B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Försmak av vinter

Försmak av vintern fick man på många platser i vårt land i natt och under dagen idag. Det snöade när jag satt på jobbet i Uppsala men när jag åkte hem var allt det vita borta. När jag körde upp till Kalvträsk för drygt en vecka sedan fick jag min första vinterupplevelse. Jag körde av E4 strax söder om Umeå och följde mindre vägar mot mitt resmål. Eftersom jag inte hade bråttom stannade jag till när jag såg något som jag gillade. 

Det låg en del snö i skogen och här körde jag av på en liten skogsväg. Det gick utmärkt att köra rakt fram men det var blötsnö och när jag skulle vända blev det plötsligt väldigt slirigt. Men jag tog mej ut efter lite trixande. Det vore väl skam om jag skulle köra fast i den första snömodden för säsongen.

Skogen med dimman hade i alla fall sin egen magi.

Jag korsade Vindelälven och stannade en stund på bron.

Vindelälven mot kyrkan.

När jag började närma mej Kalvträsk passerade jag en liten bro över detta vatten. Det fanns en parkeringsficka nära så jag stannade. Vattnet låg blankt och solen var på väg att gå ner. Tyvärr var det lite för mycket moln.

Man kan skönja lite dimma mellan träden.

En svag rosa strimma är allt som återstår av solen för denna dag och jag fortsatte mot Kalvträsk.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-11-09 21:50 | Läst 1461 ggr. | Permalink
Hej Lena.
Jag älskar inte den här årstiden, men den är väldigt fotogén med det blåa och kalla ljuset.
Här finns flera vackra bilder, men nummer 1 sticker ut lite mer än de andra – tycker jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-11-09 22:27
Tack Erik,
nummer ett körde jag förbi och insåg att det var ett motiv jag ville fota. Jag fick köra drygt en kilometer innan jag kunde vända och åka tillbaka. Jag passerade samma ställe då jag åkte hem men då var det bara ett hus i ett öppet landskap, ingen magi alls.
Hälsningar Lena
Härliga och vackra vintervyer även om det ser ruggigt kallt ut..Frostdimman gör mycket för bilderna..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:36
Tack Gunte,
det var inte så kallt, runt 0 när jag körde upp. Snön var blöt där jag höll på att köra fast. Dimman gör en hel del och det var nog den som fick mej att stanna på ett par av platserna. Huset på första bilden var inte alls så mycket att se när jag passerade på väg hem.
HÄlsningar Lena
Är inte någon vän av vinter, det var väl en anledning att vi flyttade till NV Skåne där vi max har några veckor under noll per år. Men visst är det vackert med vinter också, kan leva med att man får några dagar med sol och snö så man får tagets årets bilder och sedan är det barmark igen. Man riktigt känner kylan i dina bilder, vägen ser riktigt hal ut också. Gillar särskilt den med stammarna och den näst sista och den tredje från slutet
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:40
Tack Peter,
jag vill gärna ha vinter med snö från december till och med januari, men sedan får det gärna töa bort i februari. Rimfrost vill jag också ha och sol förstås. Det var inte så kallt som det kanske ser ut och det var väl mest det som gjorde grusvägen svår att köra på. Vi hade vissa problem i moddig blötsnö även med Connys stora fyrhjulsdrivna bil.
Hälsningar Lena
Fina bilder i det blå förvinterljuset. Det är väl under dagar när det aldrig blir riktigt ljust och när kalldimman breder ut sig som rötterna i det svenska vemodet hittar sin näring.?
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:33
Tack Sture,
flera av bilderna är tagna då det började skymma, i synnerhet mot slutet. VI fick inte riktigt dagsljus i gömslet heller utan ISO var oftast runt 1000 mitt på dagen, trots att det låg snö på marken. Jag funderade över om bilderna var för blå men mot svart bakgrund ser det rätt ut.
Hälsningar Lena
Fint fångat efter vägen. Bra med bensträckare, det får man inte glömma. Blev inget stopp vid högakustenbron?
Vi kommer göra likadant. Åka tidigt så man får gott om tid.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:30
Tack Johnny,
jag övervägde att stanna vid bron men ljuset var inte så tilltalande där, mest bara mulet, och jag tänkte nog att jag skulle ta den på vägen hem. Då regnade det så det blev inte stopp alls (mer än i Fjällrävenbutiken i Örnsköldsvik).
Hälsningar Lena
Kring 1979 hjälpte jag till med ett arbete ute i skogen kring Umeå. Minns känslan av någon dm snö och den blågrönvåta hurvigheten ute i skogen med den tunna dimman därikring. Dina bilder är prick på!

Huset var bra fångat. Gillar trädstammarna också.

Minns att det var fin natur där kring Vindeln. Kyrkan försöker jag nästan alltid få på bild när jag far förbi med tåg. Ganska stilig tycker jag.
/mats
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:27
TAck Mats,
jag valde att ta vägen genom Vindeln för jag mindes från tidigare resa att det var fint där. Huset kunde jag inte motstå när jag passerade så jag fick vända och köra tillbaka. Sånt man kan göra då man är själv i bilen och inte har en tid att passa. Blågrönvåta hurvigheten var en mycket passande beskrivning.
Hälsningar Lena
Det var många vackra vinterbilder och bilderna över Vindelälven är så vackra med dimbankarna som seglar över vattnet. Huset som är omsvept i dimma är läckert och bilden från bron över älven gillas.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:25
Tack Stig,
det var mer vinter än jag förväntat mej men när jag såg hur pass mycket snö det var bestämde jag mej för att ta vägen via Vindeln, just för att jag mindes älven och hur fint det var där. Huset var en plats jag bara passerade men jag måste stanna, vända och köra tillbaka för att ta några bilder.
Hälsningar Lena
Mycket vackra bilder från jättevackra platser. Härliga dimmor, speglingar och magisk stämning. Njuter och längtar till vinter ;-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:23
Tack Halina,
det var fint när jag kom upp men det töade bort en del medans jag var där. Vintern har dock kommit till dessa trakter, det är klart.
Hälsningar Lena
Onekligen vinterkänsla, får se när det når hit. Skulle tagit en kort tur med motorcykeln idag i 12 grader varmt, men febern hann före, vaccinerade mig igår kväll.
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:22
Tack Stefan,
hos oss har det växlat från blötsnö med senare frost till 10 grader igår. I morse var det fruset igen. Det blev töväder även i Skellefteåtrakten när jag var där och när jag reste hem var det inte alls lika fint.
Hälsningar Lena
Härlig vinterkänslan och genuint vackert med dimman, skymningen och snön.. Att kunna göra en lång körning ensam och utan brådska är i sig fint. Många hälsningar/Björn
Svar från Lena Holm 2021-11-11 07:20
Tack Björn,
jag vet att du gillar att sitta bakom ratten och jag tycker det är vilsamt på något sätt. Jag har ofta en talbok på och att bara sitta där mil efter mil och dessutom ha tid att stanna om man känner för det är riktigt fint. I synnerhet när jag lämnat E4 blev den här färden extra trevlig men ljuset var tyvärr på väg att ta slut.
Hälsningar Lena
Tänk att det blir så charmigt bara det är lite dimma. Men det är nog nästan bara vi fotografer som tycker det.
Bilden på huset blev väldigt läcker, ser lite öde ut.
Tallskog gör sig alltid bra i dimma.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-11-11 22:07
Tack Ing-Marie,
det där huset åkte jag förbi sedan fick jag vända och åka tillbaka. Men det var dimman som gjorde det för när jag passerade huset på hemresan var det inte alls särskilt spännande.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg