B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lunnefåglarna har anledning att se ledsna ut

Lika trist som koalorna...

- Ingen fisk?

De senaste dagarna har döda lunnefåglar flutit i land på västkusten, tillsammans med en del andra fåglar. Biologen Jan Uddén är bekymrad över situationen som tros bero på att fåglarna har svårt att hitta mat på Nordsjön. En anledning till detta är att varmare temperaturer i havet gör att de plankton som äts av fiskar som i sin tur utgör huvudföda för fåglarna har minskat, förklarar han. – Det är väldigt svårt att vara optimist, säger han om utvecklingen.

- Ingen fisk...

- Ingen fisk!

Hälsningar Lena

P.S Lunnefågeln har stadigt minskat på Runde de senaste 25 åren och man var orolig 2018 då vi var där och dessa bilder togs. Två år senare såg man en viss uppgång och att det fanns mer fisk i havet. Hoppas det nu inte har brakat helt åt skogen.

Inlagt 2022-02-17 21:23 | Läst 1146 ggr. | Permalink
Mycket tragiskt att höra! Vet att alla gånger jag varit på Runde så har man sagt att beståndet minskat.
Väldigt tråkigt som sagt. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:04
Tack Johnny,
ja det har jag också hört men det var bättre 2020 om jag läst rätt. Dock verkar det vara dåligt med mat just nu.
Hälsningar Lena
Vackra bilder på en lika vacker fågel! Tråkigt med minskade antal fågelindivider och om orsaken är planktontillgången är det naturligtvis allvarligt. Vet man det? Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:07
Tack Björn,
jag försökte hitta lite mer litteratur från bättre källor än TV 4 och det finns vetenskapliga studier som visar att planktontillgången kanske inte minskar men arterna ändras/har ändrats pga uppvärmning av vattnet i Nordsjön. Om det inte finns rätt typ av plankton kan det kanske påverka mängden småfisk och krill.
Hälsningar Lena
För femtio år sedan var jag några veckor på Färöarna. På den tiden kunde man köpa lunne i mataffärerna. I vitt plastråg och plastfilm. Viltsmak och en aning tranig, skulle helst ligga i mjölk ett dygn innan anrättning. Bortsett från detta kulinariska sidospår är alla dessa nyheter om djur som hamnar i vägen för resultaten av mänskliga aktiviteter sorgesamt. Och man blir trött och arg. Men dina bilder är som vanligt toppen. (Jodå, sillgrissla fanns också i kyldisken.)
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:18
Tack Gunnar,
jag har hört en äldre man på Svalbard (som vuxit upp där) berätta om hur de firade ner små lätta personer längs ett fågelberg för att plocka ägg. Vi har sett denna plats och det måste ha varit livsfarligt, men fåglarna fanns i sådant antal då att de antagligen klarade denna skattning. Det var grisslor främst men även lunne.
Det som händer nu blir man bara ledsen av.
Hälsningar Lena
Det var tråkiga nyheter men det är kanske ett resultat av klimatförändringarna, jag läste att även valar lider brist på krill fina bilder på Lunnefåglarna
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:08
Tack Stig,
krillens bestånd kanske också påverkas av vilken sorts plankton det finns. Se gärna mitt svar till Björn.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på en av favoriterna. Vi får innerligt hoppas på att det vänder på något vis!
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:09
Tack Joakim,
det får vi hoppas. Det här är en av mina favoriter också.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på en vacker fågel med en oerhörd sorglig utgång om föda saknas. Har velat åka dit men mycket har satt stopp. Linne har ju några gånger setts i Bohuslän kusten.
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:14
Tack Nini,
Runde är ett fantastiskt ställe. Vi har varit där två gånger och det finns fin dykning där också, dock inte någon som kör dykbåt längre.
Hälsningar Lena
Tråkigt, jag pratade med en i KOF för några månader sedan, då det dagligen hade setts lunnefågel här nere, vilket inte tillhör vanligheterna. Men det var inget att glädjas åt, då det var pga så dåligt med fisk ute till havs och flera dåliga/sjuka havsfåglar hade sökt sig in till kusten
Svar från Lena Holm 2022-02-18 18:15
Tack Peter,
tyvärr väldigt tråkigt att det finns information från flera olika källor att det är dåligt med småfisk i Nordsjön.
Hälsningar Lena
Så sorgligt, men fina bilder på en mycket vacker fågel.
Ulla
Svar från Lena Holm 2022-02-18 20:49
Tack Ulla,
ja, visst är det sorgligt. Det är en typ av nyheter som vi får rätt ofta nu. Ibland är det djur nära oss och ibland arter som vi knappt känner till.
Hälsningar Lena
Det har pro lem på Färöarna också, de får flyga långt för att hitta föda och blir utmattade. Det är en väldigt tråkig utveckling.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-02-18 22:21
Tack Bengt,
jag befarar att detta inte är övergående utan snarare en trend. Väldigt trist men kanske kan det skapa opinion när det är en så "charmig" fågel som svälter.
Hälsningar Lena
Hoppas det bara är tillfälligt, mycket går ju upp och ner här i livet..
Kanonbild den sista..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-02-18 22:24
Tack Gunte,
tyvärr är det mer som pekar mot att det är en negativ trend. Just fågeln på sista bilden är ju så bedårande i sin uppgivna pose. Om en fågel kan rycka på axlarna i nederlag så ser det väl ut så här.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sørgelige udviklinger - og på mange områder desværre.
Det sidste foto sidder "lige i øjet", som vi siger på dansk - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-02-19 12:08
Tack Erik,
ja det är tyvärr inte bara lunnefåglarna som drabbas. Om en lunnefågel kunde rycka på axlarna av uppgivenhet skulle det väl se ut ungefär som på sista bilden kanske :--)
Hälsningar Lena
Hörde om detta, så sorgligt.
Bara att hoppas på att det vänder på något sätt.
Fina bilder på den vackra.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-02-19 12:12
Tack Ing-Marie,
man kan ju hoppas att det bara var tillfälligt men tyvärr tror jag att vi bara kommer att få se mer av sånt här elände framöver. Förhoppningsvis kan de "vackra" djuren agera som en sorts ambassadörer så att folk får upp ögonen på vad som är på väg att hända.
Hälsningar Lena
Alltid tragiskt att få höra om arter som minskar i antal! Enda hoppet är väl om det är tillfälligt ont om mat och en förändring till det bättre sker. Denna gudomliga fågel som fängslar så med dess exceptionella utseende. Fina bilder som vanligt! Ha det fint! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2022-02-19 12:14
Tack Yvonne,
man kan ju hoppas att det är tillfälligt tyvärr tror jag att vi kommer att få se mer och mer av detta i framtiden. Kanske kan vackra fåglar som denna eller de goa koalorna fungera som en sorts ambassadörer, så folk får upp ögonen för vad som händer.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg