B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sol och sidensvansar

Solen strålade från en blå himmel idag, dessutom helt otippat för enligt SMHI skulle det vara mulet. Jag gav mej ut med kameran och tänkte att jag skulle leta efter sidensvansarna som brukar hålla till i Knivsta. Jag vet några ställen där de brukar hålla till, dessutom hör man dem på långt håll. Jag behövde inte gå långt innan jag hörde deras karaktäristiska ljud. De satt högt upp i en björk, för högt... 

När jag stod där och tittade så lättade alla sidensvansar och flög iväg. Jag höjde kameran och tog några bilder rakt upp och för första gången under de senaste två månaderna hade jag en slutartid som kunde "frysa" flygande småfåglar (1/2000 s). Dessa fåglar landade så småningom i en häck med bär, i skuggan, häcken var dessutom mörk...hmm. Jag tog några bilder men fåglarna kunde inte komma till ro för det rörde sej folk för nära. Mörka bilder med högt ISO, det dög inte heller.   

Jag fortsatte gå längs en cykelbana mot några träd och buskar där jag hittat dem tidigare år (ca 1,5 km bort). Trädet hade röda äpplen och stod i solen. En annan flock sidensvansar satt längre bort längs cykelbanan så jag stannade och väntade. Det tog ca 10 minuter sedan landade de bland de röda äpplena. Bara att njuta.

De började förstås äta av äpplena men de ska ju kivas också.

Ibland verkar de ägna mer tid åt att bråka än att äta, men underhållande blir det ju. 

Om man gapar tillräckligt mycket verkar snart en ge sej, för stunden i alla fall. Jag såg samma fågel komma tillbaka till det äpple och den sidensvans den nyligen bråkat med för en ny rond.

Lägg märke till de små röda "bihangen" på vingpennorna om ni inte sett det förut. 

Vintertid är sidensvansar sk strykfåglar, dvs de flyttar runt (partiella flyttfåglar), ofta i stora flockar. Ibland har man tur och får en gäng i trädgården, som både Ing-Marie och Lena visar i fina inlägg. Vi har haft två individer i vår matning, vid ett tillfälle för flera år sedan. 

Ibland var det tre fåglar som absolut skulle ha samma äpple eller åtminstone sitta på samma gren.

Det är omöjligt att se vilken som ska "vinna"...

...man hinner inte med att så något av dessa kontroverser, men kameran tar 7 bilder per sekund, så man kan titta hemma i lugn och ro. 

Det är inte alltid den som ser ut att ligga sämst till som ger sej.

ISO 800 och 1/2000s hela serien, vilken lycka. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-01-05 17:03 | Läst 996 ggr. | Permalink
Underbart! Grattis till dom! Utan svansar så är det inte mycket till vintersäsong.. Har också äpplen i ett bra träd för Sidensvansar i bortre delen av mitt 'närområde' vid Årstaviken, men hittills inga svansar där, däremot rapporterades dom vid 'Hammarbybacken' några få kilometer österut, på 'Artportalen' för nån vecka sen.. så man får fortsätta spana! Jättebra bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:49
Tack Jan,
jag har spanat i Knivsta under hela jul och nyårshelgen och hittade några få i ett äppleträd för drygt en vecka sedan. Det var för mörkt och gjorde dem inte alls rättvisa. Denna gång var det precis som jag ville ha det med ljuset och vackra röda äpplen. Man börjar bli kräsen :-)
Hälsningar Lena
Härligt och superfina. Gillar lite fågelaction. Så det var där solen kikade fram trevligt och väl unnat. Det skulle vara sol här men vi fick istället mulet :)
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:51
Tack Nini,
jag blev helt förvånad när himlen sprack upp och solen bara flödade i flera timmar (två i alla fall). Sidensvansar hör ju vintern till och jag har spanat efter dem hela jul och nyårshelgen.
Hälsningar Lena
Härligt! Sidensvansar är så vackra. Grattis till kombon fint väder och sidensvansar. Brukar många gånger ha ett gäng i trädgården, men solen har lyst med sin frånvaro än så länge. Såg dem senast häromdagen i en mindre flock om ett 20-tal individer.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:52
Tack Jörgen,
vi ser dem sällan i närheten av vår egen trädgård, för trångt och inga äppelträd, men jag vet ungefär var det brukar dyka upp. En dag som denna var det bara att ge sej ut och leta upp dessa ställen.
Hälsningar Lena
:), de är lustiga, att de ska bråka om samma äpple när de kan ha vart sitt. Fina fåglar iaf och fina bilder blev det också. Kanske skulle man ta en tur och leta, fast nu ska vi få snöblandat regn i en vecka. Jag var också ute idag men hade inte samma tur med ljuset, tror det var ISO 38000 för att komma upp i 1/1250
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:54
Tack Peter,
det blev bara en dag med låga ISO och korta slutartider. Idag hittade jag en turkduva men det blev inte ens bilder som var värda att visa. Vi hart visserligen fortfarande lite snö på backen men det var ändå väldigt mörkt.
Hälsningar Lena
Hej Lena - hvilken herlig serie.
Det er en dejlig, smuk og livlig fugl - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: vi fik lidt sol i dag og i morgen loves der sne !!!
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:55
Tack Erik,
det här är riktigt roliga fåglar att stå och titta på. Om de dessutom har börjat äta kan man stå ganska nära utan att de bryr sej så mycket. Där jag stod passerade folk hela tiden.
Hälsningar Lena
Ah vilken härlig serie Lena! :-) Sidensvansen är en riktigt grann pippifågel och här hade du ju riktigt bra där med vädret så att du kunde köra med kortare slutartider, äntligen :)
Kan inte peka ut någon favvo bild men gillar ju skarpt när de gapar mot varandra på ett flertal bilder :)

Vad kul :)
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:57
Tack Joakim,
det är klassiskt när sidensvansarna gapar så mot varandra. Mycket trevligt att stå och titta på. När de väl intagit ett träd med äpplen är det inte heller så känsliga för att man står där och fotar. De är fullt upptagna med annat.
Hälsningar Lena
Lyckosamt med ljuset när Sidensvansarna dök upp. Man kan ju undra varför dom kivas när det finns gott om frukt. Flera riktiga kanonbilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-01-06 19:58
Tack Gunte,
trädet var fullt med äpplen av god kvalité så visst kan man fundera över deras beteende.
Hälsningar Lena
De är så härliga titta på som en bra teaterpjäs.
Sedan brukar de bli berusade och flyga lite hipp som happ.
Lyckliga du som haft dessa hos dig.
Härligt få se.
//Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-01-06 20:01
Tack Gun-Inger,
de är verkligen ett nöje att titta på dessa fåglar och jag blev så glad när jag hittade dem i ett träd där solljuset nådde fram.
Hälsningar Lena
Åh, du har fått möta med favoriterna, kul !
Härligt med ljuset.
Tror inte dom kommer att dyka upp här i år, finns inget att äta på träden. Och jag vet inte om jag vill börja med äpplen som jag gjorde förra året, blev nästan för jobbigt när dom satt och tiggde varje morgon i flera veckor.
Men jag har fortfarande massor med bilder som inte blivit redigerade. Får väl plocka fram dom igen :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-01-06 20:03
Tack Ing-Marie,
jag minns tydligt alla dina fina bilder på sidensvansar och jag förstår om du har många bilder i arkivet. Jag får nöja mej med vad jag kan leta upp i närområdet och det brukar bli en eller två gånger per vinter som det stämmer med väder och fåglar.
Hälsningar Lena
Vad härligt att se! Och med solsken dessutom. Dessa har jag spanat och lyssnat efter rätt så länge nu.
På nyår passerade jag ett gäng på gatan utanför då jag var på väg med bilen. Hade inte rätt kamera för tillfället så jag spanar fortfarande... Snygga bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-06 20:04
Tack Johnny,
jag har letat och spanat på sidensvansarna i Knivsta hela jul och nyårshelgen. Stötte på några en dag då det var för mörkt för att få fina bilder, så jag visste att det fanns i området. Dessutom har jag hört dem och skymtat dem högt upp i träden några gånger.
Hälsningar Lena
Oj så fint! Solsken och sidensvansar! Sidensvans har jag inte sett en enda än i år (i vinter). Vi åkte ju upptill Korsheden i hopp om lite sol men inte en glimt än, gråare än vanligt skulle jag säga. Men dina bilder blir jag glad av, det kommer säkert sol så småningom. Nu har vi alla fall fått några grader kallt, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-06 20:06
Tack Björn,
vi fick bara en dag med soligt vinterväder. Idag var det samma mörka himmel igen. Visst blir man glad av sidensvansar. De är ju hur roliga som helst att stå och titta på.
Hälsningar Lena
De ser ju superarga ut på varann! Härligt fångat!
Och äpplena är som röda julkulor...
Svar från Lena Holm 2021-01-06 20:07
Tack Lena,
äpplena var särskilt fina på detta träd och jag har varit och kollat efter sidensvansar just här flera gånger de senaste två veckorna. Hade tur denna dag.
Hälsningar Lena
Härligt med sidensvansar och i solljus, mycket bra bilder :)
Rolig fågel att fota, speciellt om det är stora flockar av dom, men det kanske det inte är det väl inte nu.
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2021-01-08 17:29
Tack Fredrik,
flockarna i Knivsta just nu är på 30-50 fåglar ungefär och så vitt jag vet finns det två, samt antagligen en del mindre grupperingar. De är verkligen roliga att titta på och ännu bättre när man kommer hem och laddar ner bilderna så man kan se vad som verkligen hände.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg