B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det var över på fem minuter

Vi chansade och gick ut strax före åtta i går kväll då en av apparna antydde att det kunde vara norrsken i Knivsta. Vi gick genom skogen bakom huset och kom ut på ett öppet fält. Jag hann precis rigga kameran på stativet och var glad att jag gjort grundinställningen hemma. Vi såg hur det började komma grönt ljus och det är här andra bilden, efter en justering med 5 s. 

Denna bild och den tredje är tagen i följd med 20 s exponering. Sedan var det i princip över. Vi stod en stund och tittade på himlen och jag tog några bilder till som bara gav en tunn slöja av grönt.

Appen signalerade igen vid halv ett på natten men då var det inte aktuellt att tassa ut i skogen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-06 09:35 | Läst 1354 ggr. | Permalink
Va snyggt och med en hel del tur då, men det kanske kom tillbaka igen? Jag hörde att det fanns möjlighet, men jag tittade bara i någon minut, chansen att det kommer hit ner är ju så liten och att då stå och titta under en kväll känns ju lite tröstlöst
Svar från Lena Holm 2022-03-06 10:43
Tack Peter,
ser nu att det som skulle bli ett svar till dej hamnade fel och blev en kommentar istället. VI hade tur denna gång.
Hälsningar Lena
Det är möjligt att det kom tillbaka men vi gick in när det försvann. Om vi varit uppe till halv ett kanske det hade varit lönt att gå ut igen men då hade vi gått och lagt oss. Tyvärr kan vi inte se norrsken från tomten för det är för mycket stora träd i den riktningen, så vi måste gå genom skogen för att få en uppfattning om det är lönt att fota. Det är fortfarande ankeldjupt med snö på vissa ställen.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2022-03-06 10:29
Jättefint, Lena! Jag har sett norrsken i Abiska en september natt. Kul att ni kan få norrsken, där Du bor, en tröst istället för glador :-) Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-03-06 10:45
Tack Wolfgang,
jag har sett norrsken många gånger och efter det jag fick se i Skellefteå förra året kommer inte något norrsken jag kan se i Knivsta att vara ens i närheten.
Hälsningar Lena
Kul att ni hann se och fånga några fina bilder.
Jag var lite för lat i går så jag var aldrig ut och kollade.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-03-06 10:47
Tack Ing-Marie,
jag har varit lite för lat när det har dykt upp tidigare och inte brytt mej om att gå/åka ut. I går kväll gick vi ut på vinst och förlust och fick en kort stund. Efter det fina norrsken jag fick se i Skellefteå kommer inget vi kan se i Knivsta att vara i närheten.
Hälsningar Lena
Trevligt, och bra bilder dessutom! Jag höll utkik igår kväll fram till midnatt från balkongen (som jag brukar göra när vädret är 'rätt') men inget syntes här.. Om norrskenet är ganska lågt över horisonten så skymmer andra fastigheter.. Nästa gång jag ser norrsken från balkongen så kommer jag gå upp på 'Tantobergets' topp, där kan man få fina bilder med den utsikt som är.. det tar kanske 15 minuter för mig att gå dit.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-03-06 17:09
Tack Jan,
vi har höga träd bakom vårt hus och kan inte se något om vi inte går igenom den skogsdungen, över ett dike och ut på andra sidan. Det är inte långt men ändå lite omständligt i mörker och det är antingen snö eller kladdigt på vinter/vår. Jag kan tänka mej att det kan bli kanonfina bilder från Tantoberget och om man ser att det faktiskt är norrsken kan det absolut vara värt att gå dit. Det är ju norrsken då och då så jag hoppas få se dessa bilder någon gång i framtiden.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Grattis till fint fångat norrsken. Jag har vid några tillfällen upplevt fenomenet men aldrig fångat det på bild. Ser fram emot att få tillfälle att försöka någon gång framöver. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-03-06 17:11
Tack Mats,
det dyker upp oftare och oftare nu och ett par år framåt har jag läst. Skaffa dej någon av norrskensapparna så får du en varning i telefonen när det är på gång. Ingen garanti men det underlättar ändå.
Hälsningar Lena
Kul att du hann med några fina bilder..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-03-06 17:13
Tack Gunte,
vi hade lite tur denna gång för det var över snabbt. Det blev samma horisont på alla bilderna men jag hade inte tid att testa så mycket annat.
Hälsningar Lena
Häftigt snyggt’ grattis! Du var ute rätt minuter, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-03-06 18:34
Tack Björn,
ja det var en häftig stund och mer ljus än jag hade förväntat mej. Vi hann precis.
Hälsningar Lena
Fantastiskt Lena, Stort grattis, hälsar Micke i Västerås.

Förresten vilka inställningar Använder du?
Tid ISO och bländare. Jag försöker lära mig något av det här.
Svar från Lena Holm 2022-03-06 18:44
Tack Micke,
det var inte i närheten av den sortens norrsken jag sett längre norrut, men för att vara i Mälardalen blev jag glatt överraskad. Jag hade ISO 800, bländare 4 och 20 sekunders exponering. Jag började med 25 sekunder men minskade ner något då jag såg första bilden. Det är fortfarande en hel del snö på marken där jag står. Det fanns inte tid för så mycket testande så när det såg hyfsat ut på skärmen tog jag fyra bilder efter varandra. På den fjärde hade det redan börjat mattas av och den är inte med i inlägget.
Hälsningar Lena
Wow, mycket snyggt! Även om det dykt upp många norrskensbilder i bloggen så är det mäktigt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-03-06 18:36
Tack Bjarne,
ja det har ju varit en del norrsken och jag har fotat det tidigare, men den här kvällen gav betydligt mer ljus än jag förväntat mej så då bestämde jag mej för att visa tre bilder.
Hälsningar Lena
Fem fina minuter.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-03-06 18:34
Tack Ulla,
ja, betydligt mer än jag hade förväntat mej.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg