B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gruvan i Falun

Vi har många gånger passerat skyltar mot Falu koppargruva och min sambo har då påtalat att han gärna skulle vilja se den (men vi har inte haft tid att stanna). Därför gjorde vi till slut en liten rundtur i Dalarna över en helg och gjorde ett besök just där. 

Det finns berguv även i detta hål men de var förstås inte hemma vid den här tidpunkten. Jag fascinerades ändå av färgerna och den slingrande vägen.

Gammal utrustning på botten, men ändå inte så gammal om man betänker hur länge man brutit malm i denna gruva. Fyndigheterna kan ha upptäckts redan för 1000 år sedan av en getabock som rörde med hornen i marken och de färgades röda...

Vi gjorde i alla fall en tur ner i gruvan och då börjar man i detta hus med att klä på sej hjälmar och regnkappor. Båda behövdes för det droppade vatten lite överallt och det var väldigt låg "takhöjd" på sina ställen. 

Här är vi på väg in med vår guide som knackade tre gånger i dörrkarmen för att hälsa på "gruvfrun", innan vi alla knatade in och började gå nerför trapporna. Ca 600 trappsteg måste man klara av och det informeras man om redan vid bokningen. Det var dock inte särskilt tungt för tempot var långsamt då vi gick upp. 

Vår guide berättade historier om arbetet i gruvan och när man är på plats blir de levande på ett annat sätt än om man bara läser eller ser på film. Att jobba i en gruva har nog aldrig varit ett "solskensjobb" men beskrivningar av förhållandena för ett par hundra år sedan gav definitivt rysningar. 

De små blossen gav effektfullt ljus även om det förstås var förstärkt med annan belysning för att vi inte skulle snubbla i mörkret. Här kommer det gröna ljuset från en öppning i gruvan där korgen, som kansk kan skönjas i bild, bl a användes för att hissa upp och ner folk. Man fick ha ett ben i korgen och en hand på kedjan, resan tog nio minuter.

Naturligtvis släckte guiden vid ett tillfälle all belysning för att vi skulle få uppleva "gruvmörkret". 

Jag blir lite fascinerad av att det gick så pass bra att fotografera inne i gruvan. ISO 6400 och bländare 4. Jag hade mitt "allround" objektiv 24-105 på kameran.

Det här bergrummet gav lite "Sagan om ringen" känsla med sina runda hål och belysning som skulle efterlikna de eldar som brann vid brytningen på den gamla tiden. Av alla historer vi fick höra är det specifikt en som jag inte kommer att glömma. År 1687 inträffade det största raset i gruvans historia. De tidigare dagöppningarna störtade samman till en enda stor och dagen efter följde en stor del av området Bockbacken med. Resultatet blev Stora Stöten med ett djup på 100 meter och rasmassor ner till 350 meters djup. Det som gör denna händelse extra minnesvärd var att ingen människa dog. I vanliga fall arbetade 1200 personer i gruvan vid den tiden men raset inträffade på midsommardagen och då var gruvan tom. Trots usla arbetsförhållande var man ledig denna dag. Finns det "högre makter" eller...

Jag var nere i gruvan under en klassresa i årskurs sex och den här väggen är det enda jag minns från det besöket. Jag har också en fyrkantig bild tagen med en mycket enkel kamera (med blixt) från den tiden. Det har tillkommit några namn på väggen sedan dess. 

Besöket i gruvan var intressant och gav betydligt mer än att bara se museét och det som finns ovan jord. Vi kom upp med ockrafärgar lera som stänkt långt upp på benen. Grova skor som man inte är rädd om byxor för friluftsbruk rekommenderas.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-09-09 18:31 | Läst 1376 ggr. | Permalink
Fantastiska bilder av Falu koppargruva. Jag kan känna miljön i underjorden!
Svar från Lena Holm 2021-09-10 16:49
Tack Sven,
fuktigt och lite småkallt och det luktade jord blandat med något annat. Det gav en helt annan bild av livet i och runt gruvan att gå ner. Kul att du gillar bilderna.
Hälsningar Lena
Intressant, har varit där för länge sen. Kommer ihåg korgarna som gruvarbetarna transporterades i, inget man vill göra. Historien om Fet-Mats fastnade också i minnet. Roligt att se dina bilder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-09-10 16:50
Tack Ulla,
Fet-Mats var ju en tragisk historia och att hans fästmö inte fick begrava honom utan uppleva att han visades upp tills han ruttnade. Inget av vad gruvarbetarna tvingades göra är något jag skulle vilja ta del av :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder och snygga färger! Jag har tyvärr aldrig besökt den, fast jag har varit flera gånger i närheten, men hade en annan agenda. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-09-10 16:51
Tack Wolfgang,
gruvan är väl värd ett besök och man ska boka gruvturen på nätet innan för den verkar vara mycket populär, även i lågsäsong.
Hälsningar Lena
Tack fint reportage jag har inte varit nere i gruvan. Men berguv var på plats då vi gick runt gropen.
Svar från Lena Holm 2021-09-10 16:52
Tack Bengt,
berguven hade häckat där och fått två ungar denna sommar men vi såg inte till den. Gruvan var väl värd ett besök.
Hälsningar Lena
Hej Lena - intressant historia och fina illustrativa foton. Nu rör du dig inte bara under vattenytan utan också under markytan :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-09-10 16:54
Tack Erik,
under markytan är ju inte så vanligt men jag har även varit nere i järngruvan i Kiruna och den imponerade verkligen. Den här gruvan var mer historiskt intressant.
Hälsningar Lena
Intressanta bilder på något även jag missat. Man åker alltför ofta förbi för man ska någon annan stans. Grejsans fäbod som jag visade bilder ifrån har jag varit nära många gånger. Bl.a en gång i slutet av 60 talet då vi åkte moped till Svabensverk som ligger i närheten. Men har passerat där flera gånger. Får satsa på gruvan en annan gång.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-09-10 16:55
Tack Sten,
vi har passerat så många gånger på väg till Rättvik därför bestämde vi oss för att ha gruvan som huvudmål på denna rundtur och sedan peta in några andra ställen på vägen och dessutom en dag svampplockning. Gruvan är väl värd ett besök.
Hälsningar Lena
Intressant och det blev bra stämningsfulla bilder nedifrån gruvan trots ljuset, eller tack vare ljuset. De tecknen runt ingången, några känner jag ju igen, men är det någon betydelse i dessa
Svar från Lena Holm 2021-09-10 17:00
Tack Peter,
jag tycker bilderna fick precis rätt stämning och jag har bara finjusterat i LR för att få fram lite mer detaljer på någon bild. Jag tror att det är alkemiska tecken bl a för olika metaller. Man har ju plockat upp mer än koppar i gruvan t ex guld och silver.
Hälsningar Lena
Läckert och spännande med gruvor. Påminner om Tuna Hästberg där jag var och dök en gång i tiden.
Fina och stämningsfulla bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-09-10 17:01
Tack Johnny,
vi har aldrig varit till Tuna Hästberg och dykt. Sambon är certifierad grottdykare men inte jag. Han har varit till en del andra grottsystem men inte Tuna. Falu gruva var väl värd besöket.
Hälsningar Lena
Många besök har det blivit vid Stora stöten i Falun, ett minnesvärt i soluppgången, men ner i gruvan har jag inte varit så dina bilder var ett välkommet inslag. Vi spanade efter berguven, den ville inte visa sig.
Varje gång vi varit dit så har det antingen varit för tidigt på dagen eller för lång kö för att orka vänta på en ledig tid. Så det var riktigt trevligt att få se och bra bilder dessutom.
Får bli någon annan gång om jag klarar dessa 600 då.
Har du inte läst Rune Per Olofssons bokserie om gruvan och Falun, Kopparberget, Silverdalen och Guldgruvan, så kan jag rekommendera dessa.
Svar från Lena Holm 2021-09-10 17:04
Tack Margareta,
vi bokade vår gruvtur på nätet ca en vecka innan och det visade sej vara ett bra drag, även om det nu måste vara lågsäsong. Turerna ner under jorden verkar vara mycket populära och vår tur var fullbelagd och vi såg en annan med många personer. Jag har inte läst dessa böcker men inser att det kanske vore något. det var ju inte så länge sedan jag var i Silvberg heller.
Hälsningar Lena
Verkligen fina bilder inifrån gruvan och intressant och läsvärd text.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-09-10 17:06
Tack Jörgen,
det var väl värt tiden att gå ner i gruvan då hela miljön ger ett annat intryck än att vara titta på bilder och gamla redskap på museét. Det var också lite kul att det gick så pass bra att fota där nere.
Hälsningar Lena
Många fina färgnyanser på dom första bilderna och dom gamla fordonen ser ju spännande ut ..annars känns det lite kymigt att ge sig ner i dessa djup..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-09-11 23:11
Tack Gunte,
på utsikten över brottet blev jag helt tagen av färgskiftningarna och det var nog vad jag tyckte var finast men turen ner under jord var väl klättringen. Du känner dej lite kymig över detta men det är ändå luftfyllda gångar...min sambo brukade dyka i vattenfyllda gruv/grottsystem. Gissa om jag ville att han skulle ringa när de kommit upp :-)
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg