B. LOGGBOKEN
Rykande hett chilispecial
Förra året blev det knappt några chili alls men i år har det blivit otroliga mängder. På kortsidan i växthuset har vi 11 chiliplantor. Jalapeno är förstås ett måste. Likaså en mild gul habanero, två poblano och två gula av en medelstark sort som jag tappat bort namnet på. Ny för i år är Blue Christmas med lilaskimrande blad och frukter som är lila innan de mognar, fish pepper som vi fick på köpet och den riktigt heta Red devil.
Det här är poblano. En ganska mild chilisort från Mexiko som ingår i många mexikanska och Tex mex inspirerade rätter. Jag har inte hittat den i någon affär här hemma så vi odlar den sedan några år tillbaka. Man skördar dem gröna men om man låter dem bli röda (vilket tar en evighet) får man ancho chili, som går att köpa torkad i affären.
Vi har också ett åtta år gammalt chiliträd av sorten Jamaica bell som ger hundratals frukter varje år. De sista brukar jag skörda strax före jul då trädet står i köket.
Säsongen lider nu mot sitt slut och det är dax att skörda så mycket det går. Plantorna får nog stå kvar en vecka till eller två men det mognar långsamt nu och börjar bli för kallt för chili. Så här såg det ut då jag skördat på lördag förmiddag. Vad gör man då med all chili?
Jag använder mycket chili när jag lagar mat och många recept ska ha hackad chili och hackad vitlök. Därför kör jag Jamaica bell tillsammans med vår egen vitlök i matberedaren till en finhackad massa.
Jag öser ner hacket i en iskubslåda och stoppar i frysen. Då får jag lagom stora frysta tärningar med hackad chili och vitlök som jag lätt kan använda när jag lagar mat. Jamaica bell har vi haft så länge att jag vet precis hur starkt det blir med en kub. Denna chili är inte så stark och man kan äta den färsk, urkärnad med mjukost i efter att den fått stå ca 6 minuter i ugnen. Mycket gott drinktillbehör.
Fish pepper är inte så stora och går mycket bra att torka. En dryg timme i 120 grader och sedan slår man sönder dem till "chiliflakes" i en mixer. En torr krydda som är lätt att dosera. Den har dessutom en god chilismak. Eftersom jag har gjort en burk tidigare i sommar blir det här nog en present.
Jalapeno och den gula chilin lägger jag in i ättikslag av samma typ som jag använder till gurka. Det jobbigaste är att ta bort kärnorna och skiva dem. Men det är ett utmärkt tillbehör till olika kötträtter, på pizza, i sallader och till tacos förstås.
Jag provade också att koka jalapenomarmelad på de gröna frukterna. Den blev riktigt god även om den inte slår den gula marmeladen som jag kokar på habanero. Den högra burken gjorde jag i torsdags. Det är lätt och går ganska fort för alla kärnorna får vara kvar. Rostat bröd med ost och chilimarmelad är en höjdare. Min systerdotter och hennes pojkvän vill nog gärna ha en burk till jul.
Det här ser kanske inte så gott ut men det är rostade poblano. Halverade, insmetade med olja och 6-7 minuter på 275 grader grill. De ska bli svarta. När de svalnat pillar man bort skalet och det är lite kladdigt, men när det är klart kan man göra en helt fantastiskt sås med ost och creme fraiche. De här skalade jag och frös in i portionsförpackningar för att göra antingen sås eller risotto (efter ett tips från min syster). Jag har inte provat att frysa in den förut för vi har inte haft så mycket att det blivit något över.
Vår lördagmiddag blev grillad benfri kotlett och rostad poblanosås. Kotletterna är små men tjocka, då blir de extra fina på grillen.
Slutligen har jag bara en skål red devil kvar. Jag tyckte vi skulle testa en riktigt hot chilisort i år och valde denna. Problemet är bara att de är i princip oanvändbara. Jag har torkat en plåt med dessa frukter och kört sönder dem i mixern till ett pulver som är så starkt att jag inte vill ta av locket på burken. Det leder till nysattacker och tårar i ögonen. Man kanske kan ha en liten burk i handväskan för självförsvar.....Färska är de mycket svårt att dosera den i olika maträtter.
Jag stoppar de vackra röda frukterna i en påse och tar med dem till jobbet i morgon. Min chef gillar att testa nya chilisorter. Han kan få dem.
Hälsningar Lena
vi tycker mycket om chili och har med tiden utvecklat ett "behov" av olika sorter. Jag minns de första skördarna och att jag inte visste riktigt hur jag skulle använda dem. Nu har de olika sorterna sina givna användningsområden/recept och plötsligt går de åt i förvånande mängder.
Hälsningar Lena
Med mange venlige hilsener fra Erik.
odlar man måste man ju också ta tillvara frukterna på bästa sätt :-) Vi har testat oss fram med olika sorters chili under många år och nu har vi kommit fram till sorter som vi gillar och hur de bäst ska bevaras för att nyttjas under vintern. Chilimarmeladen har tagit flera år att komma fram till det godaste receptet (och skriva ner det).
Hälsningar Lena
Vi använder "mycket" chili, så det kanske skulle vara någonting för oss.
Ha en fin kväll!
Stefan
chili är lättodlat om man kan ge dem en varm miljö med mycket ljus. Övervintrande plantor kan stå inne med en lampa ovanför.
Hälsningar Lena
Vackra bilder dessutom!
Varma hälsningar Halina
jag hade avsatt denna helg för att ta reda på chili samt eventuellt hinna en tur till skogen och plocka svamp. Jag föredrar den typen av pyssel framför shopping, fika på stan eller vad nu andra hittar på. VI är ju dessutom bara två vuxna i hushållet så vi kan unna oss att göra lite som vi vill när vi är lediga.
Hälsningar Lena
/Ulla
jag håller med. Chili är lättodlat om man har ett växthus men de ska sås tidigt för de tar lång tid på sej i början. Vi brukar sätta våra chilifrön i början av januari. Välj milda och/eller medelheta frukter, de är mest användbara.
Hälsningar Lena
Bilden med alla chili på köksbänken blev riktigt läcker!
MvH
Johnny
när jag insåg vilka mängder det skulle bli gick jag och hämtade kameran t o m sambon kom och tog en bild på skörden. De är vackra och jag gillar masseffekten.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
för att få den kompletta färgkartan skulle jag ha skördat några av den lila sorten, men de ska helst sitta tills de blir röda. Kotletterna är det som ofta kallas fläskytterfilé (försäljningsknep det är benfri kotlett) och genom att göra skivorna tjocka så bevaras saftigheten när de grillas. En vanlig gräddsås kan vara väldigt gott det också och man kan smaka av en sådan sås med lite chili om man vill :-)
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
min chef fick med sej en påse idag och jag ser fram emot att få höra vad han tyckte. Chilifrukterna är vackra och jag gillar dessutom masseffekten när man plockar så här pass mycket.
Hälsningar Lena
Och dom blir ju väldigt vackra på bild också !
ing-marie
vi har provat oss fram under många år både med vilka sorters grönsaker som fungerar bra att odla och som vi vill skörda och äta. Odlar man så ska man ju också ta reda på det och vissa grönsaker går t ex jättebra att frysa in eller konservera på olika sätt. Det fungerar också bra som present. Problemet med chili är att eftersom jag inte gillar att ha handskar så blir mina fingrar helt impregnerade av de heta frukterna och det tar ett par dagar för effekten att klinga av.
Hälsningar Lena
Den skörden du har är ju helt härlig.
Maken skulle nog gärna testa din red devil.
Maten ser också väldigt god ut. Vi brukar grilla några chili då och då och de förhöjer verkligen smaken på hamburgarna och även annan mat.
jag tror habanero för det mesta är starka och den sort jag har är ett undantag. För starkt är dock svårt att använda, man kan ju inte ens provsmaka :-) Jag tror att grillade chili har ökat i popularitet för man ser dessa sorter i affären för visst är det padrones som man oftast grillar.
Hälsningar Lena
Här hemma odlar vi också chili. Fast vi har dem på altanen, mot södervägg, växer väldigt bra. Bara 6 olika sorter (habanero red, cayenne long slim, hot lemon, basket of fire, jalapeno mucho nacho och pimientos de padron) Men det blev ändå 15 plantor kvar efter att jag gett bort alla jag kunde. Vi har inte riktigt synkat ihop oss vad gäller frösådderna, maken och jag. Han köper fröer och jag sår hela påsen... Själva tillagandet överlämnar jag åt maken och ena sonen, själv tycker jag matlagning är rätt trist. Med de kokar mycket chilisås, torkar eller fryser in. Sen brukar de grilla någon av sorterna, någon som oftast är mild men någon enstaka kan bli jättestark. Jag får alltid den starka, så jag har slutat äta av dem.
Dottern tog några plantor. Och svärsonen lagade mat, hade ett recept med röd chili i. Han valde basket of fire, men tyckte de var väldigt små, så han tog så många så att han tyckte det, rent vikt-mässigt, såg ut att vara samma mängd som i receptet...
han skulle prova att använda en ikväll. Jag får väl höra i morgon hur det blev :-)
Jag känner igen hot lemon, den hade vi för några år sedan och den gav massor med frukter. Den blev väldigt god torkad om jag minns rätt. Padrones är väl de man grillar? VI har inte provat dem ännu men nästa år finns det utrymme för mildare sorter för vi har nu torkade chiliflakes så det räcker en säsong till, minst. Chili är nog egentligen rätt så lättodlat, bara man har en varm plats med sol.
Hälsningar Lena