B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 20. Helt otippat....men vi börjar bli redo för jul

Tog en promenad på förmiddagen för att hitta något att stoppa i lucka 20. Helt otippat stötte jag på en gröngöling. Jag har nog bara sett gröngöling i Knivsta en gång förut och då lyckades jag inte få den på bild. 

Annars börjar vi bli redo för jul. Det här ska bli julsnapsen smaksatt med lingon, russin och gran. Jag har inte en aning om hur det blir men det kändes kul att prova något nytt. Det är väldigt sällan vi serverar snaps, men till julsillen känns det som att det hör till. 

Det ligger tre paket under granen. Ska vi nu fira jul ordentligt så ska det vara paket under granen. I normala fall har vi inte ens en gran...

Vi tände förstås det fjärde ljuset idag, redan till frukost faktiskt. På eftermiddagen har jag bakat en ny sats saffransdrömmar, för de jag gjorde för några veckor sedan har bara försvunnit. Det måste vara möss i skafferiet.... Julskinkan blev också klar idag och vi har provsmakat första skivan, gott.

Vår stora chili är full med röda frukter, lämpligt till jul faktiskt. Det är inte så ovanligt så här års men det brukar inte vara så här många. Trädet är inte så snyggt men om vi skulle trimma det till en något diskretare växt skulle vi bli av med alla frukter. De sitter i änden på de längsta och skrangligaste grenarna. 

Snart julledigt...

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-20 19:32 | Läst 1169 ggr. | Permalink
Va kul med en gröngöling och bra bilder, det var nog 7-8 år sedan jag såg en.
Svar från Lena Holm 2020-12-20 21:46
Tack Peter,
för mej är gröngöling en raritet och om någon hade sagt att jag skulle få med den bland de 24 arterna i denna julkalender hade jag inte trott dem.
Hälsningar Lena
Gröngöling känner jag väl igen och tycker att jag ser ibland men minnet är bedrägligt, det kanske var längesen sist. Trevligt ändå, gröngölingen tycker jag hör till våra basfåglar. Vi gör en enkel jul men idag gjorde jag i alla fall degen till dom skurna pepparkakorna med hackad mandel som är alla vår favorit. Nu ligger rullarna i kylen, i morgon skär jag dom och gräddar. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-20 21:45
Tack Björn,
gröngölingen är nog egentligen inte så ovanlig men jag har inte sett den så ofta. Vår jul blir nog egentligen ganska enkel men jag pysslar med det som jag tycker är roligt. Just nu är det att få ihop en julmåltid för två med allt vi vill ha utan att det ska bli en massa rester som vi inte vill ha. Mina recept på sillinläggningar är nere på 1/8, men det borde gå .
Hälsningar Lena
Vad mysigt. Tycker som dig snaps till sillen "ska" det vara å hör till. Tycker om kryddat med apelsin kryddnejlika syltlök.
Flyt med fåglar oxå riktigt fint
Svar från Lena Holm 2020-12-20 21:39
Tack Nini,
apelsin, kryddnejlika och syltlök låter väldigt gott som snapskrydda. Jag är lite tveksam till vår blandning efter en liten provsmakning. Det behövs mer gran....Gröngölingen var en total överraskning. Men om man går ut varje dag får man en sådan ibland.
Hälsningar Lena
De första 15, 20 åren i mitt fågelskådande såg jag nog inte gröngöling mer än en gång. I närheten av den sjö där jag fotade tranans häckning som jag visat tidigare. Idag är den betydligt vanligare. För något år sedan häckade den 150 meter bortanför på min baksida. Ser den nästan varje år. På din bild är det en hona. I det svarta sträcket under ögat har hannen rött. Det är det enda som skiljer könen åt.
Ja det är lite konstigt med jul i år. Julgranen i plast har vi lånat ut till min dotter. Att det blev plast för tjugofem år sedan är nog mest för att slippa pulsa omkring i djup snö för att hitta någon snygg gran. (preskriberat idag ). Faktiskt väldigt snygg för att vara plast.
Den där chilin får jag tipsa min yngsta dotter om, tror hon skulle gilla att ha en sån i fönstret. Hon vill gärna odla själv.
Apropå möss. Förra gången Rita bakade bullar så gav vi min svärson en påse för att ta hem till familjen. Vill du äta några på en gång får du ta ur vår egna påse som stod på bänken. Han pratade, pratade, pratade och plötsligt var påsen tom. 10 eller 12 bullar. Vi sa inget utan hade nog mest roligt åt det. Äta okontrollerat kan man kanske påstå.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-20 21:54
Tack Sten,
för din långa och trevliga kommentar. För mej är gröngölingen lite av en raritet här hemma. Men jag vet att en granne på samma gata (ca 150 m bort) har haft häckande gröngöling väldigt nära och hela familjen i trädgården flera år i rad. Jag har sett dem en gång! Tack för din information om könen, alltid trevligt att veta.
Chilin heter Jamaica Bell och frön finns att köpa hos större plantkedjor typ Plantagen. Annars kan du skriva din adress i gästboken så kan jag posta några frön, vi har gott om dem. De ska sås i januari så det är hög tid att skaffa frön nu.
Mössen är väldigt hungriga ibland...
Hälsningar Lena
Snyggast blev det i bilden där det röda sticker fram, snygg fågel förövrigt. Susar förbi nån gång ibland men har ingen bild på den. En snaps sitter aldrig fel men tar den till annan valfri tugga eftersom jag inte äter sill.
Trevlig liten gran som även fick bidra till snapsburken ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-21 18:25
Tack Gunte,
den ville inte visa det röda. Jag håller med, den bilden är den bästa. Det är granen vi har ute som har fått bidra till snapsen. Vet inte riktigt vad det är för gran vi har inne, för den har inte riktigt samma barr som vanliga svenska granar.
Hälsningar Lena
Ser gröngölingar lite då och då, senast i helgen faktiskt. Dom är svåra att få på bild tycker jag, men du lyckades.
Snapsen verkar spännande.
//Tommy
Svar från Lena Holm 2020-12-21 18:27
Tack Tommy,
jag har sett gröngöling på marken som åt söndertrampade/överkörda vinbärsnäckor. Det var i ett villaområde och blev inte särskilt snygga bilder på asfalten, fast den såg kul ut. Den här flög vid första fototillfället men jag hittade den och fick några bilder på ganska långt håll.
Hälsningar Lena
Julstämning! Fint med gröngöling.
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-12-21 18:29
Tack Håkan,
vi brukar ju vara i Texas men det går ju inte. Då får man göra det bästa på hemmaplan.
Hälsningar Lena
Härligt! Ledigheten är alltid bäst.. Fint med en Gröngöling också, den ser jag aldrig i mitt närområde.. 🦜 Har alltid en 'Silvergran' (IKEA från 2001) som sitter mitt på balkongräcket med en ljusslinga i.. den funkar fint och ger lite ljus i mörkret, i år växer också Pelargonerna där fortfarande med gröna blad och röda nya blommor, det har aldrig hänt så sent under tidigare år, även om förra vintern också var extremt varm..
hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-21 18:31
Tack Jan,
gröngöling är som sagt inte vanligt hos oss heller. Mina pelargoner skulle antagligen må bättre om de stod ute, för de jag tagit in för övervintring ser rätt taffliga ut. Jag har några andra växter kvar ute som verkar trivas eftersom det inte varit någon egentlig frost.
Hälsningar Lena
Wow en gröngöling det var inte dåligt! Snyggt.
Vad julmysigt ni har det. Trevligt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-21 18:33
Tack Johnny,
vi brukar ju åka bort men eftersom det inte går får man ju fixa till det hemma så gott det går. Gröngölingen var dagens stora överraskning.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg