B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stockyards II, bullriding

Det var förstås tjurridning som vi skulle se på arenan vid Stockyards. Ett tvådagarsevent i en gren i sporten rodeo och enligt wikipedia "the most dangerous eight seconds in sports." Det handlar om att sitta kvar på tjuren i åtta sekunder, vilket skulle visa sej vara mycket svårt. 

Efter en inledning med nationalsång och presentation av sporten, som jag  visade i förra bloggen, skulle tävlingen börja. Första ryttaren gör sej redo på tjuren. Jag hade ställt in kameran på ISO12400 och växlade mellan 1/500 och 1/640 s för att förhoppningsvis få någorlunda skarpa bilder. Seriebildtagning med 100-400 mm zoomen, oftast ställd på 300-400 mm.

När ryttaren nickar OK dras grinden upp och tjuren exploderar ut. De flesta ryttare numera rider med hjälm och alla som tävlar på den här nivån måste ha skyddsväst. Ryttaren får bara hålla i sej i det speciella bandet runt tjurens bröstkorg med en hand, den andra handen får inte nudda tjuren, ryttarens kropp eller bandet. Åtta långa sekunder krävs för att ryttaren ska tilldelas poäng. 

Oftast var det över på någon sekund. Då lossnar bandet som ryttaren hållit sej i. Man kan också se en klocka under tjuren. Den fungerar både som tyngd för att bandet ska falla av och som ett upphetsande ljud. Här kan man också se flankbandet som fästs runt tjuren buk för att den ska sparka och hoppa våldsammare. Det får inte dras åt för hårt för då får det motsatt effekt. Bandet är inte i närheten av djurets testiklar, vilket är ett vanligt missförstånd.  

Sprången dessa tjurar bjuder på är helt otroliga. De vrider sej också i sidled i luften vilket måste vara mycket besvärligt för ryttaren att parera utan stigbyglar. Spetsarna på tjurens horn har filats ner för att minska risken för skador. Sporrarna på ryttaren har också en rulle längst ut som gör att de inte ska skada tjuren. 

I detta ögonblick kommer clownerna (kallas också bullfighters) in i bilden. De ska förhindra att tjuren skadar ryttaren och ibland ser det ut som att de gör det med sina egna liv som insats.

Allting går väldigt fort och det är svårt att hinna se allt som händer på arenan. Av de ca 30 ryttare vi såg var det bara tre som lyckades sitta kvar i åtta sekunder och när man lyckats med det blir det ju ändå en ganska abrupt avsittning. Vid tre tillfällen kom det in sjukvårdare och en bår men ingen behövde bäras av banan. De tre ryttare som behövde  ses över gick själva av banan, med visst stöd.

Tjurridaren är klädd i jeans och skjorta, skyddsväst och chaps. Cowboyboots med sporrar hör också till klädseln. Chaps är en typ av skyddskläder på benen i skinn med långa fransar. Här är de mest till för utsmyckning.

På arenan finns också två bullfighters till häst som kan hjälpa till om tjuren får för sej att springa alltför många ärevarv. Deras chaps är betydligt tjockare och fungerar som en skydd för tjurens horn och klövar. Det var inte särskilt ofta som de behövde rycka in för de flesta tjurar sprang ut ganska fort efter att de slängt av sin ryttare. 

Enstaka ryttare red med hatt istället för hjälm och hatten satt kvar oavsett vad som hände. 

Den här killen satt kvar länge...

...men här får han problem...

...och i nästa sekund är avsittningen ett faktum.

Hatten sitter kvar och killen ser ut att ha ögonen på tjuren fast han är på väg genom luften. Han landade och reste sej blixtsnabbt. Tyvärr blev det bara sju sekunder så han fick inga poäng. Tjurarna får däremot alltid poäng. Om ryttaren sitter kvar i åtta sekunder tilldelas han också poäng och det är då den sammanlagda poängen för dem båda som tar honom vidare i tävlingen. 

Alla tjurar har namn och egen status. Det är lotten som avgör vilken tjur man ska rida. Om tjuren av någon anledning inte bockar tillräckligt mycket kan man tilldelas en omridning på en annan tjur. Den här gjorde sitt jobb till fulländning.

Den försökte sej också på ett utfall mot ryttaren, men även denna situation löste sej tack vare de tuffa clownerna.

Det var en paus i tävlingen och då fick vi se en lassokonstnär som visade upp sej med sin häst. Fotografen i bakgrunden jobbade hela kvällen och var på banan när varje ryttare + tjur kom ut. Han fick kasta sej upp på sargen vid flera tillfällen. Det var ingen som vann tävlingen vi såg för det var en omgång kvar på nyårsafton. Tre ryttare fick poäng och de fick även göra en andra ritt. Då lyckades en av dem sitta kvar i 8 sekunder, men han rörde vid tjuren av misstag med andra handen och fick därmed inga poäng.

Det var en minnesvärd och mycket actionladdad kväll. Mer Texas än så här kan det knappast bli. Man kan tycka till en hel del om denna sport både beträffande skaderiskerna och de djuretiska aspekterna. Tjurarna var dock helt överlägsna när det gällde.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-03 06:39 | Läst 1332 ggr. | Permalink
Hej Lena,
Det här är aktion i kubik som du fångade fint. Jag har sett några event som detta några gånger i Arizona.
Du vet ju säkert varför tjurarna är så skuttiga och jag tror aldrig att detta spektakel skulle godkännas i vårt land. Det ju dock inte så obehagligt som tjurfäktning.
Men det är ju spännande att fotografera. Fotografen som var inne på planen har ju en fördel, för han får ju en låg vinkel, som för stärker höjden i hoppen.
Tack för att du väcker gamla minnen.
Ha dagen
Bob
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:29
Tack Bob,
numera bedriver man medveten avel på tjurarna och man har fått en ras godkänd i USA som bara används inom bullriding. Avel har gjort tjurarna svårare att rida och andelen ryttare som sitter kvar har gått ner. Jag är tveksam till om detta skulle vara OK i Sverige men det är långt ifrån tjurfäktning. Dessa tjurar är mycket värdefulla och tränas för att inte bli stressade av ljuden och ljuset på arenan, att lastas och åka transport mm. Tjuren gör bara ett framträdande per kväll, 8 sekunder och det har den också lärt sej.
Hälsningar Lena
Har bara haft perifer koll på denna företeelse förut men nu är jag expert 🤠

Skämt åsido är det ett intressant reportage med bra text och bilder.
Svar från Lena Holm 2023-01-04 03:55
Tack Sten,
när jag varit och sett detta var jag tvungen att läsa på och då ville jag gärna ta med den informationen. Nu har jag läst ännu mer om tjurarna och hur de selekteras men det är väl mest för att jag jobbar inom området (husdjursagronom).
Hälsningar Lena
Vilka actionbilder! Snyggt. En klassisk amerikansk sport man bara sett i filmer. Kul!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-01-04 03:58
Tack Johnny,
det här var en häftig upplevelse och det finns mycket att läsa om sporten. Just bullriding är dock den enda gren inom sporten rodeo som inte härstammar från något som man måste göra om man jobbade på en ranch med djur.
Hälsningar Lena
Ja, vad gör man inte för att bevisa att man är en riktig karl. Det gäller väl också tjurarna. Det ser ut som även de är införstådda i temat för showen. Ett tema som genomsyrat mycket av USA:s historia, och fortfarande gör i film, litteratur, politik mm. Spektakulära bilder. Inget finns i närheten av detta att fotografera här hemma.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-01-04 04:04
Tack Torbjörn,
de här tjurarna är väl införstådda med vad som kommer att hända. De har tränats för att inte bli stressade av ljuden, musiken och allt som finns på arernan. De har också tränats med fejkade ryttare. Tjurarna vet att de bara behöver prestera i åtta sekunder varje kväll och när det är över kan de slappna av och noppa åt sej av höet och invänta transporten hem.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Tack för ännu ett intressant och medryckande reportage! Mycket fart i bilderna och en stark närvarokänsla, också för mig som bara har fått uppleva tjurridning på film. Jag bläddrar fram och tillbaka bland bilderna och fascineras nog allra mest av mannen med hatt, särskilt i den femte bilden från slutet där han hänger upp och ner i luften - med hatten på och, som du säger, med blicken kvar på tjuren. Här, och i bild 3-4 från slutet, uppskattar man fotografins förmåga att frysa ett blixtsnabbt och högdramatiskt förlopp! För en utomstående går det även att läsa in en viss humor mitt i all dramatik.
/Sven
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:33
Tack Sven,
det var intressant att titta på bilderna dagen efter tävlingen för det gick så fort ibland att man inte hann se. Ibland såg det också ut som att tjuren trampade på ryttaren men när man granskade bilderna var det ovanligt att det hände (tack och lov). Hur hans hatt sitter kvar har jag inte en aning om för andra ryttare med hatt tappade sina.
Hälsningar Lena
Tycker du fick riktigt bra bilder trots högra ISO och dåligt ljus. Du har verkligen satt dig in i detaljerna så det var en intressant och givande blogg, även om konceptet inte direkt är något för mig. Glädjande är väl att tjuren vann det mesta, men man tänker ju lite på Ferdinand om de inte hellre vill sitta och lukta på sina blommor 🌹
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:39
Tack Peter,
just dessa tjurar ska vara lite som Ferdinand när de inte är på banan. Man bedriver avel för att få fram tjurar som är svåra att sitta på, vilket har lett till att andelen ryttare som sitter kvar i 8 sekunder har minskat. Samtidigt tränas tjurarna för att vara lätthanterliga och för att de inte ska bli stressade av allt som händer och låter på en arena. Men visst är det en ganska galen sport och det är den enda grenen inom rodeo som inte härstammar från en arbetsteknik inom boskapsuppfödning t ex att rida in hästar, fånga och märka kalvar mm. Rida på tjurar har man aldrig "behövt göra", det är något man har hittat på.
Hälsningar Lena
Ett härligt reportage med väldigt fina bilder - fulla av action och väl fångade scener!
Ha en god fortsättning!//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:41
Tack Göran,
det var intressant att få se och roligt att fotografera. Sedan blev jag ju tvungen att läsa på om både sporten och tjurarna för att få en bättre helhetsbild.
Hälsningar Lena
Jo, det hade sannerligen varit spännande att få vara där med sin kamera! En del bilder har mycket dramatik här, när man undrar hur de skall klara sig undan. Ett ovanligt och exotiskt inslag på Fotosidan. Har själv aldrig ens funderat på att testa denna sport.
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:45
Tack Stefan,
jag blev förvånad att alla klarade sej någorlunda helskinnade även om ett par haltade av banan. Jag har också funderat på hur någon kunde komma på tanken att göra detta från början. Alla andra grenar inom sporten rodeo härstammar från arbetsmetoder man tillämpade på gårdar med djur i ranchdrift t ex att rida in unghästar, fånga kalvar med lasso för att märka dem, avancerad ridning med snäva svängar. Rida på tjurar har man aldrig behövt göra.
Hälsningar Lena
Hehe..väldigt roliga bilder med mycket fart i, fjärde nerifrån :))
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:48
Tack Gunte,
här var det mycket fart och det var spännande att se. Många åkte av inom ett par sekunder. Häpnadsväckande att ingen verkade bli allvarligt skadad, även om några fick linka av banan.
Hälsningar Lena
Ett väldigt intressant reportage. Förutom tjurarnas storlek och kraft som de tydligt visar här på bilderna så är jag riktigt imponerad på ditt fotograferande här i det ljuset. Intressant blogginlägg :)
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:52
Tack Joakim,
nu är jag hemma igen och har tittat på bilderna på min stora skärm. De är helt OK trots att ljuset var rätt dåligt. Jag har brusreducerat en del, ökat kontrast ibland men egentligen inte gjort så mycket med bilderna. Tjurarna är inte så stora (fast absolut tillräckligt) för de får inte bli för tunga. Då skulle de inte kunna hoppas så sanslöst som de gör.
Hälsningar Lena
Oj så häftigt att få ta del av så här på "riktigt". Fint reportage med detaljer å bra info.
Närmast jag kommer detta är på en ranch och en attrapp med motor som gör exakt rörelser. 8 Sek låter kort men attans så lång tid på en sån här grej. Fick iaf pris för mina 4-5 sek sen flög jag fint.men den var nog satt i rookie. 😊
Har vänner som bott i round rock Texas. Själv har jag bott på östkusten utanför NY
Härlig julhelg
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-06 18:54
Tack Nini,
jag skulle inte ens sätta mej på en mekanisk tjur med mjuka mattor omkring. Inte idag i alla fall. Tufft gjort tycker jag. Åtta sekunder kändes ganska långt när man satt och tittade på dessa killar och det var bara tre som satt kvar.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg