B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Eagle Lake, en småstad i sydöstra Texas

Eagle Lake är en småstad i sydöstra Texas med en population på ca 3700 (2019) invånare. Sjön som gett staden dess namn är en naturlig sjö (vilket är mycket ovanligt i Texas), den är också privat. Sjön och omgivande risfält gör att stora mängder fåglar samlas här och det attraherar förstås en del fågelskådare men Eagle Lake anses också vara  "The Goose-hunting Capital of the World". 

Eagle Lake är mycket öde när vi passerar genom den enda korsningen med trafikljus. Vi ser bara en person men så fort vi har parkerat vid den lokala parken, som har en promenadväg till sjön, kommer en polisbil glidande sakta mot oss. Polisen hälsar på oss och önskar oss en trevlig fortsättning på dagen. Det är varken skådar- eller jaktsäsong så jag antar att de vill ha koll på vem som stannar....

Butikerna är öde fast det är vardag och mitt på dagen. Husfasaderna är slitna. Enligt statistik från 2010 levde då nästan 20% av befolkningen under fattiggränsen. Även om det är 12 år sedan får man en känsla av att det inte har ändrats så mycket. 

Vi promenerar runt en fyrkant i centrum och även om det passerar enstaka bilar är det ödsligt. Det finns dock en del juldekorationer. 

Eagle Lake har i alla fall en barberare, det är stängt för dagen. Det finns också en lokal flygplats för mindre flygplan och naturreservatet med prärien som jag bloggat om nyligen. Om man söker efter boende på någon bokningssajt finns det dock bara ett. Det är ett trestjärnig motell där man får ett dubbelrum för 600 kronor, det var OK. Man får vad man betalar för.

Brandposterna är prydligt målade och i bakgrunden kan man se ett lågt hus som inrymde bl a postkontor och någon typ av lokal administration.

Enligt folkräkningen bodde 407 personer här 1880 och som mest var man 3921 personer 1980. Det är lantbruksbygd med huvudinkomsterna från ris, bomull, spannmål och nötboskap samt sand och grus från närliggande grustag. Närmsta större stad är Houston, ca 10 mil bort. De få mindre "gårds" oljepumpar vi såg stod stilla men det fanns en hel del spår av att man istället sysslade med "fracking" på gårdarna (en annan teknik att utvinna fossila bränslen).

Den mest välhållna och kanske en av de nyaste byggnaderna var polisstationen. Trots den ringa folkmängden finns en sheriff och minst en "deputy" som vi träffade. Brandstationen låg bredvid och var också i gott skick. 

Den senast nymålade byggnaden var nog den här macken/verkstaden. Texas kallas också för "The Lone Star State" och det kan man se ganska ofta.

Vi passerade en mataffär på väg ut ur staden och jag var övertygad om att den slagit igen, att döma av fasaden, men den var faktiskt öppen. När man kör på landsbygden i Texas får man en känsla av att det finns många liknande små ställen. Genom åren har vi besökt några och om det inte finns någon industri ser det ofta ut så här. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-11 20:22 | Läst 661 ggr. | Permalink
Det är ju så där man fantiserar om att det ser ut på den amerikanska landsbygden. Fina bilder och fint att få se! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2022-01-11 21:10
Tack Tommy,
visst ser husen ut som man förväntar sej men i vissa småstäder har man haft råd att rusta upp fasaderna och få till ett par snygga kvarter. Här fanns ingen sånt tyvärr.
Hälsningar Lena
Tovok 2022-01-11 21:12
Men lite mer "foto-chickt" på det sättet, kanske! ;) /Tommy.
Intressant och nedstämmande rapport. Bilder lämpade för studium. Samma nedläggning i USA som här, utom att åtminstone den här stan behållit polisstationen.

Det var ett tag sen jag var i USA. Då såg småstadens downtown ofta ut så här, men det fanns supermarkets och bensinmackar ute vid nån highway. Finns sånt vid Eagle Lake?
Svar från Lena Holm 2022-01-11 21:17
Tack Måns,
bensinmackar fanns det flera och de låg längs den mest trafikerade genomfartsleden (Highway 90) där det också passerade väldigt mycket tunga lastbilar. Det var längs samma väg som vårt motell och vi hörde dem hela natten. Vi såg däremot inte till någon annan större mataffär men det kanske fanns på någon gata vi inte passerade. Eagle Lake ligger en bra bit från närmsta stora motorväg. Det fanns en något större ort ca 2 mil bort som hette Columbus, där fanns det betydligt mer av allt och det var kanske dit man åkte för att handla.
Hälsningar Lena
Håller med Tommy; kul att få se! Men man undrar ju…var är alla människor???
Tovok 2022-01-11 21:10
Tja, det ser väl ut som alla småorter, Norberg t.ex. (Eagle Lake verkar bara var något mindre än Norberg!). Om det inte är når särskilt som händer, vill säga, då sluter folk upp, tror jag! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2022-01-11 21:22
Tack Lena,
de som har jobb var nog där och annars kanske man var hemma. Det var fortfarande skollov så barnen var ju hemma. Vi var där i mellan jul och nyår. Vi såg några kvinnor med mindre barn i parken, de skulle ha picknick. Vädret var strålande med ca 25 grader varmt.
Hälsningar Lena
Hold da op Lena for en super reportage fra det mægtige USA.
Der findes sikkert mange af den slags små samfund rundt om i det store land. Dem kan man også finde her i DK, der kaldes de for "udkants Danmark".
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:39
Tack Erik,
det finns väldigt många såna här små samhällen i Texas och säkert i hela USA. Jag skulle gärna köra genom några andra delstater bara för att se om det är några uppenbara skillnader.
Hälsningar Lena
Hej,
Fint reportage av en sovande landsortsstad. Det är bra att vi här i landet fårmsemhur det ser ut på många platser i det stora landet.
De varierar lite från stat till stat men i stort ser det ut så här i småsamhällen. Det är inte bara i södern. Men i de norra staterna är det mer skog och grönt.
Jag har under många år haft möjlighet att köra bil i hälften av staterna. Ofta i fantastisk natur men också precis som du visar här trist landsbygd.
Ha det fint
Bob
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:41
Tack Bob,
jag har kört en del i de norra delarna men det var ett tag sen nu och jag tittade nog inte riktigt på samma saker då som nu. Dock var jag intresserad av jordbruksbygder även på den tiden. Jag visar gärna detta för det här är inte vad så många tänker på när man pratar om det stora landet i väster.
Hälsningar Lena
Mycket intressant reportage från en trist landsbygd...
Fin känsla i dina bilder.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:43
Tack Halina,
det är intressant att resa runt på landsbygden och se hur folk har det. Mycket från USA blir lätt glammigt och med fokus på de stora städerna, samt även den misär som finns där förstås. En stor del av USAs befolkning bor dock och lever så här. Både medelinkomsten och medelallmänbildningen är låg.
Hälsningar Lena
Likheten finns ju där med dom kulisser man ser i en cowbojsarfilm,,fast i något modernare tappning. Lockar dock inte till något turistande direkt..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:46
Tack GUnte,
visst känner man igen stuket på fasaderna och vissa av dessa hus stod ju på plats när det fortfarande fanns hästar på gatorna. Det står 1900 på en fasad. Om det locka eller ej beror nog på vilken sorts turist man är. Det är långt från de glammiga storstäderna och skyskraporna.
Hälsningar Lena
Men vad kul att se! Tiden har verkligen stått stilla på många sätt. Husen med dessa fasader ser ut att komma direkt ur en gammal western film. En saloon med svängdörrar så skulle det vara fulländat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:48
Tack Johnny,
så här ser huvudgatan ut i många små städer i Texas och en del av dessa fasader fanns på plats när hästarna fortfarande var i bruk. Det står t ex 1900 på en byggnad. En saloon har det säkert funnits. Nu fanns det en "hälsobar" som också sålde proteinshakes. Undrar hur länge den överlever.
Hälsningar Lena
Bilderna andas amerikansk söder och historia. Filmiskt.
/MA
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:50
Tack Mats,
det är absolut amerikansk söder och körde man in bland bostadshusen fanns det en hel del gamla trähus med veranda runt hela kåken, också typiskt södern. De flesta av dessa fina gamla hus var tyvärr i behov av målning och upprustning.
Hälsningar Lena
Ser ut som från en gammal västernfilm, fast med bilar då. Spännande miljö fast det ser ut som en döende stad
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:53
Tack Peter,
några av dessa fasader stod på plats när det fortfarande gick hästar på gatorna. Det finns många små orter som ser ut så här och de är nödvändigtvis inte döende men det händer inte heller så mycket om man läser på lite om stadens historia.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Gillar verkligen USA.
Svar från Lena Holm 2022-01-13 18:54
Tack Fred,
vi gillar att köra runt när vi är och hälsar på familj i Texas och det här är en typisk småstad. Jag tycker det är intressant att besöka men skulle aldrig vilja bo där, vare sej i en storstad eller på landsbygden.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg