de är smutsiga blir det förvånansvärt fint. Man kan t o m se formen på enskilda snöflingor på rådjurets päls.

Jag testade att beskära rejält. Djuren är ju stora och befinner sej bara någon meter utanför fönstret. Jag tycker det är fascinerande att man kan se vattendropparna i ögonfransarna.  

Men vad gjorde de hos oss? Jo, den här lilla damen var halvvägs in i cykelförrådet för att slicka i sej det som låg under den gamla automaten som läcker små frön. Om man puttar på den med nosen rinner det ut lite extra. Automaten har min pappa gjort (i början på 90-talet) och vi har den kvar för många fåglar gillar att äta från den samt att den rymmer mycket frö. 

Nästa anhalt är förstås min "fotoplats" som jag flyttat och ställt framför cykelförrådet. Den länsar de alltid, inte så konstigt då den har rätt äthöjd för ett rådjur.

Kolla blicken! 

" - Jag menade inte att ta fåglarnas mat, jag bara smakade lite." Det tycker i alla fall jag att den ser ut att tänka.

Nästa dag var det här brädan helt ren och mossan låg på marken. När jag ska jag fota där måste jag göra ett nytt arrangemang.

Så här fint var det innan rådjuren varit där och "provsmakat". Ett domherrepar kom på besök och jag fick några bilder från köket. Fotat genom fönstret.

Det vanligaste är annars att de är på husets baksida närmast skogen. De kommer oftast upp vid stubben där jag brukar lägga ut en del godsaker när jag vill fota fåglar. 

Vi har också ett par herrar som tittar förbi och den här hade lyckats slå av en del av det ena hornet.

Men den var rätt stilig ändå. Nu börjar de dock tappa vinterpäls och kommer snart att se rätt tufsiga ut. 

När det började skymma fick jag den här bilden. Det är lite ljus på rådjursgeten från en lampa som sitter på fasaden och i bakgrunden kan ni se den andra bocken. Jag tror i alla fall att det bara är två.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-06 08:03 | Läst 594 ggr. | Permalink
Kul bilder på rådjuren. Undrar hur dom såg dig - som dom glor... :-)
Svar från Lena Holm 2023-04-06 16:24
Tack Peter,
vi har märkt att de definitivt ser oss även om vi står en bit från fönstren. Om man är helt stilla kan de dock komma mycket nära men så fort man rör sej blir det väldigt läskigt. Sedan hur de uppfattar oss är en helt annan sak.
Hälsningar Lena
syntax 2023-04-06 17:01
Jovisst - dom flesta djur är mycket bättre på att identifiera rörelser. Jag har fått brunstiga ekorrar att fara runt på mig som om jag vore en trädstam - för att jag stod absolut stilla tillräckligt länge... :-)
Svar från Lena Holm 2023-04-06 19:41
Brunstiga ekorrar, det låter som en rätt kul upplevelse. När jag jobbade på en gård i Australien blev jag varnad för de stora ödlorna (goannas) som såg så dåligt att de kunde klättra på en för de trodde man var ett träd.
Hälsningar Lena
Du har nog lite renare fönster eller nåt å kanske lite närmare inne till plats ute.
Rådjur är sp söta när de puttar lite å äter
🙂
Svar från Lena Holm 2023-04-06 16:26
Tack Nini,
jag har fotat några av bilderna med 500 mm från hallen och då är avståndet rätt långt men en del bilder är jag betydligt närmare. Rådjuren är bara 5-10 m från fönstren. De vet precis var fröna finns.
Hälsningar Lena
Så vackra bilder! Och även en fin domherre! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-04-06 16:26
Tack Wolfgang,
jag kan inte motstå dem fast de är så vanliga. Domherrarna är inte alls här så ofta som rådjuren.
Hälsningar Lena
Vilka sötnosar. Blev väldigt fint med snön. Domherren på grankvist med snö blev ju toppen.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-04-06 16:28
Tack Johnny,
domherrar kommer bara den här tiden på året, inte mitt i vintern. Rådjuren är svåra att motstå fast de är så vanliga.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Tack för de vackra bilderna du visar. Rådjuret är så vackert här i snölandskapet.
Lägger du ut mat för rådjuren också? De behöver nog stöd när snö sätter in som i år.
Ha en god Påsk
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2023-04-06 19:38
Tack Bob,
de är fina och vi har stödmatat dem med äpplen från förra årets skörd som vi ändå inte äter själva och en del viltfoder (pellets) som jag fick från en kollega. De har fått mat när det varit kallt och mycket snö. Vi har märkt att så fort det blir lite varmare så kommer de inte ens och kollar om vi har något till dem. När det grönskar ser vi dem inte alls längre.
Hälsningar Lena
Domherreparet kan ju bli ett vackert julkort taget i april. Fina bilder på rådjuren, man kan ju förstå att de vill ha lite arvode. Vi har fortsatt fint väder med sol, sedan i lördags, så får man se hur länge det varar. Vi ska upp till Kungsbacka i morgon, antar att det kan ligga snö där, inte så bra då jag tänkte utöva trädgårdsarbete
Svar från Lena Holm 2023-04-06 19:45
Tack Peter,
jag kommer absolut att ha domherrarna i åtanke inför nästa års julhälsningar :-) Vi ser nästan bara domherrar vid den här tiden så jag är inte det minsta förvånad. Rådjuren har fått mer arvode i vinter då det varit mycket snö och kallt, ffa äpplen. Det fanns lite extra smaskens kvar till dem nu, men nu är det slut.
Hälsningar Lena
Fina bilder otvättade dubbelfönstren till trots. Vilka närbilder! Blå bilden snygg!

(Jag har fästingnoja och blev förskräckt. Fästingarna ger sig ju mycket på rådjur. Då det var som värst, vi bodde då på Vänersnäs, fick katterna på sig fästingar 12 månader om året. Då var TBE inte aktuellt där, men de bakteriella smittorna är inte heller nåt man vill ha.)
Svar från Lena Holm 2023-04-06 19:55
Tack Måns,
jag har lärt mej att det fungerar utmärkt med otvättade fönster. Vi är medvetna om att rådjuren bär på fästingar men så fort det blir lite varmare kommer de inte till oss. När det grönskar på våren ser vi inte skymten av några rådjur längre, så jag oroar mej inte så mycket för de eventuella fästingar de kan bära med sej. Vi rör oss en hel del i naturen och då får man hantera fästingar som en del av det.
Hälsningar Lena
Väldigt snyggt med det kalla och varma ljuset på sista bilden..Du får se till att fröna inte tar slut annars kanske mossan blir efterrätt, om dom nu gillar de :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-04-07 10:03
Tack Gunte,
vi har fått köpa mer frön än någonsin i år. Det är färre som matar och så hade det varit ett visst svinn pga de fyrfota djuren som kommer på besök så fort det blir lite jobbigt i naturen. Just sista bilden gillar jag mycket just pga ljuset från fasadbelysningen.
Hälsningar Lena
Fantastiskt många fina och nära porträtt på de vackra rådjuren. Domherrarna är jättefina de också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-04-07 10:04
Tack Bjarne,
jag tycker domherrarna blev väldigt fina på den bilden så jag la med den fast den bröt av serien lite.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dejlige billeder - især nummer 6.
Med mange venlige hilsener og god Påske.
PS: Dit indlæg om Glad Påsk kan jeg ikke "lukke op" !
Svar från Lena Holm 2023-04-07 12:01
Tack Erik,
hon är bedårande söt på sjätte bilden :-)
Hälsningar Lena

PS. Jag ska lägga ut påskbilden, jag tryckte på fel knapp och publicerade den i innan det var klart.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg