B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mer action i nya fågelrestaurangen

Jag ville ha mer actionbilder på min nyriggade matplats och testade att sätta kameran på stativ, fokusera manuellt på en punkt ungefär mitt på "brädan" i djupled och dessutom använda fjärrutlösare (från Björn Björnssons samling av kameraprylar, tack den fungerar utmärkt!). 

Så länge fåglarna satte sej inom bildfältet och där jag ställt skärpan fungerade det alldeles över förväntan. Jag kunde dessutom sitta ännu bekvämare än jag gjort tidigare och fick dessutom bättre överblick när jag skulle trycka av. Helst ska man ju ta bilden precis innan fågeln har landat. Det blev förstås en hel del skräpbilder, men det är ju bara att slänga i den digitala världen.

Jag har mest koltrasthannar på besök men den här honan visste vad hon ville ha.

Hon försvarade sin matplats på ett imponerande sätt och båda fåglarna lyckades dessutom hålla sej inom det ganska begränsade skärpedjupet, vilket förvånade mej ännu mer.

Kolla vilken stridspose!

Snöflingorna (som jag pudrat med) yrde när hon gick till attack. Den här hannen var inte bjuden till samma bord, det stod helt klart. 

Han drevs effektivt på flykten. 

Honan landar med snön skvättande runt sej, puh nu skulle den väl få äta ifred.

När man sitter med tummen på avtryckaren och tar sju bilder per sekund händer det att det blir några "bonusbilder", för man har inte lyft tummen.

Så blev följande tre bilder till. Koltrasten har hunnit ta ett frö (det är två sekunder efter bilden ovanför) när talgoxen dyker upp.

Den ser ut att artigt be om lov att få ta ett frö...koltrasthonan ser ut som att hon inte kan tro sina öron (eller vad tycker ni?)

Talgoxen får veta hut på bästa koltrastmaner. Just då släppte jag tummen från fjärrutlösaren. Talgoxen drog i alla fall och kom tillbaka en stund senare.

Har jag då fått några nya besökare? Jo, detta fina domherrepar dök upp, men de ville inte sitta där jag dukat åt dem utan satte sej i mataren. Det fick gå den här gången.

Den här lilla titan dök också upp och den har redan börjar öva på vårsångerna. Jag har också sett en stenknäck i skogen samt en nötskrika som helt kort landade i trädgården, men inte där jag kunde få en bild just då. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-02-04 16:01 | Läst 558 ggr. | Permalink
Mycket trevligt! Det brukar väl alltid vara så att, 'fåglar drar fåglar'! Kanske en Sparvhök rätt vad det är.. Är kameran inomhus eller går det att ha den utomhus?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-02-04 19:20
Tack Jan,
jag tror att det är för trångt för att en rovfågel ska gå ner men jag har sett en sparvhök spana från en av det stora tallarna en gång. Kameran är än så länge inomhus men jag ska naturligtvis testa vad självutlösaren duger till. Jag kan vrida på matningen 90 grader och få motljus men då måste kameran vara ute och kanske också fotografen. Vi får se vad som går att göra.
Hälsningar Lena
Njutbara bilder så här om lördagsaftonen (ja alla andra aftnar också, förstås). Koltrasthonan var sannerligen en bestämd dam som visste vikten av att hävda sig. Domherrar är alltid vackra, både honor och hanar. Den lilla titan är ute i god tid för att klara strupen inför säsongen. Det kanske är välbetänkt 😊.
Jag gillar också att ta bilder där det händer något och inte är "rena porträtt", även om de också kan vara fina.
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-02-04 19:25
Tack Christina,
kul att du fortsätter följa mina enkla fotoäventyr. Att fota fåglar som bara sitter stilla på en pinne ger inte mej så mycket längre, om det inte är något väldigt ovanligt. Jag vill helst ha någon form av action och då bryr jag mej inte så mycket om vilken art det är som visar sej. Jag är också road av att se beteenden hos olika arter och då funkar det med de vanligaste vi har runt omkring oss.
Hälsningar Lena
Oj, ja här har du fotograferat action. Det var riktigt spännande att titta och läsa här, bra jobbat verkligen fina bilder.
Svar från Lena Holm 2023-02-04 19:29
Tack Morgan,
det blev en del action vid mataren men bara en bråkdel av bilderna var i fokus (eftersom jag hade fokuserat manuellt och tryckte av när något spännande hände). Jag kommer att testa fler varianter på detta och även om jag kan ha kameran ute och själv sitta inne :-) Det är ju inte fel att vara lite bekväm eller? :-)
Hälsningar Lena
Ja, fågelvärlden är snabbare än avtryckarfingret! Det blev en mycket läcker serie med action. Fint hela vägen. Har själv funderat i några år på att rigga en kamera i träd och plåta med wifi, men det har aldrig blivit av, har du en specifik sändare - mottagare? Hemma är det hanarna bland koltrastarna som jagar iväg honorna så länge kylan håller i sig åtminstone.
Svar från Lena Holm 2023-02-04 19:35
Tack Stefan,
fåglarna är definitivt snabbare än vi kan uppfatta och då kan det även bli några bonusbilder som jag fick denna gång. Småfåglarna har jag inte haft en chans att fånga på bild när de flyger in annat än "av misstag" som här. Jag har använt en fjärrutlösare (Hähnel Captur) som består av två delar. En som sitter på kamerans blixtsko och även är ansluten via kabel, samt en sändare som jag har i handen. Dessa två delar kan även användas för att fjärrstyra en blixt. De fungerar perfekt även för seriebildtagning men drar en hel del batterier. Vi har laddningsbara och det är ju OK när man bara sitter hemma.
Hälsningar Lena
Galet häftiga bilder Lena! Kul projekt och att det lyckas så bra. Fantastiska bilder!
Svar från Lena Holm 2023-02-04 21:49
Tack Joakim,
det är koltrastarna som bjuder på showen för de är helt dominerande i denna matning. Det finns andra arter men de kräver mer tålamod och längre sittningar för att fånga på bild.
Hälsningar Lena
Lätt att sammanfatta serien: SUPER!
Svar från Lena Holm 2023-02-05 19:39
Tack Christer,
jag tog ganska många bilder och bommade några fina "serier" för att de var inte tillräckligt skarpt (dvs helt ur fokus). Det är problemet med låst fokus.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder! Koltrasthonan, oj oj oj. Och många fler.

(Duvhök har jag sett landa vid vårt köksfönster i Visby innerstad, tätt mellan husen och ett stort brett träd ovanför, så det händer att höken hittar i trång miljö.)
Svar från Lena Holm 2023-02-05 19:41
Tack Måns,
jag hade lite tur att hon höll sej inom det möjliga skärpedjupet. Vi har haft en sparvhök som spanade från en hög tall en gång men den kom aldrig ner. Jag tror att matningen är för nära huset för rovfåglar, men man vet aldrig vad som kan hända.
Hälsningar Lena
Smart att ha fix fokus och fjärrkontroll. Fina bilder, särskilt med koltrasthonan och snön som yrde
Svar från Lena Holm 2023-02-05 19:45
Tack Peter,
jag har testat både fix fokus och autofokus med många fokuspunkter. Fix fokus fungerar bättre men man bommar fåglar som kommer inflygande och när de bråkar vid sidan av brädan, eller i djupled.
Hälsningar Lena
Snabbt resultat, där blev action på en gång! Jättefina bilder på koltrast"paret"! Och fint med talgoxen som kommer inseglande. Och domherrar....Väldigt trevligt att se! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-02-05 19:47
Tack Björn,
jag har suttit ganska många timmar i helgen och bara spanat på denna matning. Testat olika typer av fokusinställningar. Det blir en del action men jag har också missat en del då fåglarna inte varit i närheten av där jag har ställt skärpan.
Hälsningar Lena
Full fart i matningen. Kul! Häftiga bilder.

MvH
Johnny
Många fina bilder fick du till där.
Fiffigt att ha fjärrutlösare, ska kanske ta och plocka fram den och stativet då min kråka kommer och tigger kex. Fast vill nog ha lite varmare ute numera.
Men då blir det inte någon fin snö som skvätter.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg