B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommartomater, del II (med recept)

Just nu ger växthuset en enorm skörd av tomater. Mer än vi haft tidigare år. På bilden är det två bifftomater av en gammal populär sort som heter Brandywine. Tillsammans väger dessa tomater ca 800 g. Vi har tre plantor med Brandywine...

Dessa tomater blir utsökta som tomatsallad med tunt skivad rödlök, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. En tomat räcker till två personer som ett tillbehör till lunch eller middag. Vi har haft gäster och ätit en hel del men nu behövdes en mer radikal metod för att ta reda på de stora tomaterna som mognat i mängder. Bilderna ni ser ovan är tagna efter att jag skördat 2 kg stora, på gränsen till övermogna tomater.  

Vad gör man med två kilo stora saftiga tomater? Ni som läser bloggen vet ju att jag brukar göra tomatsås. Denna gång blev det istället tomatsoppa. Jag tog av så mycket jag kunde av skalet från de stora tomaterna och skar dem i mindre bitar. Två finskurna gula lökar och två hackade vitlöksklyftor fick mjukna i olivolja och smör i en stor gryta. Därefter åkte alla sönderskurna tomater ner i grytan + fyra grönsaksbuljongtärningar, 6 dl vatten, 3 msk tomatpure, 1 tsk salt, ett lagerblad och lite nymalen svartpeppar. 

Grytan fick sjuda på svag värme, under lock, i ca 30 minuter. Jag mixade sedan allt i grytan med en stavmixer för att få en slät soppa som jag ställde på plattan för att piffa upp lite extra. Jag tillsatte 2 dl grädde och smakade sedan av med socker, salt och svartpeppar. Sockret får tomatsmaken att framträda mer och tar bort lite av syrligheten. Man får smaka sej fram till det man tycker är bäst. Jag tillsatte 2 msk socker till denna soppa som nu var 2, 5 l (ca 8 portioner). 

Vi åt en mustig tomatsoppa till lunch och jag frös in tre lådor med två portioner i varje. Man kan lätt göra detta till en matigare soppa genom att tillsätta t ex kryddiga korvbitar eller fisktärningar, pasta eller överbliven kokt potatis, olika grönsaker skurna i små bitar, creme fraiche med basilika eller andra örtkryddor, riven ost, mozarella eller vad som köket råkar ha hemma. 

Jag letar fortfarande efter ett bra sätt att ta tillvara färsk gurka, dvs inte sådana som man kan lägga in i ättika eller som saltgurka. Det här alternativet kan kanske funka så länge man har semester. En GT på Hendrick' s gin med en färsk gurkskiva....

Fortfarande sommarhälsningar från,

Lena

Inlagt 2021-08-05 21:34 | Läst 1037 ggr. | Permalink
Trevligt. Får väl hoppas på någon kylig dag så jag får prova soppa också. Det senaste är att vi torkat tomater i ugnen och sedan fryst in dessa.
Svar från Lena Holm 2021-08-05 22:13
Tack Peter,
jag gjorde nyligen en mycket god tomatrisotto och insåg att jag nog kan frysa hackade tomater för just detta syfte. Jag ska också testa att torka tomater. Det är ju ett klassiskt sätt att bevara smaker.
Hälsningar Lena
Hej Lena - smukke fotos som sædvanlig.
Jeg giver opskriften videre til køkkenchefen her i huset.
Så må vi se om der bliver noget ud af det :-)
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-08-06 12:38
Tack Erik,
det är ju mest ett sätt att ta tillvara grönsakerna när jag har för mycket, men gott blev det i alla fall.
Hälsningar Lena
Det var riktiga bamsetomater du visar upp och jag gissar att det blir en smaklig soppa också min erfarenhet av Bifftomater är endast från ICA men de kan nog inte mäta sig i smak mot hemodlade. Ditt recept kan ändå kanske komma till användning någon kylig höstdag. Trevligt reportage och snygga bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-08-06 12:40
Tack Stig,
det går nog utmärkt att använda bifftomater från ICA. För mej är det ju mest ett sätt att ta tillvara tomaterna när jag har för många.
Hälsningar Lena
Vill nästan inte kolla på den här bloggen. Ser alldeles för frestande ut. Jag älskar ju tomater, den grönsak som alltid har varit en favorit. Men efter att jag förätit mig på dom för X antal år sedan ( som jag berättat tidigare ) så får mitt intag bli minimalt annars blir klådan för jobbig.
Jag brukar göra tomatsoppa på jobbet, tillsätter ofta lite sweet chilisås, tycker det kan piffa till det. Serverar oftast lite Risoni till.
Ni får dricka mycket drinkar så gurkan går åt :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-08-06 11:41
Tack Ing-Marie,
jag kommer ihåg att du har problem att äta tomater men tomatsoppa går alltså bra. Tack för tipset med sweet chilisås, det hade jag inte tänkt på. Risoni brukar jag använda i soppor ibland. Jag har gjort soppan ganska neutral och tänkte att man kan piffa till med kryddor när man värmer den.
Det skulle bli alldeles väldigt många drinkar med tanke på hur mycket gurka det blir. Alltså blir det mycket neutral gurka när semestern är slut efter helgen.
Hälsningar Lena
Oj vilka jättar! Du får öppna gårdshandel snart ;) Soppan såg verkligen smarrig ut och de där GT såg väldigt läskande ut. Härlig avslutning på semestern. Snygga bilder och upplägg där man kan följa från planta till matbordet.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-06 12:42
Tack Johnny,
jag tycker tomaterna är vackra och kunde inte motstå att ta bilder när jag pysslade med dem. Jag borde ju ha fotat innan jag plockade så många med jag kom ju på det lite för sent. Det blev en mycket god GT av gin som vi fått i present denna sommar.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg