B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Provsmakning i trädgården

Nu börjar det komma en del godsaker i trädgården och i helgen blev det en hel del provsmakning. Isbergssalladen ovan har vi dock haft tillgång till i flera veckor och det är nog tredje skörden vi är inne på nu.

De första sockerärtorna skördades ikväll och blev ett gott grönsakstillbehör till kvällens lax tillsammans med en pak choi och ca 15 gröna bönor. Sockerärtsplantorna har nått ungefär halvvägs upp på "klätterställningen" och blommar för fullt. De spröda ärtskidorna bildas på några dagar när vädret är så här gynnsamt.

Det här är tomaterna som kommer att mogna först och jag kollar varje dag om någon har börjat skifta färg. Det är en Zauber "balkongtomat" som är både tidig och relativt småväxt. Tomaterna blir som stora plommon i storleken och smakar mycket gott (även om de senare sorterna vi har är mer smakrika). Jag är nyfiken på om Peter har skördat några tomater ännu, med tanke på hur många olika sorter de har och att Skåne trots allt är lite tidigare än Mälardalen. 

En poblanochili har mognat och jag skulle helst vilja ha ett par till innan jag skördar dem. Det här är en relativt mild chili och man kan göra en himmelskt god sås på dessa.

Chilisorterna går mycket bra och det är frukter på alla plantor. De är sådda i januari så det ska vara frukt redan nu. De lila till vänster är en ny sort som heter Blue Christmas. Jag ville ha en rejält het sort och den här ska bli det. De är inte färdiga för skörd ännu. Till höger en vanlig Jalapeño som vi alltid brukar ha. Vi åt den första ikväll i en thailändsk dressing till de stekta grönsakerna. 

Mangold i rabatten är både vackert och gott. Dessa har vi plockat blad från i ca en vecka nu.

Pak choi, en supergod salladsväxt som man steker snabbt i olja eller kokar 30 sekunder i vatten. Kryddas med sesamolja, japansk soja, chili och vitlök. 

De små fina slanggurkorna har vi också börjat äta av. Den första igår och ytterligare en ikväll. En gurka är precis lagom som tillbehör till två personer. Västeråsgurkan till höger får nog bli en saltgurka när det mognat några till.

Bladkryddorna frodas förstås och jag har redan skördat gräslök, dill och persilja för vinterns behov. Här är det timjan som blommar och det får den göra för den drar till sej insekter och fjärilar. Gräslöksblommorna får också vara kvar ett tag för just den sakens skull. 

Inspirerad av Halinas fina makrobilder blev det några försök i rabatten med 100 mm makro. Här är det alunrot (efter en regnskur) som är en av mina favoriter.

Vinbären är på gång, så som mycket annat. Säsongen är bara i startgroparna ännu.

Så här ser det ut i vårt växthus just nu. Gurkorna frodas till vänster och tomaterna till höger. Chiliplantorna står på hyllan mot gaveln. Pak choi i kruka samt olika basilikasorter finns lite här och där. Vi kan fortfarande sitta där och när regnet kom på lördag kväll satt vi redan till bords. Så småningom blir det för mycket växtlighet och för varmt men med det ombytliga svenska sommarvädret har växthuset räddat många kvällar för oss.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-13 20:41 | Läst 1258 ggr. | Permalink
Det ser riktigt fint ut, det kommer bli mycket gott att äta därifrån. Tyvärr har vi inte skördat någon tomat än, vi har någon enstaka som har blivit lite orange. Åt dock min första jordgubbe i går. Sockerärtor har jag skördat två gånger på en planta jag startade upp i växthuset. Salladen går fint nu också, där plockar vi nu varje dag sedan någon vecka tillbaka. Du skrev bönder men det har du väl inte än, iaf inte ute, vi sådde böner för någon vecka sedan.
Svar från Lena Holm 2021-06-13 21:18
Tack Peter,
jordgubbarna är bara små gröna kart ännu men vi har inte någon av de tidiga sorterna. Jag har inte "bönder" men däremot har jag faktiskt bönor ute som vi just skördat ca 15 stycken. Plantorna drev jag upp inne och de hade blommor då jag planterade ut dem. Tyvärr så har nyckfullt väder (både för mycket sol och hårt regn) och någon sort ohyra nästan tagit kål på dem. Det finns knappt några blad kvar men de kanske repar sej. Jag har satt några extra bönplantor som har långt kvar innan de kan ge någon skörd.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-06-13 21:30
Bönor var det som frun väntade med längst, de är väl känsliga för kyla, men driver man upp det inne så går det snabbare. Det är nog bara tomater som vi drivit upp inne, allt annat är direktsådd.
Smaskiga bilder på många godsaker. Du har verkligen fångat själen i goda grön o rödsaker! Chili är underbart och finns i massor av olika varianter. Dina bilder gör mig sugen på chili igen. Jag odlade Cayenne på inglassade balkongen men det det blev alldeles för många och dessutom ännu mer bladlöss.
Svar från Lena Holm 2021-06-13 21:23
Tack Sven,
så här i coronatider har jag än mer möjlighet att titta till våra grönsaker och se dem växa till sej. Istället för en fikapaus på jobbet går jag ut på altanen och till växthuset för en liten koll. Vi har haft Cayenne och det blev goda torkade chiliflakes av de frukterna. Chili är lättodlat och med den goda tillgången har jag börjat använda chili i matlagning på helt nya sätt. Chili är inte bara en het krydda utan den har också olika smak beroende på sort.
Hälsningar Lena
Ser väldigt trevligt ut i ert växthus. Mycket godsaker och ekologiskt. Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-06-15 19:27
Tack Johnny,
vi har utformat hur vi vill ha det under flera års tid. Det ska finnas plats både för grönsakerna som vi vill ha och en mysig plats att sitta på då den svenska sommaren inte riktigt räcker till.
Hälsningar Lena
Men oj! Vi är flera veckor efter dig. Skörd är inte att tänka på. Men så har det varit en ovanligt kall maj månad och havet kyler när vinden ligger från NO-O även fast vi bor en bra bit från strandkanten. Inspirerande bilder. Pak choi ska jag prova att odla själv.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-06-15 19:30
Tack Gunnar,
det är ju en hel del som är uppdrivet inomhus och sedan placerat i växthuset med stödvärme nattetid bara för att få en del grönsaker tidigt. Socker ärtorna ute i rabatten var nog 30 cm höga när jag planterade dem och började blomma ca 10 dagar efter. Pak choi går bäst på försommaren men blir jättegoda och fina i halvstora blomkrukor. Senare på säsongen är det alltför mycket ohyra som äter upp stora delar av dem.
Hälsningar Lena
Inspirerande fina bilder från det som blir allt mer populärt, det gröna. Nyttigt har det väl alltid varit. Inte alla växthus som har denna ordning om man säger så. Kul att se.
Svar från Lena Holm 2021-06-15 19:33
Tack Mats,
det är min sambo som sköter mycket av ordningen t ex att binda upp alla växterna på finurliga sätt samt fixar med automatbevattningen, så man kan pyssla mer med växterna och inte måste kånka runt vatten varje dag. Eftersom vi också använder växthuset som uterum vill jag ju att det ska vara fint att sitta där så länge det går.
Hälsningar Lena
Det är fantastiskt vad du är bra på att odla en massa saker! De har vackra former också gör sig jättebra i dina bilder. Det där växthuset är väl tilltaget och så härligt att det är plats att sitta och käka och fika där också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-06-15 19:36
Tack Bjarne,
det är inte bara jag som odlar. Min sambo är mycket intresserad och det är han som fixar automatbevattning, binder upp stora växter och sköter mycket av det dagliga. Jag är bäst på att skörda och ta tillvara det som mognar samt pyssla med kryddor, blommor och bara fixa så att det är fint att sitta där.
Hälsningar Lena
Vilken underbar provsmakning. Det verkar som du har riktigt riktigt gröna fingrar, dessutom fick du också makalösa bilder på dina odlingar!
Bilden på underbara alunrot är väldigt vacker och jag är mållös... Tusen tack för dina fina ord och det glädjer mig enormt att jag kan inspirera :-)
Varma hälsningar Halina
Ps, var lite deppig idag och efter jag har läst dina fina ord är allt det onda bortblåst ;-) Tusen tack!
Svar från Lena Holm 2021-06-15 19:40
Tack Halina,
det är inte bara jag som odlar. Min sambo är mycket intresserad och sköter all automatbevattning, binder upp växter och mycket av det vardagliga pysslet. Jag är tar hand om blommor, kryddväxter och ser till att det är fint att sitta där. Dessutom är det jag som skördar och tar tillvara allt som vi får från växthus och trädgårdsland.
Dina makrobilder var väldigt inspirerande och min alunrot är inte alls så vacker i bakgrunden som dina bilder var men man måste ju prova sej fram.
Hälsningar Lena
Oj! Hur hinner du med? Odla så här mycket och samtidigt vara ute i naturen ta alla fantastiska bilder på till lands och sjöss. Jag är imponerad.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-06-15 19:44
Tack Jörgen,
men jag odlar ju inte ensam. Min sambo är väldigt intresserad och sköter t ex automatbevattningen med gödsling, binder upp stora växter och annan daglig skötsel. Jag fixar mest med blommor, kryddväxter och en del i trädgårdsland och hinkar samt ser till att det är fint att sitta där. Skörd är också min grej dvs att laga till och bevara så att vi kan njuta hela hösten av det växthuset och trädgården ger.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg