B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Solen uppenbarade sej plötsligt

Ljuset skiftar något i färg och tilltar. Hägern vrider på huvudet och tittar storögd mot den stora lampan som plötsligt tändes. Solen! 

Som genom ett trollslag ändras färgerna och allt blir mustigare. Förändringen är dramatisk. Små blå fält skymtar på himlen, mellan de gråblå molnen.

En till häger vänder sej mot solen och tycks fundera över vad den ska göra.

Husfasaderna blir färggrannare i solljuset och speglingarna likaså. Det är fortfarande is på sjön men tunn och med vatten på. 

Det blir ökad aktivitet i hägerkolonin. De börjar flyga över sjön. Eftersom halva sjön är väldigt mörk blir plötsligt exponering en utmaning. 

Hägrar passerar både åt höger och åt vänster.

Det verkar dock som att fler vill sitta i vassen på den sida solen belyser. Jag har gått från ISO5000 till 800 och ändå lyckats bränna ut det vita på en fågel i en hel serie bilder. 

Det här kommer inte att vara så länge för solen är på väg att gå ner bakom stora hus och det finns dessutom en del moln. Jag får njuta en stund och lovprisar mina gamla kängor som håller tätt i ankeldjupt med vatten. Det passerar för mycket folk på gångvägen så jag klev åt sidan för att få vara ifred och där var det väldigt blött. 

Det var knepiga ljusförhållanden på sjöns ena sida, men kul och det finns ju vissa justeringsmöjligheter i efterhand, om man inte har bommat helt. 

En sista bild innan solen försvann för denna gång. Nu är det mulet och arbetsvecka igen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-16 20:39 | Läst 870 ggr. | Permalink
Hej Lena.
Vi har også haft lidt sol her i dag, men nu lover/truer de med sne og frost de nærmeste dage igen -ØV.
Du fik da nogle fine i kassen inden lyset forsvandt igen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-01-17 18:52
Tack Erik,
det var en vacker stund där allt runtomkring fick mera färg och liv. Sedan blev det mulet igen och idag blötsnö.
Hälsningar Lena
Också här har vi njutit av ljuset, det känns befriande. Dom första flygbilderna med speglingar är mina favoriter! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-01-17 18:53
Tack BJörn,
det var ju när hägrarna började flyga som det blev lite extra kul att stå där i solen med kameran.
Hälsningar Lena
Trevligt, den mörka bilden är lite extra och fina bilder med de många hägrarna i vassen
Svar från Lena Holm 2023-01-17 18:54
Tack Peter,
jag tycker att en del bilder från den mörka delen blev läckra men det var svårt att fota åt det hållet. Den belysta vasskanten är alltid poppis på vintern.
Hälsningar Lena
Det här har jag på listan hägrar och gärna i snön. Tänkte åkt men så började ett sånt snöväder här och var glashalt i några dagar. När de passerat var snön där nere borta :)

fin serie men dom jag faller extra för är dom som solar i vassen. Så njutbart att värma fjädrar. För mig med 50 cm packad snö ( töat i natt) känns det här avlägset nu men ser härligt ut
mvh N
Svar från Lena Holm 2023-01-17 18:56
Tack Nini,
boka inte en tur till Solna förrän det är snö på backen i området. Det är då hägrarna är som roligast att fota, i synnerhet om man tar med fisk. Hör av dej om du är osäker på förhållandena. Jag vet ju i alla fall hur det ser ut i Knivsta och ibland även söder om oss.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt fina bilder på de häftiga fåglarna. Ja gillar framförallt den femte med speglingarna i den mörka sjön. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2023-01-17 18:57
Tack Mats,
jag gillar också de mörka bilderna men det var svårt att fota åt det hållet och jag fick bara enstaka som är värda att visa.
Hälsningar Lena
Ja när solen behagade dyka upp någon timme så blev plötsligt livet lättare att leva, även här nere i södern..Resultatet blev ju verkligen fint med Hägern i det svaga solskenet. Läcker med den mörka flygbilden... Härliga bilder men fy fan rent utsagt för högen med lego på andra sidan vattnet.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-17 18:59
Tack Gunte,
jag gillar de mörka bilderna fast det var knepigt att fota åt det hållet. Högen med lego är synnerligen dyra lägenheter skulle jag tro, granne med Mall of Scandinavia och Friends Arena.
Hälsningar Lena
Ja, det blev fint och alla speglingar fick du med! Färgerna blir plötsligt så klara i den oväntade solen att de kan verka overkliga rentav, färgschock. Stilig fjädercape på första bilden, men den jag gillar bäst är den näst sista mörka, fin i exponering och detaljer. Bränna ut vitt är lätt, särskilt med sol och mörk bakgrund, skärfläckan är direkt utmanande där.
Svar från Lena Holm 2023-01-17 19:01
Tack Stefan,
jag fick lite av en färgchock då jag vände mej mot träden i andra bilden som plötsligt skiftade i guldgult och brons. Den första fågeln är stilig där den står men det är flygbilderna som är bäst, det kan jag hålla med om. Kul att du fastnar för den näst sista. Jag gillar att det är två fåglar där.
Hälsningar Lena
Snyggt Lena! Den andra från slutet fastnar jag lite extra för.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-01-19 19:07
Tack Johnny,
jag gillar den bilden också, för den är lite annorlunda mot vad det brukar bli.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena! De är liksom lite fulsnygga coola fåglar. Näst sista från slutet blev min favorit. Nästa år kanske jag tar en tur dit när det är snö. Nu har jag precis bokat in Tysslinge och Hornborgasjön och ser fram emot det.
Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-01-19 19:19
Tack Nina,
det finns fortfarande möjlighet att det blir snö igen vid Råstasjön denna vinter och så långt är det ju inte för dej att åka. Tysslinge och Hornborgasjön kommer jag också att åka till. Denna gång måste jag övernatta vid Tysslinge för att få fota i morgonljuset. Det blir nog i bilen, enklast så.
Hälsningar Lena
Hägrarna är fina och vackra fåglar. Alla är bra men reflexionen i den första är något extra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-01-19 19:20
Tack Bjarne,
kul att du gillar den första för jag visste direkt att den bilden skulle vara med i bloggen och först dessutom.
Hälsningar Lena
Längtar enormt tills våren anländer och solen! Den ljusa årstiden.
Du fick gråhägern med speglingen i det vackra ljuset riktigt fint samt bild två på björkarna riktigt vackert.
Tur att kängorna höll där :)
Fin serie!
Svar från Lena Holm 2023-01-19 19:22
Tack Joakim,
första bilden är också en av de första jag tog när solen kom fram, träden strax efter. Jag tänkte mej inte riktigt för när jag klafsade ut i vattnet, men det gick bra. Annars var det bara ca 1 km till bilen, så jag hade nog klarat mej om jag blivit blöt.
Hälsningar Lena
Spännande och annorlunda bilder med hägrarna och stadsspeglingarna! Och med ljusförhållandena….Jättefina! Men jag förstår precis exponeringsutmaningen - upplever ofta det när jag ska fota i industrilandskapet vid den mörka, dunkla vattenfallskanten och solen som ligger på ovanför vid vattenytan. Så himla snyggt att se på…men att fånga det…Hur gör man? 🙂
Svar från Lena Holm 2023-01-19 19:25
Tack Lena,
jag tycker faktiskt att det blir lite häftigt när man får de höga byggnaderna i bakgrunden i bland, eller som här i form av speglingar. Det blir annorlunda bilder av en fågel som vanligtvis är väldigt skygg. Skarp solljus som faller in mot ett område med mörk skugga är en utmaning och man får testa sej fram.
Hälsningar Lena
Härliga speglingar och så skönt med lite ljus, något man verkligen längtar efter nu.
Den näst sista blev häftig med det mörka.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-01-19 19:16
Tack Ing-Marie,
det blev plötsligt så fint och ljust att jag knappt trodde mina ögon, men solen försvann ganska fort. Gillar också den nästa sista för den blev lite annorlunda.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg