B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

I Engmans fotomarker

Söndag kväll befann jag mej i Säter och tillsammans med några andra naturintresserade fotografer åkte vi på en tur med Peter Engman och Magnus Höög från Säters fotoklubb. De flesta stannade först vid Silvbergs gruva men där har jag varit flera gånger, så Peter tipsade mej om hur jag kunde hitta andra motiv i närheten. Stannade först till vid sjön alldeles efter gruvan och det var helt stilla.

En kniphona låg på boet intill vasskanten. Det visade sej senare att hon hade en hel skock dunbollar under vingarna.

Peter hade sagt att det gick två tranor i närheten och de var inte svåra att hitta på myren. 

De kommunicerade högljutt så där som bara tranor kan låta och jag lämnade dem snart på myren och fortsatte längs vägen.

Här har nog Peter varit. Platsen kändes bekant.

Jag gick längs grusvägen och njöt faktiskt av att vara själv. Tiden rann dock iväg och jag åkte tillbaka mot gruvan.

När jag kom till sjön skymtade jag dock knipan igen och nu var hon på vattnet med en hel kull småttingar. Då måste jag förstås stanna en liten stund.

Det var fortfarande stilla men ett lätt duggregn hade börjat falla. 

Hittade tre fåglar till då jag spanade ut över sjön.

Regnet avtog nästan lika fort som det startat och jag spanade vidare, men blev avbruten av telefonen surrade i jackfickan. Bengt meddelade att de var på väg till en ny plats och undrade om jag skulle följa med. 

En sista ruta vid vägkanten sedan åkte vi vidare.

Vi stannade på ett annat ställe och dit hittar jag nog inte tillbaka. Det började också bli sent så det blev bara ett kortare stopp. 

Det var strålande vackert även här. Grenarna till höger är inte någon bäver som arrangerat utan Peter antog att man lagt ut riset för att fisk skulle samlas där. 

Här är några i gänget som var med ut och Peter syns i bakgrunden. Avrundade i foajen på Säters stadshotell (baren stängde) med några som också bodde där. En alltigenom mysig kväll och en fin uppladdning inför morgondagens utställning i Säterdalen. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-06-07 16:57 | Läst 878 ggr. | Permalink
Va fint, vackra omgivningar. Första bilden var lite spännande då det ser ut som vattenytan är buktig pga molnen. Fina med tranorna (du har skrivit häger på ett ställe) riktigt fin miljö där med de vita bommulsblommorna, undrar om det är samma ”bommul” jag fotograferade i förra veckan, vet du vad de heter? Vackert med knipa och ungar, i olika ljus. Tredske bilden från slutet, den med den gröna inramningen är riktigt vacker
Svar från Lena Holm 2022-06-07 18:08
Tack Peter,
ibland är hjärnan inte med ens när man korrekturläser (vilket jag gör). Nu är det bara tranor. Jag skulle tro att det är ängsull. De finns i hela landet men det finns också några andra liknande. Jag tror dock att ängsull är vanligast men om det var i Skåne kanske ni har något art där som inte finns i på våra breddgrader. Det var väldigt fint på platsen där jag tog den tredje från slutet och dit skulle jag gärna åka någon morgon i gryningen. Lite för långt bara.
Hälsningar Lena
Hej,
Du fångar väl en vacker natur med eget liv.
Å så har du plåtat en —vase—.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-06-08 07:14
Tack Bob,
jag undrade först lite över "vase" men jag misstänkte att det var rishögen. Senare fick jag en utförlig beskrivning av Stefan nedan.
Hälsningar Lena
Känner absolut igen det Engmanska landskapet, från hans bilder. Mycket fint! Och fina bilder fick du också…förstås 🙂
Svar från Lena Holm 2022-06-08 07:15
Tack Lena,
det är ju inte så svårt när det är så här vackert och dessutom en himmel med stora moln. Jag tyckte jag kände igen flera platser jag såg.
Hälsningar Lena
En vacker serie med den skönhet man finner norröver, ängsull, myrar, stilla vatten, knipor och ropande tranor på myren. Särskilt första bilden på tranan är det jag fastnar mest för. Sen har Bob rätt, vasar lägger man ut på isen på vintern, sen på sommaren samlas småfisk där, så går det att meta i kanten där den större fisken kommer för födosök. Vasar tillhör något mycket vanligt från min barndom.
Svar från Lena Holm 2022-06-08 07:20
Tack Stefan,
det är ett rent nöje att på krypköra längs såna här grusvägar och stanna när andan faller på. Tranorna gick på en fin plats och det fanns en perfekt glugg genom slyet vid vägen för att kunna fota dem. Tack för informationen om vasen. Jag misstänkte att det var den där rishögen och din beskrivning stämmer rätt bra med vad Peter sa.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt vackra naturbilder. Knippan med ungarna är extra fina. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-06-08 07:21
Tack Mats,
det finns fina vägar att köra längs i Dalarna och en knipa med ungar ger lite extra krydda.
Hälsningar Lena
Många fina bilder vad snabb du är. Jag har just kommit hem efter en storbandsjazzkonsert till förmån för Ukraina.
Ska ta tag i bilderna lite senare.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-06-08 07:24
Tack Bengt,
jag kollade igenom bilderna på söndagkväll efter middagen. En del bilder är lite "färskvara" och jag vill helst gå igenom dem så snart som möjligt. Jag hade ju dessutom inte enorma mängder så det var ganska lätt att sortera.
Tack för senast, det var kul att träffa er båda.
Hälsningar Lena
Kul att se vad ni hade för er på kvällen.
Dom där vyerna gör sig fint i lite mulet väder.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-06-08 21:40
Tack Ing-Marie,
det var lite trist väder men det blev ändå fint med molnen. Jag kan tänka mej dessa platser i gryningen med lite dimma.
Hälsningar Lena
Lätt att känna igen Peters landskap och dina bilder gör det full rättvisa, jättefint! Första tranbilden och tjärnbilderna med kniporna gillas extra mycket! Jag hade anmält mig till den här utställningen för flera månader sen men visste då inte att äldsta barnbarnet Hilda tog studenten den helgen så jag gav återbud för ett par veckor sen. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-06-08 21:42
Tack Björn,
det blev en fin kväll även om vädret såg lite trist ut inledningsvis. Molnen gjorde förstås sitt till när vi väl kom ut till de blanka pölarna. Tranorna gjorde sej bra på myren med ängsull. Synd att du inte kunde komma denna gång men studentfirande är givetvis mycket viktigare. Jag såg den fina bilden på Hilda.
En samling riktigt fina bilder.
Ängsull, små söta fåglar, tranor och vacker natur, vad mer kan man begära.
En lyckad fototur med andra ord.
Svar från Lena Holm 2022-06-08 21:44
Tack Margareta,
jag var lite missnöjd med vädret först men det blev rätt bra när vi kom ut och det var så pass stilla på de små pölarna (det var egentligen inte alls vindstilla). Det kom dessutom bara några stänk med regn. En mysig tur blev det faktiskt.
Hälsningar Lena
Mycket vackra platser i denna serien. Fint med småttingarna som simmar i vattnet och tranbilderna blev också mycket bra. Stilla vatten där molnen reflekteras är inte dumt det heller!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-06-09 07:56
Tack Bjarne,
naturen är annorlunda jämfört med i Uppland och det var ett nöje att köra längs de små vägarna. Fåglarna blev en bra bonus som kanske inte Peter hade med så ofta på sina bilder.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder påsen vacker miljö, bilderna på tranorna blir mina favoriter. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2022-06-09 07:57
Tack Mari,
jag blev glad när jag hittade tranorna på myren efter Peters instruktion. Det var fint där och jag kunde spana på dem genom en glugg i växtligheten vid vägkanten.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg