B. LOGGBOKEN
Bibimbap
Jag köpte en bok om fermentering till min sambo i julklapp. När vi kom hem från Texas satta han igång direkt och lagom till söndagsmiddagen kunde vi smaka vår första kimchi, koreansk fermenterad salladskål. Det passade också väldigt bra att göra den koreanska rätten bibimbap till middag. Kimchi tar två veckor och det är vad som står i glasburken ovan. Den röda asken innehåller en kryddstark chilipasta som heter Go-chu-jang, som man kan hotta upp sin bibimbap med.
På en hög med kokt ris placerar man lättstekt spenat, sesammarinerade böngroddar, sojastekt ostronskivling, kimchi och (bakom ägget) chilipicklad gurka. Grönsakerna kan varieras och vissa recept innehåller en liten portion strimlat kött (biff eller entrecote). Kimchi ingår dock alltid och det stekta ägget som placeras på toppen. På den här tallriken samsas sött, syrligt, salt och umami på ett spännande sätt och vi kommer definitiv att göra detta fler gånger. Om man inte vill vänta i två veckor på att kimchin ska bli klar jag man köpa den färdig i affären (men den är inte lika god :-).
Hälsningar Lena
jag har också läst i boken nu och det finns en del spännande recept på hur man kan syra grönsaker som ett alternativ till förvaring när man har väldigt mycket av något t ex jordärtsskockor, grönkål och squash.
Hälsningar Lena
/Gunnar S
kimchi kan ju smaka lite olika beroende på vad man sätter i. Den vi gjorde kommer ur Stora boken om fermentering av Jenny Neikell. Det innehåller flera spännadne recept på hur man kan ta reda på grönsaker som man får väldigt mycket av då man odlar själv t ex grönkål, gurka, squash och jordärtsskockor. Receptet på bibimbap hittade jag på nätet.
Hälsningar Lena
//Anders
surströmming äter jag inte men växte upp med det för min mamma var från Kalix. Kimchi luktar möligen lite ensilage, men inte något som stör när man har burken i kylen. Vår kimchi är smaksatt med ingefära, vitlök och chilipastan samt salt. Det är inte i närheten av surströmming.
Hälsningar Lena
så här efter alla helgerna skadar det inte med lite mer grönsakbaserade rätter :-) Det blev väldigt gott.
Hälsningar Lena
//GöranR
jag läste Bengans blogg också, för den var Leicabefriad denna dag :-) Det blir ofta smakfulla arrangemang med grönsaker i olika färger och ägget blir ju läckert på toppen. Vår rätt är vegetarisk men man kan ju välja. Om jag tänker efter sån blir den vegansk om man tar bort ägget. Rätten skulle alltså ganska lätt fungera i ett sällskap med blandade matvanor.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
jag minns att jag sett bilder på din bifftallrik med nudlar. Du kan också testa att göra nudlar i buljong (från en liten portionsförpackning) och sedan lägga på olika grönsaker stekta eller råa ungefär som arrangemanget på bilden. Ett kokt eller stekt ägg blir ett gott tillbehör. Jag kan varmt rekommendera ostronskivling stekt i smör med lite japansk soja. Groddarna med lite sesamolja är också jättegoda.
Hälsningar Lena
/Ulla
jag ville ju också ha boken men jag tänkte att han nog skulle vara lite road av att fermentera. Det är ju lite pyssel innan man sätter på locket och låter det sköta sej själv. Jag kan sedan gärna laga rätter och använda de fermenterade grönsakerna.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
det blev väldigt gott och helt rätt efter julen och alla helgerna i Texas. Även om vi bor med svenskar så blir det ju en del BBQ och kött förstås.
Hälsningar Lena
kul att du tittar in. Kimchin blev mycket lyckad och det var enkelt. Vi har en annan bruk står och jäser med en kålsallad från El Salvador. Helt klart en kul bok.
Hälsningar Lena