B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Välkommen till grönsaksverksta´n

Nu är vi där igen. Perioden under sensommaren då det mognar mer tomater i växthuset än ens en storfamilj veganer skulle kunna äta. 

Grenarna dignar också av paprikor i olika färger, Sweet banana levererar. 

Milda röda chili, Joey Park, som fungerar i alla typer av rätter och sallader. Förra året hade vi mer heta sorter och det har jag fortfarande kvar av så i år valde vi milda varianter som liknar paprika men har mer smak.

Jamaica Bell, vårt träd som nu är inne på åttonde säsongen, levererar som vanligt mängder med frukter. Lite mer sting men ändå lätta att använda. Men det blir många...

Tomater, ja alla sorter vi har levererar just nu. De gula Blush tiger som Peter tipsade om är kanske den planta som ger minst, men de är väldigt goda. Vi har också Brandy wine som ger jättetomater, perfekta i matlagning eller som salladstomat med tunna skivor röd lök och en god olivolja. Chocolate sherry och super sweet fungerar till allt möjligt. 

Squashen som fick växa en dag för länge, eller kanske två. De var i alla fall små då jag passerade landet förra gången. Färsk gurka. Vi har två plantor som levererar hur många gurkor som helst just nu. Aubergine och röda paprikor samt en stor skål med blandade tomater (+ en större skål tomater som måste tas om hand omedelbart). Vad som inte syns på bilden är alla de västeråsgurkor som jag skördade på morgonen och redan hade lagt i saltvatten. De ska ligga 24 timmar innan man lägger in dem i en lag för saltgurkor. 

Det här ska bli en omgång tomatsås efter eget utarbetat recept. En del av såsen gick direkt till kvällens moussaka, resten i frysen. Det kom ett SMS från en kollega på eftermiddagen som också testat receptet och var mycket nöjd. 

Aubergine har jag inte provat att frysa utan jag försöker använda den direkt. De här har jag rostat i ugnen för att använda till moussaka med lammfärs och fetaost. Det blev mycket gott men jag har minst 10 auberginer till som hänger på buskarna och mognar. Grillad blir också bra och så länge vädret håller i sej blir det väl mer sånt. Men knappast på en vardag efter jobbet.

Här är en del av skörden. Chilimarmeladen till vänster är nu efterfrågad i familjen och blir en bra julklapp. Inlagda Jalapeno ett måste till tacos och liknande rätter, likaså ättiksgurkan som tillbehör till en massa olika rätter samt leverpastejmackor. Saltgurka väntar svärföräldrarna på och jag har upptäckt ett par recept som blir otroligt goda med saltgurka. Burkarna med gul squash, paprika och persilja är en ny variant som jag testar i år. Vi får se om det är ett bra alternativ. Det är mycket squash just nu...och ratatouille har jag förstås redan gjort och stoppat i frysen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-08-22 19:43 | Läst 935 ggr. | Permalink
Hej,
Vilken smakprakt så det vattnar sig i munnen.
Njut av livet
Bob
Svar från Lena Holm 2022-08-22 21:35
Tack Bob,
just nu njuter vi av våra grönsaker :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Velkommen ja hvor imponerende.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2022-08-22 21:36
Tack Erik,
min sambo är mycket duktig på att odla. Jag skördar och lagar till.
Hälsningar Lena
Underbart "goda" bilder, jag blir verkligen sugen. Vilken fin skörd, grattis till den och bra jobbat!
Svar från Lena Holm 2022-08-22 21:37
Tack Morgan,
min sambo är duktig på att odla. Jag skördar och lagar till allt jag kan.
Hälsningar Lena
Å så härliga färgsprakande bilder, och det verkar som ni har god skörd i år också…nu vattnas det i munnen -jag får gå och ta en tomatmacka! =)
Svar från Lena Holm 2022-08-22 21:38
Tack Lena,
det har blivit en väldigt bra skörd även i år men inte fullt så mycket som förra året. Dock mer än tillräckligt just nu.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Det är inte utan att det blir att jämföra lite med den egna skörden. Som inte gått riktigt i mål än men ser ut att bli lite mer blygsam än din. Torrt härute och det är att snåla på regnvattnet. Men lokförare Bergdahls sockerärtor var en positiv bekantskap. Stora skidor med fin sötma.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-08-22 21:41
Tack Gunnar,
det har varit rätt torrt hos oss också men vi har ändå kunnat vattna regelbundet i växthuset. Det gör stor skillnad om det torkar ut. En del sqaush har blivit små och hårda, antagligen för lite vatten. Vi har haft gräsklipp (och annat grönt) i alla odlingar utomhus och det har nog ändå hjälpt en del.
Hälsningar Lena
Å wow så mycket gott!! Vackra färger
Det ser inte ut som ni haft torka utan kunnat anpassa skörden bra.
Här tror jag inte det blir en enda tomat. Verkar varit för blött blad är gula fast jorden är fuktig.
Nästa säsong blir det tomatplanta i växthus
/N
Svar från Lena Holm 2022-08-22 21:45
Tack Nini,
vi har haft för torrt för att få kantareller, men inte drabbats av vattningsförbud. Vi har vattnat i västhuset men en del annat har blivit sämre. Just de två squash jag visar dej är fina men en hel del som mognade tidigare i sommar blev små och hårda. Nu efter ett par regnskurar blir det gula och växer rekordfort. När du får in dina tomater i växthuset ska du se att det blir bättre skörd. Då kan du anpassa vattningen precis så mycket som de behöver (under förutsättning att du har en vattenkälla att ta ur).
Hälsningar Lena
Imponerande skörd. Jo det är mycket nu, aubergine har jag inte provat att frysa men squash (som man också alltid får för många av), jag river den med en osthyvel i remsor och kokar upp dessa några minuter och fryser sen. Har ofta riven squash i typ wok. Våra fyra frysar börjar bli fulla, så nu har det blivit en hel del sylt. Rekord i år är ett 20tal burkar blåbärssylt.
Svar från Lena Holm 2022-08-23 07:56
Tack Peter,
jag tror inte aubergine blir så bra i frysen men jag har aldrig provat. Squash ska jag testa att frysa men den håller ganska länge i kylen och jag har ett par recept kvar att testa. Våra frysar börjar också bli välfyllda nu. Jag fryser dock inte sylt (jag fryser bär) men den tar plats i kylskåpet istället, tillsammans med saltgurkan, ättiksgurkan och allt det andra som ska in där :-)
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-08-23 08:55
Nä jag är osäker på aubergine, den har ju en annan konsistens än squash. Blåbärsylten hamnade i kylen tillsamman med ett tiotal bukar äpplegelé, så de tar utrymme där. Gurkan frös jag dock som gurksallad, blandad med ättika och socker
Hej Lena! Vilken skördefest för ögat, det ser verkligen aptitligt ut. Bra jobbat med både grönsakerna och bilderna. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-08-23 17:54
Tack Mats,
jag var ute i växthuset och lekte med ett fisheye som jag sällan använder annat än under vatten. Där ute blev det en del roliga bilder. Eftersom jag pysslar mycket med sånt här nu på lediga stunder kändes det som ett passande inlägg.
Hälsningar Lena
Ser ju fantastiskt gott ut, måste vara en fröjd att veta att det här finns i skafferiet! Färgprakten i sig gör att man blir glad, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-08-23 17:55
Tack Björn,
jag vet att vi kommer att ha vissa av dessa grönsaker hela vintern. Tomaterna brukar räcka till i början av november, även om de sista som mognat inne inte blir lika goda.
Hälsningar Lena
Kom från Björns bild och text om Ukraina, där orden stockade sig och jag fick inte ur mig något vettigt att säga.
Kom hit till denna färgprakt och smakrika bilder.
Vilken rikedom men inser att det ligger en hel del arbete bakom skörden också. Bra på att ta vara på skörden är du också.
Svar från Lena Holm 2022-08-23 17:57
Tack Margareta,
det är min sambo som styr upp allt som har med odlingen att göra. Jag vattnar ibland men han har kollen. Jag skördar och tar om hand så vi kan äta grönsakerna så länge det går. Det är ju ett pyssel i sej som en del slarvar med, när man ser grönsakerna som lämnas på kolonilotterna.
Hälsningar Lena
Det är väl så här vi alla skall leva för att möjliggöra en hållbar framtid. Men tyvärr är det bara ett fåtal som har möjlighet – och andra utnyttjar inte tillfället. Som det byggs i dag blir det inte många grönytor över, det mesta asfalteras. Ni får en härlig höst och vinter.
Svar från Lena Holm 2022-08-23 18:01
Tack Torbjörn,
alla som har en lite plätt kan inte odla något, men det behövs inte så mycket om man vill testa. Vi har en villatomt på drygt 700 kvm och kunde välja växthus framför studsmatta, eftersom vi inte har barn som kräver aktivitet. Jag tror dock att odling på kolonilott har ökat. Åtminstone växer området med lotter i Knivsta och flera av mina kollegor har börjat odla på lotter i Uppsala när deras barn blivit stora.
Hälsningar Lena
Vilken härlig prakt, både bild- och skördemässigt! Upplyftande att få se.
Svar från Lena Holm 2022-08-23 18:03
Tack Christer,
det är vårt sätt att äta närodlat :-) Altandörren i köket går rakt ut mot odlingen och växthuset. Jag handlar inga grönsaker i affären under sommaren mer än lök och vitkål, för det lönar sej inte att odla.
Hälsningar Lena
Det vattnas rejält i munnen när jag ser dina fina bilder!

//Stephen
Svar från Lena Holm 2022-08-24 21:01
Tack Stephen,
det är fint att ta fram under vintern och njuta av det man jobbade ihop under sommaren.
Hälsningar Lena
Vilken skörd ni får. Ser mycket tilltalande ut. Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-08-24 21:02
Tack Bengt,
det blir mer än man kan tro fast vi bara har en villaträdgård på drygt 700 kvm. En hel del pyssel så här års men det har man igen under resten av året.
Hälsningar Lena
Speciellt sista bilden går till hjärtat, nöjet att koka in, lägga in och spara skörden till vinterns mörker. Just känslan, både att göra det och se på det sedan, för att inte tala om att äta det! Ovanligt och fint med von unten perspektiv i växthuset. Det är ju så när skörden kommer, ofta ett överskott, men det är härligt! Och få dela med sig om möjligt.
Svar från Lena Holm 2022-08-24 21:05
Tack Stefan,
vi delar med oss lite till höger och vänster just nu för det blir väldigt mycket av en del grönsaker och vi är ju bara två i hushållet. Man kan bara äta visst mycket färsk gurka i veckan och den är inte så lätt att bevara. Västeråsgurka däremot, det blir det många burkar av. Det är ganska mycket jobb just nu men också en tillfredställelse i slutet av dagen när man ställe in avsvalnade burkar eller stoppar lådor i frysen.
Hälsningar Lena
Mumsigt inlägg !
Alltid trevligt att se dessa skördar och att allt tillvaratas.
Ni är duktiga på det !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-08-27 15:58
Tack Ing-Marie,
eftersom min sambo är så duktig på att odla och få stora skördar måste jag ju hålla jämna steg med honom och ta tillvara allt jag kan. Idag har jag kokat tomatsoppa med squash, som blev väldigt god, och lagt in en omgång ättiksgurka. Minst en dag under helgen går till att ta hand om grönsaker den här tiden på året.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg