B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nattskärra

Nattskärran är en kvälls- och nattaktiv fågel som sover på dagarna och då ofta sittande på ett ställe där den är väl kamouflerad. Här sitter den på stenmuren och smälter in mycket väl. Den här bilden är obeskuren och tagen med 400 mm på min Canon 5d MK IV.

Om ni tyckte den var svår att se på första bilden så är detta en beskuren variant där den syns något bättre. Den ligger i en trädgård vid Ottenby fågelstation på Ölands södra udde. Trädgården är inhägnad så den får sova ifred, även om den just denna dag blev fotograferad flera hundra gånger.

Man kan gå runt och ta bilder från lite olika vinklar och jag passar på, det är ju inte var dag man får se en nattskärra. Även om den är svår att upptäcka kan det hända att ni har hört den sent på kvällen någonstans ute i mörkret. Lätet är mycket speciellt och jämförs närmast med en motorcykel eller moped som kör i varierande tempo på avstånd. 

Den här bilden är ganska rejält beskuren. Den är dock inte pytteliten utan mäter 26-29 cm på längden och har ett vingspann på 57-64 cm. När vi har tittat på och fotat den besynnerliga fågeln ur alla möjliga vinklar går vi mot bilen för att åka och laga middag.

På väg mot parkeringen står ett äldre par och tittar upp i ett träd med kikare. Jag blir ju lite nyfiken och frågar vad de tittar på. Damen pekar upp i trädet och där sitter en nattskärra till. Den här går dock bara att fota från en vinkel men det räcker bra. Den sitter väldigt fint på en grövre gren med minimalt med störande pinnar eller löv runt om. 

Vi har alltså varit på Öland hela långhelgen och det här var slutet på dag två, återkommer med mer upplevelser från den Öländska naturen inom kort.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2021-05-17 21:48 | Läst 1861 ggr. | Permalink
Va fint med nattskärran, den har jag inte sett än. Trodde den skulle vara mindre så någon liten chans borde man ha för att se den, även om den har ett utmärkt kamouflerad. Trevligt med Öland, det borde vara mycket att se nu
Svar från Lena Holm 2021-05-18 18:10
Tack Peter,
Öland var strålande även om vi också fick lite dimma. Det blommar för fullt men den kalla våren har gjort att en del långflyttande fåglar inte har anlänt i samma omfattning som när vi var där 2018. Det är trots allt ett Mecka om man vill se fågel och vi har t o m införskaffat en tubkikare, för att kunna se även på långa avstånd.
Nattskärran är större än man kan tro men ändå väldigt svår att se om inte någon pekar på den.
Hälsningar Lena
Åh öland som är så vackert med natur och fågelliv.
Fina bilder trots beskuret och svår fjäderdräkt
Svar från Lena Holm 2021-05-18 18:13
Tavk Nini,
bilderna är inte så hårt beskurna och det finns en del pixlar att ta av. Jag kommer nog att visa sämre exempel för vi såg en och annan liten fågel på för långt håll. Öland var mycket vackert och det finns en hel del att se där. Naturen är annorlunda jämfört med Mälardalen som jag är van vid.
Hälsningar Lena
Hej Lena
Kul att se och lära mer om Nattskärran, ser fram emot kommande inlägg från Öland.
Jag hittade hur den lät på fågelsång.se
Svar från Lena Holm 2021-05-18 20:25
Tack Mats,
det kommer lite blandat från Öland framöver. Det finns mycket fint att se där förutom fåglar.
Hälsningar Lena
Hej,
Unika bilder. Den fågeln har man ju aldrig sett.
Tack
Bob
Svar från Lena Holm 2021-05-18 20:27
Tack Bob,
jag har sett den en gång förut. Då fick jag den utpekad då den låg på en stenstrand och var absolut osynlig. Det var längre avstånd men jag vet att jag inte såg den ordentligt ens med 400 mm och på bilderna är den knappt att man kan se den. En besynnerlig fågel.
Hälsningar Lena
Naturen är fantastisk, vilken förmåga att hålla sig dold. Speciellt på fjärde bilden ser den verkligen ut som en sten. Har aldrig sett någon nattkärra och inte så konstigt efter att ha sett dina bilder. Spännande bilder! Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2021-05-18 20:28
Tack Yvonne,
jag har sett den en gång förut men då låg den på en stenstrand och var om möjligt ännu svårare att se.
Hälsningar Lena
Den är ju för häftig, vilka jättebra bilder du fick på den. Snacka om camouflage.
Så härligt att ha några dagar på Öland, nu var det några år sedan jag var där.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-05-18 20:30
Tack Ing-Marie,
vi var på Öland vid samma tid 2018 och då hade det kommit mer långflyttande fåglar än det hade nu. Men det var ändå väldigt fint och det blommade väldigt vackert på många ställen. Vi hade varit ute hela dagen när vi fick veta att det fanns en nattskärra vid Ottenby, men den fanns kvar. Dessutom var där ju en extra som de precis hade hittat. Lite tur ibland.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Det er vel nærmest et scoop, som du der har fået.
På dansk hedder den "Natravn" og den findes mest i vest Jylland og nord Jylland ved Skagen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-05-18 20:33
Tack Erik,
jag vet inte om den finns runt Mälardalen. Jag har bara sett den på Öland en gång förut. Visst var det lite av ett scoop och så trevligt att de, båda två, var inom lämpligt fotoavstånd.
Hälsningar Lena
Vilken rolig fågel, den ser ut som en liten sten i färger och form där den sitter och blundar!
Antar utifrån namnet att den är aktiv nattetid.
Så spännande att ha fått se den och fått fina bilder på den, jag gillar särskilt den nedersta!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Lena Holm 2021-05-18 20:35
Tack Anne-Sophie,
den är kvälls och nattaktiv och hade suttit där på muren hela dagen medans folk hade passerat (på behörligt avstånd, trädgården var avstängd för besökare). Att få se två på samma dag var verkligen en bonus som vi inte hade räknat med på resan.
Hälsningar Lena
Häftig fågel och fina bilder på dem :)
Johnny fotade väl en också för ett tag sedan om jag inte minns fel.
Intressant läsning och det lönar ju sig att vara lite nyfiken/frågvis :)
Svar från Lena Holm 2021-05-19 07:54
Tack Joakim,
visst är den cool och det är inte ofta man ser den. Jag har fått den utpekad för mej en gång förut. Då låg den på en stenstrand och var helt omöjlig att se. Jag har inte sett Johnnys bild men den ligger kanske i en bildpool.
Hälsningar Lena
Vilken fin upplevelse och vilka fina bilder. Jag har inte sett fågeln.
På mitt språk heter den Lelek och jag tycker att det är finare namn ;-) Fast nattskärran är mer passande om man tänker på hur den låter...
Öland är väldigt vacker, ser fram emot dina kommande berättelser.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-05-19 21:00
Tack Halina,
jag tycker nattskärran är väldigt cool. Kolla in "morrhåren" som den har vid näbben. Det syns på sista bilden. Det är inte hår utan en typ av fjädrar men jag har aldrig varit så nära att jag fått se dem förut. Öland är mycket vackert och det kommer lite blandade bilder.
Hälsningar Lena
Fantastiskt kamoflage på den fågeln, skulle lätt kunna gå förbi utan att upptäcka den. Öland i maj är något speciellt, kan få dom flesta vädertyper under en helg..Har själv tillbringar två kristiflygarhelger på norra och har haft allt från regn, snö, sol och en fantastisk dimma under tiden.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-05-19 21:03
Tack Gunte,
vi åkte till norra delen en dag och fick nästa uppleva den variationen under en och samma dag. Dock ingen snö men det växlande från sol till råkall dimma som blåste horisontellt och tillbaka till sol. Då kanske du har varit i Trollskogen? Vilket ställe, det kommer några bilder därifrån så småningom.
Hälsningar Lena
gunte 2021-05-20 08:33
Trollskogen, absolut..Kan f.ö rekommendera Böda vandrarhem (stugor), då bor man mitt i smeten = paradiset :)
HaD/Gunte..
Wow vad läckert! Och två dessutom. Snyggt fotat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-05-19 20:56
Tack Johnny,
det var en bonus på resan att få se dessa två. Joakim påstår att du fotat nattskärra nyligen men jag kan inte hitta några bilder?
Hälsningar Lena
sears 2021-05-24 20:55
Det var nog lite arkivbilder från Costa Rica jag la ut under våren. Har inte fotat nattskärra i Sverige ännu.

MvH
Johnny



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg