B. LOGGBOKEN
Svarthakedoppingar med vårkänslor
För att komma närmare svarthakedoppingarna på Kyrksjön gick jag runt sjön och fick då även den stigande solen i ryggen. Så här såg sothönsen ut som låg i dimman på några bilder i förra inlägget. De hölls sams, åtminstone just då.
Det fanns också förvånansvärt många brunänder, både honor och hannar. De verkade dock gilla den sidan av sjön som jag just lämnat, där nu även motljuset började bli så kraftigt att det vållade problem. Jag stannade på denna brygga för svarthakedoppingarna var nära...
...precis bredvid bryggan faktiskt. Här var dock inte ljuset så spännande men några närbilder fick det bli. Man kan ligga på bryggan men den ligger inte direkt på vattnet, så man får inte den riktigt låga vinkeln som kan vara önskvärt.
Det kuttrades lite överallt på sjön och jag kunde direkt se sex par doppingar och en ensam som simmade runt och ropade. Det var minst två par till vid sjöns andra sida, som jag lämnat. En kvinna med kikare kom ner och hon höll med om att så många svarthakedoppingar hade hon inte sett där något tidigare år.
Nu gjorde de inte så mycket vid bryggan. De putsade sej...
...och vilade. Ett annat par simmade iväg längs vasskanten...
" - Hu så stora dom är, jag tittar bort och låtsas som ingenting. Dom är vegetarianer har jag hört."
Det fanns ett par knölsvanar, de brukar hålla till där.
Med så många doppingpar var det förstås lite konkurrens och de flög en del fram och tillbaka. Jag hade förväntat mej att få se dem "dansa" tillsammans men det verkade inte som att de hade tid med sådant.
Ett par bjöd i alla fall upp till en stunds kärleksfull dans, men det var på mycket långt avstånd så bilderna är kraftig beskurna. De höll till mitt ute på sjön så det hade inte spelat någon roll om jag stått på den andra bryggan.
Det blev dock en del flygande action, även förbi bryggan jag stod på.
Några korta sammandrabbningar uppstod också men nu började ljuset bli både hårt och svårt där jag stod. Klockan var strax efter sju så jag behövde även åka vidare till jobbet. Jag lämnade svarthakedoppingarna för denna gång. Hoppas nu bara att några även lyckas med häckningen här.
Nöjd efter revirstriden. Någon måste ju hålla ordning i sjön, eller hur?
Fast det verkade ändå som att de lyckades hålla sej ganska väl med varandra.
Hälsningar Lena
Svarthakedoppingen är verkligen praktfull . Vilken action du fångat.
Ha en fin kväll
Bob
det är en liten men kul fågel att titta på så här års, både för uppvaktningsbeteendena och revirstriderna.
Hälsningar Lena
jag känner inte till deras utbredning men jag vet att de finns i Skaratrakten. Hur det ser ut söder om Skara vet jag inte. Den är liten, betydligt mindre än skäggdoppingar.
Hälsningar Lena
dessa bilder är tagna mellan sex och tjugo i sju så det fungerar absolut att komma vid sex-tiden fast det år två veckor senare än när jag var där. Du får ingen dimma skulle jag tro men det är väl fåglarna som är viktigast :-)
Hälsningar Lena
/Ulla
de kom ända fram till bryggan så närbilderna är riktigt nära och då ska det också blir skarpt.
Hälsningar Lena
det är färggranna och roliga fåglar att titta på då det finns mer än ett par i samma pöl. Morgonen är alltid bäst och här blir det dessutom en massa annat folk senare på dagen.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
de har fina huvudprydnader i form av orange "borst".
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag är också rätt förtjust i att se vattenytan som du beskriver och den får ofta fina färgtoner. Speglingar går ju bort helt om man ligger i nivå med vattnet. Det är sällan man kan ligga nära ett vattenhål med vass och dyiga kanter utan heltäckande regnkläder och liggunderlag. Oftast har jag inte den typen av utrustning med mej.
Hälsningar Lena
de finns vid Hornborgasjön och antagligen även betydligt närmare dej om du tittar i artportalen.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
de flög en hel del och även rätt nära bryggan jag stod på. Det var mer flygande än sammandrabbningar.
Hälsningar Lena
Så annorlunda dom ser ut i flykt med frissan platt, det går nog lite fortare så.
Jag fotade också svarthakedoppingar i går men dom var bara coola, inget bråk.
Ing-Marie
de blir lite mer strömlinjeformade då de ska flyga. Jag har sett förvånansvärt många svarthakedoppingar i år, flera individer på några olika platser. Oftast alldeles för långa avstånd för att fota dem och mest sådana som bara är coola, simmar runt och gör sitt.
Hälsningar Lena