B. LOGGBOKEN
Vårtecken under ytan
Några av er här bland bloggarna öppnar nog Artportalen då och då. Just nu ligger en artikel på första sidan som handlar om nakensnäckor och att de spirar på våren. Man kan hitta nakensnäckor under hela året om man letar, men om man verkligen vill grotta ner sej och hitta många arter är det vårdyk som gäller. Eftersom det inte blivit så många dyk vare sej förra våren eller denna, kommer det några bilder från arkivet. Alla bilder är tagna mellan januari och april, då det är som kallast i vattnet...Lägg märke till att det sitter en liten amfipod till vänster på hydroiden.
Nakensnäckor finns på svenska västkusten och de flesta av dessa bilder är tagna där, närmare bestämt runt Väderöarna. Några få är från Norge, men det är samma arter som vi har här hemma. De flesta arterna finns i ytterskärgård, vilket betyder att man måste åka båt, anlita en dykarrangör och åka ut i grupp. De senaste två åren har vi därför inte kommit iväg så mycket som tidigare. Det är ganska svårt att artbestämma nakensnäckor och i vissa fall räcker inte en bild. Enligt Klas Malmberg och Kenneth Lundins bok borde den ovan vara en rödbrun kamnuding. Det beror inte bara på hur den ser ut utan den sitter också på sin favoritmat hydroiden Sertularia argenta.
Nakensnäckor varierar i utseende och storlek men alla är definitivt makromotiv även om dessa två var flera centimeter långa. Det här är två snigelkottar som antagligen jobbar på att göra fler snigelkottar. Nakensnäckor är hermafroditer och varje individ har både ägg och spermier. De bildar ändå par, gosar lite och befruktar varandra.
Det här är ganska säkert en vårtborstnuding och den håller precis på att lägga ägg i en tunn spiralformad sträng som är typsikt för arten. De suddiga i mitten är någon form av skaft som den börjat lägga äggsträngen runt. Vill man se och fotografera detta får man hoppa i det 2-4 gradiga vattnet och börja leta. Dessa nakensnäckor blir upp till sex centimeter så vet man bara var man ska leta och simmar väldigt sakta hittar man dem (ganska ofta i alla fall).
Här är det två stycken och de uppehåller sej nära en äggsamling som mycket väl kan tillhöra en av dem. De stannar inte och vaktar sina ägg så vitt jag vet, men de rör sej sakta så det är inte ovanligt att hitta dem nära äggsamlingar på våren. Formen på äggsamlingen kan också ge en indikation på vad det är för art. Annars kan man leta efter deras favoritmat och förhoppningsvis hitta dem där.
Det här är en signalnuding som är betydligt mindre (2-4 cm). Till höger om bullen på ryggen sitter gälbusken och bakom dessa finns två ljusa utskott. Dessa nakensnäckor förekommer både med de gråaktiga ränderna och utan.
Här sitter signalnudingen med några andra nakensäckor. Det är någon typ av sköldnuding, det finns flera arter. Äggsamlingarna tillhör troligen signalnudingen för de lägger äggen i form av ett böjt band som inte bildar en sluten ring.
En vacker liten klubbnuding som blir ca 2 cm lång.
Många nakensnäckor har spekatulära färger vilket är en signal att den inte är lämpliga att äta. Utskotten på många av dem innehåller en nässelsäck längst ut på spetsen, de syns tydligt på bilden ovan. Nässelsäcken är ett försvar och innehåller brännande nässelblåsor från nässeldjur som nakensäckan ätit.
Här ser man också nässelsäckarna på denna linjeborstnuding som lägger ägg runt någon typ av skaft. Den här bilden, och den ovan, är tagen utanför Gulen i Norge i slutet av januari för några år sedan. Sikten var makalöst bra och dykningen fantastisk, men att resa till en norsk ö belägen ca 2 timmar med bil norr om Bergen i januari är en utmaning. På sommaren tar det ca 17 timmar enkel resa, på vintern krävs en övernattning för att inte hamna på isiga fjällvägar i mörkret.
Den här vackra brokrygghorningen är fotograferad utanför Väderöarna. Nakensnäckorna sitter tyvärr ofta på mindre vackra platser rent fotomässigt men för dem är det ofta mitt i maten, som på bilden till höger. Om ni funderar över ögon så finns de, men de är inbäddade i huden och svåra att se. De ser inte heller så bra. De stora utskotten på huvudet kallas rhinoforer och där finns nakensnäckans smak och luktsinne, samt att de kan känna vibrationer med dem.
En väldigt pampig större tuppkamsnuding där rhinoforerna har lameller som gör att de ser randiga ut. Hittar man en sån här på ett dyk är dagen gjord.
Det här är troligen en variabel havscitron. Den har oftast brun-gul aktig färg och påminner om en hög med kaksmulor. De kan dock ha fläckar av olika färger och den här var väldigt vacker med sina lila nyanser. Ofta är de väl kamouflerade mot underlaget de sitter på, och svåra att hitta, men den här stack ut förvånansvärt.
En del är nästan helt vita som denna kantfläckade sköldnuding. Den sticker förstås ut på de flesta underlag men kan ändå vara svår att hitta. Det händer ofta att vi kommer upp från ett dyk och har sett många olika nakensnäckor, i synnerhet om det är vår eller försommar. Andra, ofta mer ovana dykpar, har inte sett en enda. Om man däremot får möjlighet att peka ut några nakensnäckor för de som inte kan hitta dem brukar de plötsligt börja "se dem". I artikeln i artportalen jämför man leta nakensnäckorna med att leta kantareller, ni som plockar svamp (ffa trattkantareller) förstår säkert.
Avslutar med ett riktigt litet djur som i mina ögon ser väldigt mycket ut som en nakensnäcka, med den finns inte med i boken. Jag borde förstås skicka denna till Klas Malmberg och få ett utlåtande, men det har inte blivit av. Den liknar kanske inte de som finns med på bild i detta inlägg men vi har sett nakensäckor i Kanada som ser ut som denna, men är väldigt mycket större.
Jag har kanske visat denna förut men här är min undervattenskamerarigg som den ser ut när jag fotar makro. I höljet sitter en Canon 7D mkII med en Canon 60 mm makro, på toppen ett fokusljus som också är min belysning, samt två blixtar på armar. Det oranga i bakgrunden hör inte till kameran utan det är en uppblåsbar boj som man kan skicka upp när man är på väg upp ur djupet så att båtföraren ser var man är.
Nu är det fredag och aprilvädret bjuder på sol, yeah....
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder. Finns alla dessa djur i svenska vatten?.... Då är det nog dags att börja dricka öl.istället för vatten. eller? Spännande utrustning.
Jättefina bilder, de gav en stunds njutning.
Ha en bra helg.
Jerry
visst finns dessa i svenska vatten men man måste till västkusten, en resa på 6 timmar för oss. De lever dock bara i saltvatten så din teori om att dricka öl istället för vatten vet jag inte om den håller :-) Utrustningen är egentligen inte så konstig, bara anpassad för undervattensbruk och att det är dåligt med ljus under vatten.
Hälsningar Lena
Trevlig helg!
MvH
Johnny
det kändes som att det var dax för några vårbilder från undervattensvärlden, men det har ju blivit dåligt med dyk här hemma under pandemin. Jag blev väldigt dyksugen då jag tittade på dessa bilder.
Hälsningar Lena
Med många vänliga hälsningar och god helg från Erik.
en del av dessa djur finns antagligen runt Danmarks kust också men jag har aldrig haft möjlighet att kolla. Man behöver kanske inte förstå allt, det räcker att du tittar på bilderna :-)
Hälsningar Lena
Underskönt med bilder under vattenytan.
Vi missar mycket vi som inte dyker.
Tack
Bob
även om man lärt sej dyka behövs det lite träning för att hitta dessa, men när man väl har lärt sej hittar man dem lättare.
Hälsningar Lena
jag såg idag att vitsipporna blommar även hos oss så ni borde ha massor, eller så har de blommat över. Det ovanliga under vatten är att mycket av det som ser ut som växter är olika typer av djur.
Hälsningar Lena
Skrattar gott åt min utrustning. Borde åtminstone skaffa en ledbelysning :D
Trevlig helg
nakensnäckorna är tacksamma motiv när man hittar dem. Alltid vackra detaljer även om de ibland sitter på rörig eller trist bakgrund. Undervattensutrustning ser annorlunda ut för att det är stor brist på ljus, vilket kräver både extra lampor och blixtar. Jag fotar nästan aldrig med blixt på land men jag har lärt mej att ett litet extraljus (liten ficklampa) kan vara mycket bra vid makrofoto.
Hälsningar Lena
Min ...så förstår du lite :D
https://m.dpreview.com/reviews/olympus-tg-6-review
man kan absolut ta coola undervattensbilder med den kameran, men den har sina begränsningar. När man lärt sej dem får man antingen uppgradera eller hålla sej på land :-)
Hälsningar Lena
kul att du gillar mina nakensnäckor. Det är ganska originella små djur.
Hälsningar Lena
Trevlig helg.
det kändes passande med vårtecken från undervattensvärlden just nu. Kul att du gillar dem. Det är mycket fascinerande varelser.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
utrustningen är ju egentligen inte så märkvärdig, den är bara vattentät. De fascinerande djuren bjuder jag på.
Hälsningar Lena
en sån kommentar betyder mycket för mej. Världen är full av outforskade livsformer, även om just dessa är så välkända att de t o m finns beskrivna i en svensk bok. De känns ändå lite magiska, även för mej :-)
Hälsningar Lena
Mer sånthär, jätte intressant och läsvärt. Mycket, mycket fina bilder väl värt att studera en stund på.
Vilka "kryp/djur", vissa är ju så färgranna och fina medans andra ser ut som alien.
Får avsluta med att det var en härlig läsning med en fin bildsvit efter maten 😃📸
(Kul att få se din utrustning också)
för din stjärnprydda kommentar. Jag blir glad när jag läser :-) Det finns mycket fint under ytan men det kräver en del tålamod för att hitta och dokumentera det. Det här inlägget innehåller bilder från flera dyk vid olika tillfällen. De små juvelerna sitter ofta en brunspräcklig miljö som vi första anblicken ser helt värdelös ut. Det är då man ska stanna upp och titta väldigt noga.
Hälsningar Lena
Bra bilder och intressant text.
//Dawid
kul att du tittar in i bloggen. Det finns otroligt mycket fint under ytan.
Hälsningar Lena