B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Älgöverraskning och flitiga bävrar

Vi var på besök på Vindö utanför Stockholm i helgen, i ett typiskt sommarstugeområde där sambons föräldrar har en stuga. Vi gick en promenad efter lunchen och hann bara ett par hundra meter när mitt sällskap plötsligt utbrister "nämen titta!"

I en trädgård står denna älgko med sin kalv och äter äpplen till lunch. Tyvärr hade jag bara 24-105 mm på kameran. Om jag burit 100-400 mm, som jag ofta gör, hade det blivit porträttbilder på älgarna. 

Både ko och kalv klev vidare in i nästa trädgård och då tittade även solen fram. Vi fortsatte längs vägen för att inte störa älgarna och jag kunde fota dem utan problem.

Då öppnas plötsligt dörren i huset och ägaren kliver ut. Hon var försiktigt och älgarna noterade henne men brydde sej inte särskilt mycket. De hade helt kart varit här förut.

De verkade ha ätit klart för denna gång och promenerade lugnt iväg bakom huset. 

De kom ut på en väg och tittade på oss en sista gång innan de gick vidare längs vägen. Så här har jag aldrig mött älgar förut.

Jag ville ju gärna kolla efter lite goda svampar och gjorde därför en runda in i skogen. Det gick bra och såg lovande ut, hittade ett par karljohansvampar och fortsatte tills det plötsligt kom en massa hinder i vägen. Någon hade fällt träd rakt över stigen...

När jag tittade lite närmare såg jag tydliga spår efter trädfällarna...bävergnag. Men jag trodde bävrar bodde i vatten? Det skulle visst vara en sjö någonstans men jag kunde inte se vatten från där jag stod.

De ger sej på rätt grova stammar och om de inte kommer tillbaka och fäller denna, kommer den väl att rasa i första höststormen. 

Jag försökte gå runt de fällda träden för att komma ner till sjön och även om jag kunde skymta den mellan träden gick det inte att gå längre. Här hade bävrarna verkligen jobbat.

Det var två exempel på hur det kan se ut när vilda djur lever nära oss människor.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-09-06 22:15 | Läst 1178 ggr. | Permalink
Hej Lena - vilken rolig upplevelse.
Jag synes då att 24-105 -eran var perfekt för att visa älgarna i den speciella miljön - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-09-07 20:54
Tack Erik,
ja 24-105 är mångsidigt och det som sitter på när jag inte förväntar mej några möten med djur och fåglar. Den här gången hade jag kanske helst haft något större brännvidd men det var ett fint möte ändå.
Hälsningar Lena
Fin serie bilder, spännande med både älg och bäverspår. Man kan undra vad bävrarna skulle ha dessa träd till, de kan knappast dra dem till vattnet så det är kanske några smaskiga löv längst upp de är ute efter eller tunnare grenar längre upp?
Svar från Lena Holm 2021-09-07 20:55
Tack Peter,
precis vad jag undrade. Vad ska de med träden till mer än att göra en enorm hinderbana om man vill gå ner till sjön.
Hälsningar Lena
Ja, med ko och kalv på gräsmattan är det bäst att vara försiktig, hålla avstånd. Det är vilt att respektera. Stötte på samma en gång i Norge, inne i en mindre stad stod de plötsligt nära mig vid ett buskage. Oförglömligt möte.
Min son köpte en bit skog längs en älv, där hade bävrana fällt ungefär 300 träd.
Svar från Lena Holm 2021-09-07 20:58
Tack Stefan,
när det dessutom stod människor på två sidor måste man ju ha koll så de har en bra väg ut, vilket de också hade och de lämnade tomten lugnt och stilla. Man blir överraskad av att möta så stora djur så nära och de dessutom inte tar till flykten.
Hälsningar Lena
Mäktiga möten i naturen båda händelserna..Fint med kalven som tar sig en slurk..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-09-07 20:59
Tack Gunte,
kalven kunde välja mellan äpplen, gräsmatta (vilket den åt av ibland) och mjölkbaren.
Hälsningar Lena
Fantastiskt roligt att få vara med om sånt här. Jag fick upplev liknande uppe i Jokkmokk. Dock inte inne på någon tomt. Det var särskilt en som verkligen var nyfiken och kom mot mig flera gånger. Pratade med den och sen gick den lugnt vidare. Undrar om det inte är en uttorkad bäck där bävern fällt asparna. Bävergnaget ser färskt ut.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-09-07 21:01
Tack Sten,
den här kom kom faktiskt mot oss först. Jag tror att hon kanske var på väg ut genom grinden som syns på första bilden för att fortsätta bort på den vägen som vi kom på. Nu ändrade hon sej och hoppade in i den andra trädgården istället.
Jag tror också att "stigen" varit vattenfylld tidigare i sommar men gnaget så så färskt ut och det var torrt där just nu.
Hälsningar Lena
Det är fint älgmöte kring husknuten. Roligt å få va med om
Svar från Lena Holm 2021-09-07 21:02
Tack Nini,
och något som jag inte alls är van vid. Älgar visar sej mycket sällan där jag bor.
Hälsningar Lena
Bävrarna verkar arbeta för att vara ostörda vid sjön ;-)
Älgarna helt orädda verkar det, ungefär som rådjuren vi hade på tomten. de noterade att vi var där men om vi rörde oss försiktigt betade de vidare.
Särskilt fallfrukten från äppelträdet lockade så klart.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-09-07 21:04
Tack Bengt,
bävrarna hade skapat en rejäl hinderbana för den som ville komma närmare vattnet. Älgarna betedde sej precis som rådjuren gör hemma dvs de har koll på var vi är men bryr sej inte så särskilt.
Hälsningar Lena
Vilken rolig grej med älgarna! Bävrarna behövde nog fila tänderna lite.
Kul bilder och snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-09-07 21:05
Tack Johnny,
visst var det kul och älgar ser jag så sällan så det kändes nästan exotiskt.
Hälsningar Lena
Roligt att du fick se älg så nära, vet att du sagt att det var längesen du såg älg. Alltmer sällan är det också för oss, trots nästan 10 veckor i Korsheden såg vi inte älg en enda gång i sommar. Och där verkar vara bävertätt och med asp som favoritmat. Givande besök med fint fotoresultat! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-09-07 21:07
Tack Björn,
jag ser spår av älg och spillning runt där vi bor men väldigt sällan själva djuren. Men vi bor ju i en förort och det känns mer rimligt att man skulle se älga i Korsheden. Bävrarna hade jobbat hårt och vi hittade spår av dem på ett par ställen till men det var äldre gnag.
Hälsningar Lena
Kul med älgmöte, vi har också några älgar på vårt lantställe ute på Ingarö men de eller den älgen där får man passa sig för den har gått till anfall flera gånger både på hundar och människor.
Ser att den traskar över vår tomt då och då. Tur vi bara har rådjur här i Bromma.
Otroliga dessa bävrar, vilket jobb de lagt ner och undrar om de tänker at vara på träden eller om det bara är instinkt som gör att de fäller träd.
Svar från Lena Holm 2021-09-09 07:59
Tack Margareta,
med tanke på hur stora älgar är ska man nog alltid se upp om man har en på tomten. De måste ha en lätt flyktväg och man bör nog tänka på samma sätt själv. Jag tänkte också på hur hårt bävrarna måste ha jobbat och varför de gör det. Jag kan alldeles för lite om dessa djur inser jag och när jag frågade runt lite bland kollegor var det ingen som direkt kunde bidra med någon förklaring.
Hälsningar Lena
Vilket härligt möte med älgarna ! Jag tycker det blev väldigt fina bilder med det objektivet. Klart bättre än en närbild på dom. ( men det är ju en känsla att få det också :-) )
Men jösses vad bävrarna har jobbat. Såg lite farligt ut med dom halvgnagda.
Vid ett "strömstareställe" i Hofors vågar man knappt gå, där finns många farliga bäverträd. Men tror att dom hugger undan dom farligaste ibland.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-09-09 08:02
Tack Ing-Marie,
jag visst funkar 24-105 men alla bilderna är tagna med 105 mm och beskurna en del. Med 100-400 hade jag kunnat få en större variation på bilderna och dessutom, känslan att fota älgporträtt :-) Nu var det ju ett kul mötet hur som helst. Jag såg också flera träd som var direkt farliga och kommer att rasa om inte bävrarna gör slut på dem eller någon vindpust.
HÄlsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg