B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommartecken, finns det?

Vi pratar mycket om vårtecken men sommartecken finns det?  I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 grader i minst fem dygn i sträck. Det betyder definitivt att det är sommar i Mälardalen där jag bor och för mej är blommande midsommarblomster ett måste om det är sommar. 

Vackra maskrosbollar här också till. Om man orkar stiga upp i ottan kan de ha lite dagg kvar men med varma nätter blir det knappt någon dagg.  

Sommaraktiviteter på vattnet. Stillsamma roddare som kommer ljudlöst på vattnet är att föredra framför vattenskotrar och motorbåtar. 

Sländorna har vaknat och värmer sej i den tidiga morgonsolen. Ingen sommar utan sländor.

De stora gula kabblekorna har nog blommat ett tag men för mej förgyller de sommarmorgonen lite extra.

Humlorna surrar i allt som blommar....

...och en enkelbeckasin spanar från sin stolpe.

Nej, just det här är inte ett givet sommartecken för mej men den råkade sitta där och blev en fin bonus på den morgonpromenaden. 

I fågelvärlden är det de små sångfåglarnas tid och var man än går drillar och kvittrar de i buskar och vass. Nästintill omöjliga att skilja från varandra om man inte känner till både sången och utseendet. Här är det två sävsångare som möter upp i vassen.  

Tack vare Johnnys fina beskrivning hittade jag en busksångare på lunchpromenaden vid jobbet (Årike Fyris). Kolla nära den rostiga plåtlådan skrev han och det stämde på pricken. 

Busksångaren hade ett revir runt lådan och rörde sej runt den i ett ganska förutsägbart mönster när man väl stått där ett tag och tittat på den. 

En del sommartecken övergår snabbt i frö...

...ibland går det fort och en del blommor har faktiskt redan passerat "bäst före datum". Men just de här kommer igen...sommaren har bara börjat.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-07 19:45 | Läst 2296 ggr. | Permalink
Jättehärlig blogg ! Sommartecken är ju inte lika vanligt som vårtecken, men minst lika fina.
Busksångaren var ju för söt. Häftigt att du hittade den med en plåtlåda som beskrivning :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:53
TAck Ing-Marie,
jag visste platsen där busksångaren höll till och när jag väl insett vilken rostig låda det var (det fanns flera i olika storlek) var det inte så svårt. Jag gick dock runt en del innan jag insett det och det sjöng lite här och där i buskarna.
Hälsningar Lena
Visst finns det sommartecken. I år var det väl inte många som gillade våren, det var vår men inte det behagliga vårdagar som man hoppas på, men det är kanske så att i tidigare år så var det inte så mycket vår utan vi gick ganska snabbt till sommar även om kalendern visade mitten av april. Busksångaren blev riktigt bra
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:51
Tack Peter,
det blev snabbt sommar men det gör inte så mycket. Sångfåglarna håller i och sjunger i varenda buske men de är svåra att fånga på bild och artbestämma. Jag ser fram emot omgång två av sommartecken som jordgubbar, lokalodlad färskpotatis och att våra första tomaterna ska bli röda.
Hälsningar Lena
Busksångaren var väldigt söt.
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:48
Tack Bengt,
den ser lite kaxig ut när den reser fjädrarna på huvudet.
Hälsningar Lena
Fina sommartecken.
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:48
Tack Thomas,
det finns ju hur mycket som helst om man ser sej omkring.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på en efterlängtad tid och vi är bara i början:)
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:47
Tack Mats,
jag väntar på jordgubbarna och den lokala färskpotatisen, samt att våra tomater ska bli röda. Det är "omgång två" av sommartecknen.
Hälsningar Lena
Vacker serie verkligen :)
Sommartecken för min del är förmodligen när hela sjön blir fulla av fritidsbåtar och vattenskotrar ;)
Busksångaren var vacker i fin miljö och likaså enkelbeckasin :)
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:45
Tack Joakim,
enkelbeckasinen var en bonus på den morgonturen. Man ser dem ju inte så ofta, bara hör. Vattenskotrar borde förbjudas tycker jag och enbart få användas av t ex sjöräddningen. Som de används idag ställer de bara till skada.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-06-09 15:03
Jag håller fullständigt med dig ang vattenskotrar.
Stig berättade att en ungdom på skoter körde frivilligt på en knölsvan för några somrar sen. Den blev så illa skadad att den led till döds.....

Stig var mer än vansinnig när han såg detta utanför hans hus. Den ungdomen fick sig en rejäl utskällning men va gjorde det. Svanen dog ju....
Din trevliga blogg är ju full av sommartecken - fina bilder allihop och fågelbilderna i synnerhet!
"...sommaren har bara börjat." skriver du - och väl är det, vi får hoppas att den blir riktigt bra och att pandemin snart är ett minne blott...
mvh
/B
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:42
Tack Börje,
det blir en del sångfåglar nu även om de är luriga att hitta och artbestämma så sjunger de ju i varje buske. Vi hoppas också på en fin sommar här hemma för vi har inte planerat att resa någonstans.
Hälsningar Lena
Många läckra sommarbilder där! Extra roligt att du hittade Johnnys busksångare, fast jag tycker din flygande sävsångare är ett strå vassare! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:32
Tack Björn,
sävsångaren är en tacksam liten sångfågel för den låter mycket speciellt och det verkar finnas väldigt gott om dem. De var den art som var lättast att få på bild i vassen. De andra gömde sej. Busksångaren var mer en utmaning att hitta (det fanns flera sävsångare där också).
Hälsningar Lena
Visst finns det sommartecken helt klart. Ser man ju på dina fina och somriga bilder. Själv brukar jag säga att sommaren är här när man kan ta på sig shortsen :) Vad kul att du hittade åt busksångarna! Toppen bilder blev det också. Inte lätt att fota när de kommer i full fart och landar bakom vasstrån och buskar. Kul med enkelbeckasinen på enkelben.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:36
Tack Johnny,
ja och nu kan man definitivt ha shorts. Jag hittade en hel del andra fåglar vid slamdammarna innan jag insåg vilken rostig låda du menade. Det sprang ju bl a en mindre strandpipare där, vilket jag kanske inte förväntat mej. Jag fick också leka lite kurragömma med busksångaren innan den ville vara med på bild.
Hälsningar Lena
Fina sommartecken! Sista bilden gillar jag jättemycket samtidigt som den nästan känns lite sorglig….tiden går så fort!
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:38
Tack Lena,
jag blev helt överväldigad då jag kom ut på fältet som var helt vitt med maskrosbollar. Men det kommer mer maskrosor. Fältet kommer dock tyvärr att bebyggas inom en snar framtid. Det är verkligen sorgligt.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Ett tydligt tecken på sommaren är för mig när tjejerna har hittat frem "kjolerne". I DK har vi egentligen bara tecknet att meteorologerna kallar en "sommardag" och det är när det någonstans i landet mäts över 25 grader.
Men din serie här är full av sommartecken,- gillas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-06-09 07:41
Tack Erik,
det där med kjolarna är ett bra sommartecken, ungefär som Johnnys att det är sommar när man kan ta på sej shorts. Efter jag gjorde denna blogg har jag insett att det finns en hel del annat som också är sommartecken, t ex folk (vuxna inte bara barn) som äter glass ute.
Hälsningar Lena
Ett hav av blommor, en tid av överflöd, ack så vackert! Midsommarblomstret känns som start på den riktiga sommaren, liksom rosor. Busksångare hade varit kul att se nån gång, har lagt märke också till de här små sångarnas strikta revir och rörelsemönster, favoritpinnar med god exponering t.ex. både i trädgård och i det vilda. Enkelbeckasinen var fin, ett av mina barndomsminnen är dess nära släkting morkullans typiska ljud om kvällarna och hur väl kamouflerade de är vid ruvningen.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg