B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Motljus vid matningen

Mellan besöken av nötkråka tittade jag mej omkring runt matningen. Det är en mycket fin skogsmiljö och när solen gick upp började alla vattendroppar i naturen gnistra. Småfåglarna flög runt mej hela tiden, mest nötväckor och talgoxar, men även en hackspett och en svartmes.  

Det var blött i skogen och när jag vände mej mot ljuset såg jag alla spindeltrådar och vattendroppar. Då kom jag och tänka på Jans inlägg där han påtalade att nu är det rätt årstid för att ta motljusbilder. Eftersom jag var ensam på matningen gick jag och ställde mej bakom den finaste platsen, vänd mot det tilltagande ljuset.

Där jag står nu hade jag varit i vägen för andra fotografer som ville ta bilder med kort slutartid i medljus när solen äntligen nådde matningen. Men jag var ensam och kände direkt att det här måste utnyttjas.

Miljön var fantastisk och det var full fart där jag lagt ut nötter. Här spelade det ingen roll att det var några av våra vanligaste småfåglar som huserade.

Ljuset blev snabbt varmare.

Kort därefter färgades bakgrunden i guldglans av solen och jag bara njöt. 

Talgoxarna var som vanligt inte helt överens, men nu gick det att ha korta slutartider och dra nytta av deras kivande. 

Men de var ju fina även när de bara satt stilla.

Det blev många oskarpa bilder och tyvärr några då de inte är helt kvar i bildfältet. Jag insåg att jag måste zooma ut för att lyckas med den här typen av bilder och sedan beskära i efterhand. 

När jag stod där och fotade småfåglar landade plötsligt en nötkråka och jag tog en serie bilder på den i motljus. De små fåglarna gör sej minst lika bra eller bättre i den här typen av ljus men nötkråkan får ändå avsluta inlägget. 

Det var ju för nötkråkan som jag hamnade vid denna matning. Kort efter denna bild försvann solen bakom en molnbank och magin var borta. Jag gick för att göra en notering i boken som finns på plats samt skicka ett bidrag till Daniel Green som sköter matningen. Då kom nötkråkan tillbaka och landade bara ett par meter från mej. Jag stod stilla med anteckningsboken i handen och lät den äta ifred. Det var en ynnest att få stå så nära och bara titta på den.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-11-15 18:32 | Läst 749 ggr. | Permalink
Härligt ljus, förstår att du njöt av stunden.
Och så en massa fina bilder på fåglarna dessutom
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-11-15 19:05
Tack Bengt,
det gyllene ljuset varade inte så länge men den stunden räckte.
Hälsningar Lena
Tycker bilderna är helt fantastiska och inspirerande. Tränar själv på fåglar, men de blir gryniga och oskarpa.
Det är supersvårt så blir imponerad av dina./ Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-11-15 21:25
Tack Nina,
det blev många bilder på de flygande småfåglarna innan jag lyckades få några som var någorlunda skarpa. Om du vill frysa vingarna på en liten fågel måste slutartiden minst 1/2000 s. Så här års är det ganska svårt att få till utan att dra upp ISO väldigt mycket. Här hade jag 1/3200 s och ISO 1600 vilket är OK på den kamera jag använde. Innan solen gick upp var det inte lönt att ens försöka fota flygande fåglar, men stillasittande var ju OK.
Hälsningar Lena
Mycket härligt ljus i bilderna!
Svar från Lena Holm 2022-11-15 21:26
Tack Dan,
det var väldigt fint ett tag och det gällde att göra det bästa av den stunden.
Hälsningar Lena
Jisses, oj så fint.. Tycker bilderna är magiskt fina! Står fast vid min åsikt om motljusbilder, speciellt nu.. Motljusbilder blir ofta bättre än förväntat tycker jag! Motljuset ritar ju liksom en 'grafisk' kontur runt det motljusbelysta motivet, och ofta behöver inte exponeringen vara så speciellt exakt heller.. det får gärna vara rätt rejält underexponerat t.o.m.. och sen bara lite upplättning i de mörka partierna hemma, och hjärnan hos 'betraktaren' fyller ofta i resten av motivet, bara konturen finns där.. och man kan ofta hålla ner ISO dessutom! Dessutom har du kanonfina bakgrunder här i bästa 'Ing-Marie klass'.. Sk - - bra! Även 'miljöbild' finns ju här.. det uppskattas!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-11-15 21:29
Tack Jan,
det var när jag fotade dropparna i träden och spindeltrådarna som jag insåg att det borde kunna bli bra motljusbilder bara solen glimtade fram en aning till och det gjorde den. Bilderna är underexponerade och sedan har jag finjusterat lite i LR. Nu hade jag ändå ISO 1600, för jag ville ha riktigt korta slutartider till de flygande småfåglarna när jag såg hur ljuset belyste deras vingar. Jag tog med någon bild med lite miljö eftersom du efterlyste det i förra bloggen :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena - det blev en meget vellykket modlysserie.
Jeg har et godt øje til nummer 8- 10 og 11.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-11-15 21:31
Tack Erik,
det var ett gyllene tillfälle och just de flygande småfåglarna tycker jag är väldigt fina när man ser ljuset genom vingarna.
Hälsningar Lena
Så vackert med det gula ljuset och fåglarna med lite liv i sig, det blir ju särskilt snyggt när ljuset lyser igenom vingarna
Svar från Lena Holm 2022-11-16 19:14
Tack Peter,
de flaxade runt en hel del men det var inte så lätt att fånga dem i flykten och få skarpa bilder, några blev det i alla fall när ljuset var som finast.
Hälsningar Lena
Blev väldigt vackert i det fina ljuset. Håller med det spelar inte så stor roll vad som flyger framför kameran sådana här gånger. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-11-16 19:16
Tack Johnny,
småfåglarna var otroligt tacksamma att jobba med då de flög fram och tillbaka hela tiden. Dock gick det väldigt fort men man fick ju en hel del chanser.
Hälsningar Lena
Att zooma ut och beskär underlättar helt klart fotografering av förlopp (och makro ofta). Motljus är härligt till mycket, det är underskattat. Du fick ihop en hel rad underbara bilder, naturen blir magisk med eller utan fåglar i bild. Förstår också dina ord när solen gick i moln och magin var över. Alla bilderna är bra.
Svar från Lena Holm 2022-11-16 19:18
Tack Stefan,
när jag hade fått uppleva både nötkråkor och denna gyllene stund kändes som att jag kunde åka vidare. Jag hade ju en del annat att göra denna dag.
Hälsningar Lena
Vaoh...inte det minsta avis på dessa fantastiska bilder ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-11-19 21:56
Tack Gunte,
det blev helt fantastiskt fint en stund när solen kom fram och jag stod bakom matningen. Våra vanligaste småfåglar stod för det mesta av underhållningen.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg