B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det finns många olika sorters hägrar, del I

...och nu menar jag inte hägrarna vid Råstasjön utan familjen Ardeidae inom ordningen pelikanfåglar. Inom familjen finns ett 70-tal arter i världen och såväl hägrar som rördrommar hör hemma här. I Sverige har vi gråhäger (Ardea cinerea) och den är vida spridd i Europa, Asien och Afrika. På bilden ovan är det en amerikansk gråhäger som där kallas Great blue heron (Ardea herodias), fotograferad i San Diego. I ett inlägg från Texas tidigare i år kunde man se att den har ett litet inslag av bruna fjädrar i det grå, i övrigt är den mycket lik vår gråhäger. 

Den här bilden är tagen på Vancouver Island (British Columbia) och den hägern har ännu mer brunt i färgerna. Det finns ett antal underarter av den amerikanska gråhägern och den här heter Pacific great blue heron (Ardea herodias fannini). Den är ganska ovanlig och finns bara längs kusten i BC och utanför Seattle. Det fanns ett par av dessa utanför dykcentret vid Barkley sound där vi varit några gånger. Det finns också en helvit underart av den amerikanska gråhägern men den har jag inte sett ännu.  

Den här skymtar vi i Sverige ibland, ägretthägern (Ardea alba), dock inte samma underart som på denna bild. Jag har fotat dessa i Louisiana när de som bäst hade börjat uppvakta varandra. I slutet av 1800-talet hade vi nästan lyckats utrota denna fågel. Den jagades för de långa vita fjädrarna skull och de var väldigt populära på hattar. När den fridlystes och skyddades lyckades arten återhämta sej.  

De är verkligen pampiga då de "dansar" med varandra uppe bland grenarna. Den är lika lång som gråhägern men smalare och lättare. De parar sej också där uppe i de lite provisoriska redena och det är rätt vingligt.

Australiens ägretthäger kallas Eastern great egret (Ardea modesta). Den här är inte fotad i parningssäsong och man ser inte de långa vita fjädrarna lika tydligt.  

En rosthäger (Egretta rufescens) eller Reddish egret, fotograferad i södra Texas. Den här har också jagats för sina fjädrar och det förekommer fortfarande, för jag kom in på sådana nätsidor då jag sökte på denna fågel.

Rosthägern förekommer i två olika former (morfer). Den rostbruna och en vit. Den vita morfen kan man skilja från ägretthägern på storleken men också på att den är rosa vid näbbens bas och benen är ljusare stålgrå. Den här är fotograferad i samma våtmark i Texas som den rostbruna. 

 

Blåhäger eller Little blue heron (Egretta caerulea) fotograferad i Louisiana. De är betydligt mindre är amerikansk gråhäger och väger bara ca 400g, men har ett vingspann upp till 1 m. Fåglarna är vackert blå med lila/vinröda fjädrar på huvud och hals. Den här visade upp sej väldigt fint i ett träsk i Louisiana. Juveniler av denna art är vita men de har jag inte haft möjlighet att se ännu. 

De här håller på med någon slags uppvaktning och de byggde även bo inne i detta buskage. Tyvärr mycket svårt att fota in bland allt detta ris. Men fåglarna kände sej antagligen trygga inne i det täta buskaget. 

I samma träsk, precis vid vägen i ett dike, stod den här vackra trefärgade hägern (Egretta tricolor) eller Tricolored heron. Den har tidigare kallats Louisiana heron men den finns längs kusten i flera stater i USA. Den är mer solitär än andra hägrar, även under parningssäsongen.  

Den är ungefär lika stor som blåhägern och väger ca 400g, honor något mindre. Typiskt för denna art är den vita buken, undersidan av vingarna och strimman längs halsen.

Snöhäger eller Snowy egret (Egretta thula) är en mindre helvit häger som finns både i Nord- och Sydamerika. De här fåglarna trivs i blandade kolonier med t ex ägretthäger, skedstorkar och ibis. De är lätta att känna igen med de svarta benen och knallgula fötterna. 

Här kan man jämföra storleken lite med en ung trut. Även om de helst håller till i träskmarker och vid sjöar hittade vi dessa i en småbåtshamn i SanDiego.

En annan liten vit häger är silkeshäger (Egretta garzetta), Little egret, som finns i Europa, Asien och Australien. Den här har jag fotat i Spanien men vi såg dem även i Australien där det visserligen är en annan underart men de ser likadana ut.

Det här är också i Spanien och här är det silkeshäger, tillsammans med kohäger (se nedan) samt bronsibis och en gråhäger.

Kohäger, eller cattle egret (Bubulcus ibis) finns i en västlig och östlig variant som en del anser är två olika arter. Den är närmare släkt med häger än ägretter, så det svenska namnet är mer passande än det engelska. Den är betydligt mer kompakt än andra hägrar. Även om den helst häckar i områden med vatten håller den till i torrare områden än de andra arterna och ofta i närheten av betande djur. Den här är fotograferad i Louisiana men vi har också sett dem i Europa, Afrika och Australien. 

Det här är kohägerungar fotograferade för nästan 20 år sedan i Sydafrika. Jag hade väl inte så bra koll på den tiden och brände tyvärr delvis ut det vita på fåglarna. Det låg en krokodil under trädet och väntade på att någon av dessa vingliga ungar skulle tappa taget.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-19 19:15 | Läst 5736 ggr. | Permalink
Mycket imponerande och lika fint fotograferad samling, super! Mycket jag inte visste. Egretta caerulea tyckte jag var vackrast, och mest raptorliknande var nog ungen på sista bilden. Såg ett TV-program från Louisiana där vita hägerungar enstaka gånger i trängseln föll ned till väntande alligatorer,
Svar från Lena Holm 2023-01-20 07:44
Tack Stefan,
de små blå hägrarna är så häftiga och vi såg dem överallt när vi bodde en vecka i träskmarkerna i Louisiana. Det var i början av parningssäsongen och de var verkligen blå. Där såg vi även rosa skedstorkar som var hur läckra som helst. Krokodilen som låg under trädet vade fått ta en del fågelskit, men det lönade sej nog att ligga där för den låg kvar. Det var flera bon i varje träd, med två tre ungar i varje.
Hälsningar Lena
Fin serie på många jag inte sett ..rost häger var ju fin och typiskt också utsatt.
Den lille blå också vacker
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-20 07:40
Tack Nini,
när jag såg de blå första gången blev jag helt såld på dessa vackra graciösa fåglar. De fanns överallt när vi bodde i träsket i Louisiana. Rosthägern fick vi se under en båtfärd med en fågelguide som var väldigt duktig på att hitta fåglar.
Hälsningar Lena
Spännande läsning med intressant artfakta. Ett flertal som jag arter här som jag inte visste om. Detta var kul :)
Fina bilder. Egretta tricolor var ju mycket vacker :)
Svar från Lena Holm 2023-01-20 07:38
Tack Joakim,
det kommer ett "gäng" till. Jag visste att jag hade en del olika hägrar på bild men när jag började samla ihop dem blev det betydligt fler än jag trodde. Den trefärgarde var väldigt läcker.
Hälsningar Lena
Joakim88 2023-01-20 07:47
Vad kul och spännande!
Ja den var väldigt grann :)
Superintressant. Väldigt fina bilder som verkligen visar hur de olika hägrarna ser ut. Kul att det kommer mer
Svar från Lena Holm 2023-01-20 20:18
Tack Sten,
den här bloggen har legat i malpåse länge och jag har hittat mer hägrar i arkivet än jag trodde att jag hade. Det tog också tid att ta reda på vad det var jag fotograferat. Mer om detta i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Intressant och imponerande, så många hägrar du har samlat på dig och så många fina bilder på dessa. Jag har femtioelva bilder på gråhäger 😁, och några på ägretten. Blåhägern gillade jag och snöhägern var också fin. Va kul med så många arter
Svar från Lena Holm 2023-01-20 20:22
Tack Peter,
jag har antagligen ännu fler bilder på gråhäger än du har :-), men jag blev också överraskad när jag insåg att jag hade så pass många andra närbesläktade arter i arkivet. Denna blogg har legat i malpåse länge innan jag kände mej klar med vad jag ville visa och berätta. Den lilla blå är bedårande och vi hade dem runt oss hela tiden i Louisiana.
Hälsningar Lena
WOW - meget imponerende samling.
Jeg var heller ikke klar over, at der fandtes så mange "varianter".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-01-20 20:29
Tack Erik,
man måste nog vara lite av en nörd för att ta reda på så mycket om just hägrar, men jag insåg plötsligt att jag hade väldigt många olika arter i mitt arkiv. Det har tagit lång tid att sammanställa bilderna och informationen om dem men så här i januari blir det ju inte så mycket fotat så då passar det bra att visa dessa bilder.
Hälsningar Lena
Kul inlägg och jättefina bilder! Det finns några arter helt klart. Blåhäger fastnar jag lite extra för. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-01-20 20:31
Tack Johnny,
den lilla blå är bedårande och vi hade dem runt oss hela tiden när vi var i Louisianas träskmarker. Det har tagit ganska lång tid att sammanställa dessa bilder och de som kommer i del två, men så här års kan man ju ägna tid åt arkivet.
Hälsningar Lena
Många fina bilder på okända hägerarter. Ägretten och gulfotingen gillas mest. Fin kvalite på bilderna dessutom.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-20 20:34
Tack Gunte,
det finns ca 50 hägerarter till och en del mycket spektakulära i t ex Afrika, där jag knappt har varit ännu. Visst är den fin med sina gula fötter. De sticker verkligen ut när man få se hela fågeln.
Hälsningar Lena
Häftigt med så många olika hägrar. Fotona är så bra allihop så det är omöjligt att säga vilken bild som är en favorit. Jag bor nära Kalmar och där finns en hägerkoloni som jag brukar ta en tur till på våren.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-01-20 20:37
Tack Ulla,
hägrarna är väldigt olika fast de ändå liknar varandra i vissa drag. Jag har en art i nästa inlägg som jag inte ens visste att det var en häger förrän jag började söka efter de olika arterna på nätet. En hägerkoloni kan vara mycket underhållande på våren och försommaren.
Hälsningar Lena
En imponerande samling bilder.
Otroligt vad du upplevt mycket i olika länder.
Nu ska jag läsa del II. :)

Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg