B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tysslinge sångsvanseldorado

I strålande vårsol gjorde vi en utflykt till sjön Tysslingen i söndags för att titta på sångsvanar. Vi kom fram ungefär en timme innan solnedgången och det var första gången vi var där. Vi stannade vid första stället där det gick sångsvanar och jag blickade ut över dem och undrade över vilken taktik man skulle ha här? Stod vi ens på det bästa stället? 

Det var gott om svanar och många gick tillsammans helt utan organisation. Det här gänget verkade dock hänga ihop och de promenerade i samlad tropp. De vita fåglarna samtalade och man kan ju inte låta bli att undra om detta är en familj. Håller de ihop så länge? 

En del verkade mest stå och sträcka på sej i det låga solljuset som fortfarande värmde en aning. 

Plötsligt händer det något som får hela svanflocken att flaxa iväg. 

Många av gässen som också går här lyfte men svanarna insåg snart att det var falsk alarm och lugnade ner sej.

De lämnade dock platsen i mindre grupper hela tiden. Några flög mot en större flock som gick vid tornet och andra drog bara iväg längs sjön.

Här var det två som kom infarande i vacker formation.

Vassen lyste guldgul när svanarna gav sej av ut över sjön.

Det var strålande vackert att se svanarna flyga bort över landskapet.

Vi skyndade oss bort till tornet innan solen hann försvinna helt men avstod från att gå upp. 

De flesta svanarna befann sej på marken bredvid eller framför tornet.

Marken glimmade som av guld i det låga solljuset.

Många svanar var på väg ut på sjön men här är det två som är på ingång.

När de sista solstrålarna försvunnit bakom de skogklädda kullarna lämnade vi sångsvanarna vid Tysslingen för denna gång. Nästa gång måsta jag övernatta så jag får se detta i gryningsljus. Då borde svanarna dessutom vara på väg in från sjön.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-15 19:44 | Läst 1413 ggr. | Permalink
Härliga bilder! Och ibland tänker jag: -Finns det något vackrare än Birds In Flight? Den närmast perfekta synkroniseringen, linjespelet i vingarna och den utsträckta halsen... Så jag förstår om man fastnar för fågelfotografi, dvs de som gör det.
Allt gott//GöranR
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:05
Tack Göran,
jag tycker också att det är oerhört fascinerande hur fåglar fungerar t ex hur de kan flyga på 11 000 m höjd,
hur äggen bildas, att vissa är lika smarta som primater fast hjärnan är så pass liten och åtskilligt mer.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det er godt, at jeg har dig og alle de andre dygtige fuglefotografer. ellers ville jeg aldrig får del i disse naturoplevelser. Tak for det.
Det bliver spændende at se dine morgen optagelser også.
Med mange venlige hilsener fa Erik.
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:07
Tack Erik,
jag kommer inte att hinna åka dit i år för att uppleva svanarna i gryningen. Det är för långt att åka så då måste jag övernatta och det finns annat jag också vill hinna med de dagar jag är ledig. Men nästa år blir det en gryningstur.
Hälsningar Lena
Roligt att se igen, det är längesen jag var där. Många vackra bilder, dom två sista är extra fina med motljuset och den mörkare bakgrunden. Senast jag var där "stötte jag ihop" med Brutus Österling just i fågeltornet du visar. Väldigt trevlig att prata med. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:09
Tack Björn,
jag minns att du berättade om mötet med Brutus. Han är väldigt lätt att prata med och alltid lika trevlig. Jag mötte Jan Peter Lahall denna gång. Han hade haft en kurs där under helgen.
Hälsningar Lena
Roligt att se lite bilder från Tysslingen igen, senast jag var där var 23 mars 2017 och då var det drygt 2200 svanar där och det skulle vara roligt att åka dit igen, den sjunde bilden uppifrån är väldigt vacker med svanparet mot den vita bakgrunden
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:10
Tack Stig,
jag vet inte hur många svanar det var i söndags men det räckte i alla fall för mina behov. Det är svårt att veta hur man ska fota dem när det är så många men jag ville ha flygbilder och annat med lite rörelse.
Hälsningar Lena
Trevligt att vara där och titta, svårare att få några unika bilder när det är en enda röra av svanar. Gillar den med vit bakgrund och två svanar och en annan bild med två svanar mot en skog (näst sista)
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:12
Tack Peter,
man behöver besöka ett ställe flera gånger för att få till de mer unika bilderna, åtminstone är det min erfarenhet. Eller så ska man ha en väldig tur, vilket ju kan hända då och då om man är ute mycket.
Hälsningar Lena
Hej Lena. Härlig bildkavalkad. Fotoklubben här i Eskilstuna brukar göra utflykter till Tysslingen. Populärt bland medlemmarna. Får stanna hemma då jag saknar bra teleobjektiv. Hälsar NL
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:14
Tack Nils-Erik,
man kan åka till Tysslingen med andra objektiv än tele och istället inrikta sej på landskapet. Man får då svanarna som lite extra "krydda".
Hälsningar Lena
Oemotståndligt vackert med sångsvanar i landskap, flera fina bilder där. För några dagar sedan när jag öppnade garageporten kom plötsligt en flock sångsvanar och strök över taket, en överraskande vacker start på morgonen.
Gillar bäst samma bilder som Peter.
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:21
Tack Stefan,
de är väldigt pampiga och särskilt om de kommer flygande på ganska låg höjd. Stora fåglar och väldigt pratsamma. Ibland passerar det svanar även över vårt hus t ex så här års och det känns alltid lika häftigt.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Härliga fågelbilder som förmedlar en naturupplevelse, jag kan nästan höra ljudet från alla fåglar när jag ser bilderna. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:22
Tack Mats,
de är väldigt pratsamma både sångsvanarna och även de gäss som har hittat till platsen. Det är en speciell blandning av fågelljud.
Hälsningar Lena
Svanar gör sig bäst i luften tycker jag och du har lyckats väldigt bra att fånga dem i flykten. Stora fåglar och man undrar hur de överhuvudtaget kan lyfta.
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:26
Tack Torbjörn,
visst är de som vackrast då de flyger, kanske för att de ser lite klumpiga ut när de går på land. Knölsvan hör till de tyngsta flygande fåglar som finns och även om sångsvanen är ungefär lika stor väger den lite mindre. Det är imponerande både att de lyckas lyfta och sedan också landa utan att bryta benen. Det tar dock lite tid för dem att komma iväg jämfört med t ex en blåmes :-)
Hälsningar Lena
Väldigt trevliga bilder! Fint ljus också. De är vackra och ett säkert vårtecken. Tysslinge är också en plats jag ännu inte besökt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:28
Tack Johnny,
man ska nog vara där antingen i solnedgång eller gryning. När solen går ner blir det motljus som i mina bilder, utom möjligen från tornet (som jag inte ens hann upp i). Omvänt borde man få medljus i gryningen och då kommer även svanarna in från sjön där de tydligen ligger på natten. Jag ska absolut dit i gryningen nästa gång.
Hälsningar Lena
Flera riktigt vackra bilder här, och jag gillar nog bild 9 uppifrån bäst! 9 Sångsvanar har jag sett som mest här i Stockholms Ström nu i vinter, känns som dom kanske ökat lite jämfört med tidigare år, orädda är dom också. nästan som vanliga Knölsvanar.. Och vill gärna bjudas på lite mat! Men nu tror jag att dom försvinner snart.. Såg ni några 'Mindre Sångsvan'? Dom brukar finnas vid såna här 'samlingar, men jag har inte koll på när/var man sett sån senast i Sverige..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-03-16 20:33
Tack Jan,
över tid så har sångsvanen ökat oerhört och de är ju nu rätt vanliga även runt städer. Jag har sett enstaka vid matflotten i Stockholm före pandemin. Det häckade också ett par (som fick fem ungar) i en våtmark rätt centralt i Märsta för något år sedan. Man fick bilarna i en stor rondell i bakgrunden om man fotade dem. Jag hade ungefär en timme på mej innan solen gick ner och jag la inte så mycket tid på att leta efter mindre sångsvan även om jag vet att de brukar finnas någon där ibland. Jag har sett och fotat mindre sångsvan på håll utanför Knivsta vid ett par tillfällen. Inte i år ännu.
Hälsningar Lena
Å den där bilden med de två svanarna mot den vita bakgrunden, vilken fullträff….sååååå snygg!!!
(Nästan lika snygg som betongbilder 😊)
Svar från Lena Holm 2022-03-18 07:14
Tack Lena,
just den bilden har jag även provat att göra svartvit och det funkar också.
Hälsningar Lena
Fantastiskt härliga bilder..parbilderna i topp..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-03-18 07:15
Tack Gunte,
det fanns många vackra "modeller" att fota.
Hälsningar Lena
.
Härliga vårtecken ! Vackra bilder !
Dom är ju som vackrast om man får dom i rätt ljus och här blev dom vackert belysta av kvällssolen.
Har bara varit dit en gång, men skulle vilja återvända något år.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-03-18 07:18
Tack Ing-Marie,
jag insåg att jag antingen måste har gryningsljus eller kvällssol och då var det enklast att åka sent på eftermiddagen, det tar trots allt drygt två timmar för oss att åka dit. Nästa gång vill jag vara där på morgonen, då kommer ljuset från motsatt håll och svanarna kommer in från sjön. Tyvärr kräver det en övernattning i närheten och då blir det med ens lite krångligare.
Hälsningar Lena
imse 59 2022-03-18 07:55
Vi sov över en natt då vi var dit. Tycker det är bekvämt, då får man både en kväll och morgon
Jag blir glad av din härliga blogg! Underbara bilder med väldigt fint ljus :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-03-18 10:56
Tack Halina,
jag valde att åka dit sent på eftermiddagen för att få det låga ljuset. Nästa gång vill jag vara där i gryningen.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg