B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vad får man om man riggar med korv?

I helgen lyckades jag också få några timmar bakom vardagsrumsfönstret. Jag var spänd på vad min nya matning kunde ge. En dag provade jag att bjuda på korv (förutom frön) och även ett par klickar bordsmargarin. Inte helt oväntat var en skata snabbt på plats.

Den var nog på väg till korven men fick syn på en klick fett som förstås stelnat i kylan. Det gjorde att den fick med sej hela klicken. Den skulle ju småfåglarna få gotta sej med.

Det dröjde inte länge förrän det kom en ny skata och högg en korvbit. Det är ju inte så dekorativt med korvbitar på pinnarna, men jag misstänkte att de skulle försvinna ganska fort. 

Fin frukost för en hungrig skata. 

Koltrastarna provade också korven. Här är det en gammal bekant med vita fjädrar på huvudet.  Inte så gott som daggmask men helt OK verkade den signalera.

Nötväckan var mer skeptisk och provade bara en tugga. 

Den föredrar frön men mellanlandar ibland på pinnarna innan den sätter sej i automaten.

Det var lite solglimtar i skogen bakom mataren och ljusare än vid min första sittning. Vi har flera större hackspettar som poserar villigt. När jag var ute och riggade korvarna hörde jag även en mindre hackspett trumma i skogen. Jag har sett den en gång när den nog mest av en slump satte sej i rhododendronbuskarna närmast skogen. Vilket drömbesök att få en sådan inom fotoavstånd, men de kanske inte är intresserade av en matning.

Jag var ju spänd på om det skulle dyka upp några "nya" arter som vi inte ser vid våra automater utanför köket. Den här trädkryparen kom inte fram till maten, men klättrade längs stammen på det närmsta större trädet utanför vår trädgård. I samma träd landade också en nötskrika, men den hann jag inte ens få på bild. Det var annars en fågel jag tänkte kunde vara intresserad av korven.

Koltrastarna var ju där som vanligt och när korven var borta åt de gärna av fröna. Hittills har jag fotat mest med kameran handhållen och autofokus. Fåglarna sätter sej på olika ställen och jag måste vara rörligt för att fånga de som sätter sej på inflygningspinnarna. 

Nu testade jag även att sätta kameran på stativ, fokusera manuellt på en pinne ungefär mitt på brädan och sedan invänta den action som koltrastarna eventuellt skulle bjuda på. Det blev en bild värd att spara, men det kommer fler dagar och ljusare tider. Nu är det snart helg igen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-02-02 19:45 | Läst 709 ggr. | Permalink
Kul projekt och fina bilder. Jag hade hoppats på en lavskrika också, då hade jag satt ut en korv här nere också
Svar från Lena Holm 2023-02-02 20:24
Tack Peter,
lavskrika måste jag nog resa 10-15 mil för att få se. Mej veterligen finns de inte i Uppsalatrakten. Men jag kan ta en nötskrika så länge. De har inte vågat sej nära ännu.
Hälsningar Lena
niniz 2023-02-02 20:33
Peter
Ni är välkomna!
pdahlen 2023-02-02 20:37
Tackar, finns det lavskrikor på våren också?
Mycket fint och roligt med egna små experiment så man får se vad som händer
Mvh N
Svar från Lena Holm 2023-02-02 21:05
Tack Nini,
nu har jag ju snart ett par dagar ledigt så jag kan få spana igen. I veckan har rådjuren petat bort allt från matningen så jag får rigga nytt till helgen.
Hälsningar Lena
Fina fåglar, men korv blir nog inte bra på bild. :-)
- hawk
Svar från Lena Holm 2023-02-03 19:58
Tack Håkan,
nej korv blir inte så bra på bild, inte heller fröautomater eller kadaver. Det här blev nog mer en beskrivning av vad jag försöker göra än de bästa bilderna :-) Jag jobbar vidare i helgen.
Hälsningar Lena
Många fina bilder.
Jag har fått en fågelmatare att sätta på fönster med sugkoppar men vi har så många måsar, trutar, duvor mm så jag har inte provat ännu. Två gånger hsr vi haft fåglar som flygit in i glaset. En gång har yttersta glaset krossats.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-02-03 20:02
Tack Bengt,
med tanke på att du ska sätta den på fönstret kanske den "kostar mer än den smakar" för småfåglarna. Det är bara en spontan tanke utan att veta något om hur bra dessa matare är. Om man bor i lägenhet kanske det är bättre att besöka organiserade matningar och stötta någon av dessa istället.
Hälsningar Lena
Det var ju en fin utdelning du fick. Tänk vad ett par korvbitar kan åstadkomma 😊- ja tillsammans med fröer, förstås.
Jag bor i lägenhet och kan inte bygga någon matning men har ett par små burkar i ena balkonghörnan. I burkarna serveras jordnötter och olika fröer och den lilla "kvarterskrogen" är välbesökt av blåmesar, talgoxar och gråsparvar. Matgästerna gläder såväl mig som mina båda sambor (två katter) eftersom vi vintertid delar hobbyn fågelskådning.
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-02-03 20:06
Tack Christina,
kul att du ändå kan ha dina burkar på balkongen och att du och dina katter kan finna ett gemensamt nöje i att titta på besökarna :-) Det vanligaste är väl att fågelmatning inte är tillåtet på balkongen, men det kanske inte är så känsligt där du bor.
Hälsningar Lena
Katt-Tina 2023-02-04 13:01
Njaaa...jag tror nog att det inte är tillåtet, egentligen. Vanligtvis brukar jag inte bryta mot regler men i detta fall får jag erkänna mig skyldig. Jag kan leva med detta regelbrott 😊. Dock har jag fröburkarna en bit ner, bakom plåtväggarna som täcker balkongen, och därmed är de inte synliga. Eventuella smulor hamnar på mitt balkonggolv, så det är bara jag som får merjobb med städning.
Ingen av mina grannar har vare sig klagat eller ens påtalat min lilla fågelmatning, så jag tror inte den är störande. Om så skulle bli fallet tar jag bort den omgående. Men till dess njuter vi av de små befjädrade besökarna.
Härliga fågelbilder vid matningen.
Skatorna är glupska de, har ett gäng här som gör sitt bästa med att tömma matbehållaren. Listiga är de också, klurar ut hela tiden hur de ska få ut fröna.
Har även kråka som kommer, den är lite artigare. Sätter sig i tallen och väntar på att få ett kex. Sedan kommer den ner och promenerar skata fram till kexet.
Ska se om jag kan få lite bilder på den när det blir varmare att sitta ut, men den gillar inte kameran så väst.
Svar från Lena Holm 2023-02-03 20:10
Tack Margareta,
skatorna är glupska men också väldigt listiga och på sin vakt hela tiden. De tycker nog att min matplats är för nära fönstret, men nu har jag kommit över en fjärrutlösare så då får vi se hur det går om jag inte sitter så nära. Kul med kråkan. Förhoppningsvis får du se mer av den när det blir varmare om du fortsätter lägga ut kex.
Hälsningar Lena
Mycket lyckat experiment med superbt bildresultat!
Svar från Lena Holm 2023-02-04 15:48
Tack Christer,
jag har jobbat mer sedan dessa bilder togs och det blir bättre.
Hälsningar Lena
Kul underhållning du har skaffat dig och fina bilder blir det också. Gillar skatan på bild 3 och 4 där man ser de fina färgskiftningarna. Du ska se att snart har trädkryparen lärt sig att ta för sig från matarna också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-02-04 15:50
Tack Johnny,
jag har haft lite mer underhållning och suttit bekvämt inne på första parkett. Trädkryparen har inte hittat till mataren än men ett par andra gäster har gjort det. Det är dock mest koltrastarna som står för underhållningen.
Hälsningar Lena
Ja, ljusare tider kommer! Intressant att kolla din matning, korv duger nog till många av de större fåglarna, åt inte mesarna av det? Talgoxar är ju nyfikna och snabba att testa annars. Matfett är fint bränsle i kylan, kletar ibland smör runt pinnar så mesarna kan picka, men kråkfåglar inte kan ta hela. Snygg bild på landande koltrast, den är något extra.
Svar från Lena Holm 2023-02-04 15:52
Tack Stefan,
jag upptäckte idag att talgoxarna också smakade korv, samt testade några ostbitar som blev över i köket. Matfett ska smetas ut har jag lärt mej och det gillar också småfåglarna. Jag fick mer actionbilder på koltrastar idag.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg