B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Konsten att spinna spindeltråd

När temat i höstcupen var "vardag" tog jag några bilder på mina kollegor när de spinner konstgjord spindeltråd i labbet. De ville också gärna ha bilder att använda vid presentationer och liknande, så det passade dem utmärkt att jag dokumenterade. Här är det Benjamin som fått tag på den konstgjorde spindeltråden ur badet med buffert och upp på trissan som snurrar.  

Här fångar han upp tråden. Råvaran till tråden har tillverkats av bakterier och finns i en spruta i änden av detta bad. Innehållet pressas försiktigt ut genom ett mycket tunnt rör, för att härma hur tråden passerar genom en tunn utförsgång på spindelns bakkropp. 

Thomas för tråden vidare från en trissa, genom ett bad till, över flera spolar och slutligen till den sista trissan. Om någon tycker det ser ut som diabildsramar på den kantiga trissan så har ni rätt. 

Den bearbetning som tråden får då den sträcks och passerar genom baden gör den starkare och mer lik riktig spindeltråd.  

Slutligen lindas tråden upp på den sista trissan. Jag har fotat med både 24-105 mm och 100 mm makro. Det var en utmaning att få tråden skarp då jag bara såg den i vissa vinklar och belysning.

Här fungerar hela modellen perfekt och den tunna tråden lindas upp varv efter varv.

Så här ser  hela den konstgjorda "spindeln" ut och sprutan med trådmaterialet ska ligga nere till vänster på den lilla lådan. Bilder på "maskineriet" hade de redan så jag tog inte bilder under spinnprocessen från det här hållet. Tråden hade dessutom varit mycket svår att se. 

Spindeln har hittat en mer kompakt lösning för att spinna sina trådar och den kan också addera små klistriga droppar längs tråden när den matas ut genom bakkroppens tunna mynningar. Den här spindeln har dessutom sju olika sorters körtlar för att spinna trådar som används för olika ändamål. Så här långt har inte mina kollegor riktigt nått ännu, men det är ändå oerhört fascinerade att se "deras" tråd spinnas och lindas upp. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-11-09 19:48 | Läst 755 ggr. | Permalink
Så häftigt att det ens går att konstruera. Bra och intressant
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-11-10 21:51
Tack Nini,
det är en stor forskargrupp och de har jobbat med detta projekt i många år. Men visst är det häftigt, jag håller med :-)
Hälsningar Lena
Intressant och väldigt skickligt att lyckas med det projektet.
Snyggt fotat, men jag kan inte låta bli att undra vad de ska ha spindeltråden till.
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:02
Tack Margareta,
spindeltråd är oerhört starkt material som man skulle kunna använda i både tekniska och medicinska applikationer, om man kunde framställa det i tillräcklig mängd. Till skillnad från silkesmasken kan man inte hålla spindlar för silkestillverkning för de spinner för lite tråd och de är dessutom kannibaler. Det är ett material med stor potential men det återstår fortfarande en hel del arbete med att framställa det på konstgjort väg.
Hälsningar Lena
Spännande, riktigt bra bilder också ju. Spindelnät är väl bara några mµ har jag för mig, häftigt att kunna skapa något sånt.
Svar från Lena Holm 2022-11-10 21:52
Tack Morgan,
spindeltrådar är tunna men oerhört starka. Mina kollegor spinner dock inga nät utan bara trådar.
Hälsningar Lena
Läckra bilder, på tråden, trådmaskinen och spindeln! Att spindeln ännu så länge är effektivare är kanske inte så konstigt, den har väl några tiotals miljoner år i försprång kan jag tro. Att spindeltråd är intressant vet jag, det har långt bättre kombination av hållfasthet och duktilitet (töjningsförmåga) än andra kända material. Lätta skottsäkra västar är det jag läst om för mer än tjugo år sen men det finns ett otroligt antal produkter som skulle kunna utnyttja dom egenskaperna. Gissningsvis finns många användningsområden också inom medicin och som implantat eftersom det är ett organiskt material. Jätteintressant reportage! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:06
Tack Björn,
spindeltråd har stor potential precis som du beskriver och i medicinska sammanhang har det dessutom fördelen att det inte stöts bort av kroppen. Det går dock inte att hålla spindlar för att skörda tråd för de är kannibaler och spinner dessutom för lite tråd (till skillnad från silkesmasken).
Hälsningar Lena
Jättekul att få se tillverkningen. Jag besökte Spiger i går men fick då inte se någon produktion. Var inne i dotterns lab och tittade på hennes projekt lite grann.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:08
Tack Bengt,
jag tror att de olika grupperna jobbar med lite olika metoder och tillämpningar. Kul att hon fortfarande är kvar inom området.
Hälsningar Lena
Så intressant, Lena! Kul att Du dokumenterade! Gör man detta forskning med tanke att skapa något liknande som silkestråden? En tanke slog mig att spindeln har ett enklare "verktyg" att skapa tråden än människan :-) Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:11
Tack Wolfgang,
skillnaden mellan silkesmaskar och spindlar är att spindlarna spinner för lite tråd och att de inte går att hålla på ett enkelt sätt för de är kannibaler. Därför vill man framställa spindeltråden på konstgjord väg men människan är inte riktigt lika bra på det som spindeln, än så länge.
Hälsningar Lena
Trevlig lektion detta..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:11
Tack Gunte,
kanske inte något som så många stöter på i sin vardag.
Hälsningar Lena
Intressant, då är nästa steg att göra ett nät av tråden 😊, och sedan se om en spindel gillar nätet. Fint dokumenterat
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:14
Tack Peter,
nja, jag tror inte att spindeln skulle acceptera det nätet, men man kan göra en typ av nät som fungerar bra att odla celler på. Man kan sedan använda dessa celler med spindeltråden kvar för kroppen stöter inte bort detta material. Det finns många möjliga applikationer för spindeltråd om man bara kunde framställa den i tillräcklig mängd.
Hälsningar Lena
Spindelmannen! Vilket spännande projekt. Spindeltråd ska ju vara otroligt stark.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:17
Tack Johnny,
vi har både spindelmän och kvinnor hos oss. Det är en ganska stor forskargrupp som jobbar med detta. Spindeltråd är mycket start och har en rad andra fina egenskaper som gör det till ett spännande material, men man kan inte hålla spindlar på samma sätt som silkesmaskar för de är kannibaler.
Hälsningar Lena
Hej,
Fina bilder av svårt objekt.
Bra att era forskare kommit så här långt. Det här är svåra grejer både praktiskt som teoretiskt.
Det är viktigt att nå ut med sådan här framgångar i tider där folkvalda inte tror på vetenskapen.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:19
Tack Bob,
den här gruppen är mycket duktig på att visa upp resultat i olika populärvetenskapliga sammanhang förut de rent vetenskapliga publikationerna och har förekommit i olika TV program, Ny teknik, radio etc.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Intressant som alltid från dig.
Komplett blogg - foto + text - jättebra, även om ämnet inte precis tillhör ens spetskompetens.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:21
Tack Erik,
även om jag jobbar på ett litet hörn i detta projekt (med spindlarna) kan jag inte särskilt mycket om det jag visade på dessa bilder. Men det är fascinerande att se deras framsteg.
Hälsningar Lena
Spännande spetsteknologi som kan ge många möjligheter. Säkert många intresserade företag. Väldigt speciell och bra blogg.
Svar från Lena Holm 2022-11-11 17:25
Tack Stefan,
det är ett väldigt spännande område och det finns många möjliga applikationer för tråden när man kommit så långt att man kan framställa den i tillräckligt stor mängd.
Hälsningar Lena
Vilken fantastiskt intressant läsning. TACK!. Tillika med fina bilder till, coolt att du så fint fått med tråden
Svar från Lena Holm 2022-11-13 20:32
Tack Annelie,
kul att du gillar mitt "vardagsinlägg". Det händer en del spännande saker på jobbet ibland :-)
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg