B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 21. En av våra vanligaste gäster

Idag bjöd inte lunchpromenaden på några överraskningar. Tvärtom missade jag precis en rovfågel som tagit en duva. Jag hörde skatornas oväsen och en ung tjej i en trädgård frågade mej om jag såg rovfågeln. Nej, jag hade inte sett något...Hon pekade då på marken och visade att den suttit bara några meter bort, en hög fjädrar visade tydligt platsen. Alltså blev det talgoxe i lucka 21. Antagligen vår vanligaste gäst i restaurangen, tillsammans med blåmesen

När jag läste på lite om talgoxen visade det sej att den inte drar sej för att anfalla och döda andra småfåglar. De konkurrerar om holkar med svartvit flugsnappare och dödar en ansenlig mängd flugsnapparhannar. Jag har själv rensat en av våra holkar och hittat en död flugsnappare som byggts in i bomaterialet. 

Det finns också rapporter att talgoxar har dödat stjärtmesar och kungsfåglar för att äta upp dem, samt den för fågelskådare så intressanta brunsångaren. 

Talgoxarna lever i par men kan ha upp till 40% avkomma i sitt bo som har en annan pappa. Hannen i paret, som antagligen spritt sina spermier i några andra bon, hjälper till med matningen av ungarna. De har sina hemmarevir och stannar gärna där. 

Därför kan man ju undra om den här lilla parveln nu är en fullfjädrad talgoxe som äter frön i vår trädgård tillsammans med sina syskon (och en drös halvsyskon). De bodde i holken på garaget och bilden när de flög ut är tagen 13 juni. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-21 18:59 | Läst 820 ggr. | Permalink
Så intressant, man vill ju gärna tro att alla små söta djur är snälla, att småfåglarna bara äter frön och myggor...
Svar från Lena Holm 2020-12-22 16:24
Tack Susan,
det är mycket i naturen som inte är som i Disneyfilmerna.
Hälsningar Lena
Fina bilder på en välmående Talgoxe. Kul bild på parveln också ;)
(Bäst att kolla spiken vid nockpannan)
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-22 16:25
Tack Gunte,
spiken är redan kollad. Jag stod en halv dag och tittade på de små när de flög ut.
Hälsningar Lena
Mycket intressant om talgoxen. Fick uppleva mycket av det där förra året. Då var det framför allt svartvit flugsnappare det gällde. Har även sett blåmesar som slagits med varandra så åtminstone den ena var rejält blodig. Den Finske naturfotografen Lassi Kujala ( tror jag det var ) som hade bilder på en talgoxe som dödade ett 10 tal gråsiskor. Det var vid en matning, så det kan kanske inte vara hunger som drev talgoxen till det blodiga agerandet.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-22 16:27
Tack Sten,
jag läste om de döda gråsiskorna som rapporterats från Finland. Det var vid en matning och antagligen inte hunger, men möjligen konkurrens som drev den. Jag vet inte. Vi fick i alla fall svar på varför de hade en död flugsnappare i boet.
Hälsningar Lena
Ja, Talgoxar gillar man! Känns som dom alltid finns där, ser man inga andra fåglar ute så ser man ändå alltid minst en Talgoxe.. och Koltrast.. den sistnämnda har jag redan hört sjunga sin vårsång vid 3 olika tillfällen under en veckas tid.. det känns ju galet men händer varje år! Hörde dessutom en 'vårsjungande' Gärdsmyg här i förrgår..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-22 16:28
Tack Jan,
vårsång redan nu känns på tok för tidigt. Men du har rätt talgoxe och koltrast ser man alltid. Nu har jag visat talgoxe så då återstår koltrasten som en lösning på julafton, om jag inte hinner längre än till den egna matningen.
Hälsningar Lena
Talgoxen är också underskattad. Väldigt vanlig men också väldigt fin.
Snyggt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-22 16:29
Tack Johnny,
fast jag tycker nog att blåmesen är ännu finare, av de vanligaste arterna vi har. Men talgoxarna är otroligt trogna och de stannar i sina hemområden.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg