B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 13. Julkortsfågeln och luciafika utomhus

Gick ut på en rejäl långpromenad på förmiddagen som blev 9 km innan jag var hemma igen. Ett huvudsyfte var förstås att hitta en fågel för dagens lucka och jag ville så gärna hitta domherrar. Jag har letat flera gånger tidigare men de har alltid suttit får högt upp i träden. Idag hade jag tur men jag hade gärna sett en hona också. Tyvärr fick jag med mataren i bakgrunden men det gick inte att fota från något annat håll. Mataren hängde helt omgiven av grenar, skyddat och bra för fåglarna men inte fotomässigt så lyckat. Det var också bara en domherre, men jag tyckte den kunde få vara med många gånger istället :-)

När det började mörkna bjöd vi ut våra grannar till grillplatsen i skogen för lite glögg och luciafika. Vi hade ju en saffranskladdkaka som räckte till många fler än två. Först måste man dock ha en eld och det var inte helt lätt, trots torr björkved. 

Men det blev en fin brasa och vi kunde njuta i det nollgradiga vädret mättat med fukt. Leran runt eldstaden vittnade om hur välbesökt denna plats är.

Jag hade inte planerat för något mörkerfoto utan tog några bilder på vinst och förlust. ISO 10 000.

Pannlampor är knepiga ljuskällor när man fotograferar men om man ber personerna vända sej bort kan de i alla fall ge lite användbart ljus. Vi hade i alla fall ett mysigt luciafika vid elden och en fin avrundning på helgen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-13 20:31 | Läst 1162 ggr. | Permalink
Trevliga bilder! Mysigt att vara ute i mörker, med brasa.
Härlig bild på domherrar!
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-12-13 21:41
Tack Håkan,
det är mysigt att vara ute och ha en öppen eld, även om det bra är ca 100 m hemifrån. Domherrarna har varit svårfångade denna senhöst.
Hälsningar Lena
Fina domherrar vi värmde glögg idag vid Hundudden på Gärdet. Våra bekanta hade med ett Trangiakök. En promenad på ca 9 km och en cykeltur på 7 km. Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2020-12-13 21:40
Tack Bengt,
den här grillplatsen ligger ca 100 m från vårt hus och vi hade glöggen i termos. Det var helt oplanerat men blev mycket lyckat.
Hälsningar Lena
Domherrar är svårslagna som fotofågel. Och detta att halva svenska folket går man ur huse och grillar korv, dricker glögg och har det allmänt trevligt runt lägereldarna. Tidsdokument från 2020 som absolut bör sparas.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-12-13 21:47
Tack Gunnar,
domherrarna finns runt oss men de har absolut inte velat vara med på bild förrän idag. De kommer inte till matningen förrän det blir "riktig vinter". Vi hade nog inte gjort detta tillsammans med våra grannar under ett normalt år. Vi umgås inte mer än att vi lånar prylar, byter plantor och pratar när vi ses ute. Det här var oplanerat men väldigt trevligt.
Hälsningar Lena
Vad härligt! Hög mysfaktor där! För kanske ett årtionde sedan så hade jag en rutin att försöka fota Domherre i närområdet här just på Julafton (om jag var ledig) och det gick kanske 2 år i rad men inte mer.. Man kanske borde satsa på Koltrast istället.. dom är 'stabilare'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-13 22:12
Tack Jan,
kul att läsa om dina försök med domherrar. Jag har resonerat lite som du :-) Om jag ska lyckas presentera en ny art varje dag fram till julafton och förstås också den 24:e, så har jag kommit fram till att jag ska spara koltrasten till julafton. Den är oerhört pålitlig och jag kan fota den hemma i trädgården. I synnerhet om jag är extra generös med jordnötter på ett fat på marken och kanske ett rött juläpple.
Hälsningar Lena
Bra gjort att hinna med 9 km i julstök och lussefirande. Men du fångade fina bilder på en vacker fågel.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2020-12-14 18:15
Tack Ulla,
det blir inte så mycket julstök när man är två vuxna som inte kommer att kunna fira jul med familjen annat än digitalt.
Hälsningar Lena
Det där är mysfaktor... spontanfika ute med sällskap i mörkret å braseld.
Äntligen där var det en domherre! Fint
Svar från Lena Holm 2020-12-14 18:16
Tack Nini,
jag hade tur med domherren för jag hittade den redan tidigt i början av promenaden. Det var bara en och så har jag fejkat lite. Spontanfikat blev mycket lyckat.
Hälsningar Lena
Hej Lena. Super initiativ och de verkar njuta av det.
Trevliga bilder på dompapperne och att ett par av dem vänder "numserne" til. Nummer 2 från höger sägar garanterat att "när du kan, så kan jag också".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-14 18:18
Tack Erik,
det var ju bara en domherre men den poserade flera gånger på samma gren så jag gjorde ett montage.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2020-12-14 19:01
Fy Lena - der snød du mig :-) :-)
Mvh. Erik.
Härligt med öppen eld och gott fika!
Trevliga bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-14 18:19
Tack Johnny,
det blev ett mysigt fika men det var väldigt lerigt runt elden. Det ser man inte när man är ute i mörkret.
Hälsningar Lena
Ser jättetrevligt ut och domherrarna är riktigt ståtliga :-) hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg