B. LOGGBOKEN
Nu frodas det i växthuset
Nu växer det så det nästan knakar i växthuset. Gurkplantorna till vänster nådde inte upp till bordskanten vid utplanteringen för en månad sedan och var förstås väldigt tunna. Nu hotar de att växa in på bordet. Mot gaveln i bakgrunden växer paprika och chili och till höger tomater som redan slår i taket. På golvet står två krukor med dill som jag skördat av en gång. Den vita burken är en högtalare, det är ju helg...
Jag vill också att det ska vara fint så länge vi kan sitta i växthuset och äta på helgerna. Därför finns det alltid blommor, åtminstone en kruka, duk på bordet mm. Jag drar mej inte för att lägga på vitt linne på bordet, även om det är en enklare duk just nu.
Här serveras det grillade kycklinglårfiléer som marinerat i koreansk gochujangpasta, japansk soja, vitlök och honung. Salladen, med isbergssallad från egen odling, innehåller syrliga äpplebitar och är smaksatt med sesamolja. Den ljusa såsen innehåller rostade sesamfrön och en skvätt soja. Tillsammans blev det en mycket fin kombination med den kryddiga kycklingen.
Det är inte så ofta vi har dessert med här är det en chokladkaka som liknar chokladbollar, med grädde och importerade hallon som det egentligen bar emot att köpa, men jag hade inga kvar i frysen. Det serverades också ett glas portvin som sambon gjorde förra sommaren på små körsbär plockade på en allmänning inom området. Det har legat till sej ett år i skafferiet och smakade riktigt gott.
I går skördade vi de första slanggurkorna. Det har mognat sju stycken på rekordfart så det blir gurka i salladen även ikväll. De första tomaterna börjar också bli röda. Det är "super sweet" som vi har haft i flera år och är mycket nöjda med.
Jag är nog mest nyfiken på dessa tomater. Det är Blush Tiger som placerade sej på första plats i Peters (och hans frus) stora tomatutvärdering förra året. Vi har en planta, man kan ju inte ändra sortbeståndet för mycket :-)
Det växter också bra på hyllan med paprika och chili. Till höger har den milda orangefärgade habaneron redan mogna frukter. Det är en planta som vi övervintrat så den har blommat från mars inomhus. Dessa chili blir marmelad. Till vänster är det en paprika som heter Sweet banana. Det är också en ny sort. Vi fick så oerhört mycket chili av starkare sorter förra året så i år har vi satsat mer på paprikaliknande varianter, som man kan äta i sallader och grilla.
Vi har dessutom kvar ett "träd" med chili som vi haft i åtta år nu och den började blomma redan i januari, tidigare än någonsin. Plockade en hel skål Jamaica Bell förra helgen. De här medelstarka frukterna hackar jag i matberedaren tillsammans med vitlök (eller enbart chili) och fryser i en istärningslåda. Sedan är det bara att ta upp en kub eller två när man lagar mat. Väldigt praktiskt sätt att använda chili och det finns alltid kuber i frysen.
Hälsningar Lena
det är på gott och ont att vi inte behöver ha duk som skuggar. Vi har lite för mycket växtlighet runt växthuset som skuggar våra tomater och gurkor. Oftast blir det ju väldigt mycket ändå men vi missar en hel del solljus pga av stora träd och en häck mellan oss och grannen. Vi försöker utnyttja ljuset till fullo på våren och det är egentligen bara nattfrosten som begränsar hur tidig man kan vara i växthuset.
Hälsningar Lena
Vilken skörd det blir. God mat och mys..riktigt trevligt
Har en sallad på gång. Plockat av en 2 L påse innan. Tomatplantan går sådär. Växer lite dåligt
Har näring och ställt ut den med plastpåse tak med luftning
/N
just nu är det perfekt att sitta i växthuset och ha grönsakerna färdiga att skörda vid bordet :-) Jag kunde plocka både tomat och gurka vid middagen ikväll och den första skörden smakar alltid godast.
Hälsningar Lena
Är du säker på att du inte jobbar på ”Allt Om Mat”?
Dina bilder och allt växandes i beskrivning gör att man blir hungrig.
Ha en fin sommar
Bob
nej jag jobbar inte för dem men jag tar ofta del av recept från deras sida. En del bilder kanske skulle platsa där men jag har inte brytt mej om att kolla. Jag kan njuta utan "lajks" på nätet.
Hälsningar Lena
Det är min sambo som sköter det mesta runt och i växthuset under tillväxt, inklusive städningen och han gör det mycket bra. Jag sköter om helheten, så vi kan äta där , och allt typ av skörd. Vi har hittat rätt balans känns det som. Det är inte jag som har gröna fingrar utan kanske mest min sambo som är påläst beträffande olika former av odling. Jag skördar när det är dax.
Hälsningar Lena
Trevlig helg Ulla
kul att du noterar det gröna porslinet. Jag valde den färgen på Höganäsporslinet som vi anskaffade då vi flyttade ihop för 17 år sedan. Det kompletterades senare med delar av Le Cruset i samma gröna nyans som bara gick att köpa i USA, men det var ju lätt för oss med familj där.
Hälsningar Lena
växthuset är en oas för oss och något som kom till för att en duktig byggmästare rådde oss att INTE bygga ett uterum till vårt hus. Det passade inte alls med hur vårt hus var konstruerat och han var ärlig i sin beskrivning trots att det slutade med att han inte fick något jobb hos oss.
Hälsningar Lena
en del växter har ju vilat hela vintern inne hos oss så man kan väl förvänta sej att de ska leverera tidigt. Annat, som t ex gurkorna, har gått rasande fort så snart vi planterade om dem i växthuset.
Hälsningar Lena
det är vår lilla oas där vi drar oss tillbaka och njuter av god mat i en fin miljö.
Hälsningar Lena
vi behöver inga solskydd för det är så pass mycket annan växtlighet runt om som skyddar, på gott och ont. Ibland är det för skuggigt för tomaterna men perfekt för oss när vi dukar för middag på helgen. Det är tidigt på säsongen ännu och fortfarande väldigt fint att sitta i växthuset. Det brukar ändra sej senare på säsongen.
Hälsningar Lena
Påminner lite om när jag som barn fick följa med kompisarnas pappa in i växthuset i Forsmark. Han var grevinnan på slottets trädgårdsmästare och såg till att de där uppe hade tomater och grönt på bordet.
Minns doften där inne, mmmm.
Själv har jag inte odlat något i år, orkade inte. Har visserligen kvar två plantor med chili och habanero från förra året. De står inne och kommer med blommor nu.
Ja, maten går inte av för hackor den heller, det vattnas i munnen. Betydligt bättre än Bunsens hamburgare 😯.
det är resultatet av flera års odling och erfarenheter som gör att det ser ut som det gör just nu. Jag har också en hel del pelargoner i olika färger som börjat blomma nu. Alla är sticklingar från mina övervintrade plantor. Lagom pyssel för mej. Att växthuset är så frodigt beror ju också på att min sambo är väldigt intresserad av odling och gör mycket när det är att driva upp växterna. Det är dock jag som skördar och tar hand om all skörd.
Hälsningar Lena
Undrar om jag undrat även tidigare om du har fler timmar på dygnet än 24?
det är inte bara min förtjänst att det är fint i växthuset. Min sambo gör mycket jobb där och han är väldigt intresserad av att driva upp växterna och sköta om dem. Jag får ta hand om all skörd och blommorna är förstås mitt område. De mesta av blomkrukorna syns inte ens i detta inlägg.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
det är verkligen mysigt att sitta där och äta när det inte är tillräckligt varmt att sitta ute. Snart kommer dock växterna att ta över och då får vi flytta ut på altanen. Vi har en liten trädgård men det gäller att göra det mesta av den.
Hälsningar Lena
Imponerande och det måste vara väldigt tillfredsställande att se resultatet av ansträngningen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
det är resultatet av flera års odling som gör att det ser så frodigt ut så här tidigt på säsongen. Min sambo är mycket duktigt på att driva upp plantor och få dem att ge stor skörd. Jag får sedan ta hand om skörden och pysslet med blommor mm för att det ska vara trivsamt också.
Hälsningar Lena