B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 12. Sångsvan i duggregn och saffranskladdkaka

Dagen bjöd på mulet med dimma, duggregn och ca 4 grader. Vi åkte till friluftsområdet Hammarskog utanför Uppsala för en promenad. I viken låg ett gäng sångsvanar och de får bli lucka 12

Sångsvanarna tog det väldigt lugnt och låg mest på vattnet och vilade mellan måltiderna då bara rumporna syntes.

Vi promenerade längs en stig som bitvis var så kladdig att vi båda hade lera långt upp på benen när vi kom tillbaka till bilen. Det var blött och mörkt, fyra plusgrader men trots allt vindstilla. Bedrövligt väder. Vad som då förvånar var att alla grillplatser var upptagna. Likaså var alla parkeringar vid friluftsområden som vi passerad på vägen till Hammarskog fulla med bilar. Folk är ute och rör på sej, och de grillar korv med sina vänner och familjer. 

Vi var nöjda med vår promenad och äggmackor är inte heller fel. Vi behövde ju inte köa för att få grilla något. Väl hemma bakade jag en smarrig saffranskladdkaka med mandelmassa och riven vit choklad på toppen.

Efter en stor födelsedagsmiddag (Fredrik fyller år i morgon) blev kakan en perfekt avslutning med vispad grädde och några frysta lingon. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-12 21:08 | Läst 694 ggr. | Permalink
Kakan ser riktigt god ut. Lussebullar brukar ganska snabbt bli tråkiga, saffranskladdkaka låter saftig
Svar från Lena Holm 2020-12-12 22:55
Tack Peter,
kladdkakan var suverän och med riven mandelmassa blev den extra god. Receptet är från "Allt om mat".
Hälsningar Lena
Äggmackor är perfekt picknick mat och saffranskladdkakan ser väldigt läcker ut :) Några sångsvanar på det, låter som en bra dag :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-12-12 22:56
Tack Mats,
trots helt bedrövligt väder så blev det en bra dag med en skön promenad och mycket god mat. Kakan blev mycket lyckad.
Hälsningar Lena
Hej Lena. Du förstår hur man utnyttjar begränsningarna för något mycket värdefullt - ute i naturen, frisk luft och att vara tillsammans. Det har inte heller varit så många människor ute i naturen här i DK som den här tiden. Den trenden kan kanske fortsätta även efter korona.
Vad gott det ser ut.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-12 23:00
Tack Erik,
man kanske får se det som positivt att folk är ute i naturen och gör saker med sina familjer i en omfattning som jag inte alls är van vid. Så här års brukar man vara ensam vid grillplatserna och knappt möta en människa på promenadvägarna. Idag var det ju t o m regn. Man kan ju bra hoppas att det fortsätter så.
Hälsningar Lena
De är många som promenerar och fikar längs Årstaviken också. Och vår grillplats på gården används flitigt.
Saffranskladdkaka är gott, det gör vi ibland.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2020-12-12 23:03
Tack Bengt,
just idag blev det väldigt påtagligt att folk är ute och gör saker tillsammans med vänner och familj, oavsett väder, för det var bedrövligt blött och grått ute. Alla parkeringsplatser längs Lunsen och även i Hammarskog med omnejd var fulla med bilar.
Hälsningar Lena
Ser väldigt mysigt ut ändå trots väderförhållandena.. vädret är ju som det är! Bara att gilla (ogilla) läget.. Bättre att det är gråmulet nu en period, så får vi kanske mindre med mulet när solen står högre och dagarna är längre! Lite som Coronan.. om vi 'lider' lite nu ett tag och inte träffas, desto bättre blir det troligen framöver.. med smittan!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-12 23:07
Tack Jan,
det verkar som att många har bestämt sej för att gilla läget och packat matsäcken, tagit på sej regnkläder och gått ut med familj och vänner. Det var mysigt runt eldarna med folk som grillade korv. Kanske blir det så att en del barn kommer att ha positiva minnen från denna tid med corona för att man gjorde helt oväntade saker med familjen. Man kan ju alltid hoppas...
Hälsningar Lena
Det var härliga bilder på svanarna och även kakan med bären. Har också varit på födelsedagsmiddag
( barnbarn fyller år i morgon) och avnjöt en underbart god oxplanka..
Ja kanske fortsätter folket att njuta av naturen även efter att tråkigheterna är överstökat.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:22
Tack Gunte,
det återstår att se men idag var det full med folk vi grillplatsen nedanför vårt hus, precis som det brukar vara på helgerna numera. Trots sämsta tänkbara väder.
Hälsningar Lena
Ibland kan det happa sig lite märkvärdigt...
under 1970 och 1980-talen började man vinterutfordra svanar. Det var en för svanen mycket dålig, ja katastrofal idé. Svanarna som är flyttfåglar lurades att stanna - varvid man fann dem döda och fastfrusna i isen, eller ihjälsvultna på stränderna - när även utfordringsvakarna hade frusit igen.
Nu har de varmare vintrarna räddat den del av svanpopulationen som stannar. Det gänget som du visar i den första bilden skulle varit dödsdömda en kall vinter under 1970-1980-talen.
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:25
Tack Peter,
det går ofta galet när människan lägger sej i det som naturen sköter bäst själv. Eller så dör eldsjälen som drog igång projektet och då orkar ingen fortsätta, djuren eller fåglarna som blivit beroende av stödmatningen dör.
Hälsningar Lena
Svanar gör sig bra på bild i gråväder.
Och en gul kladdkaka måste nog ljusa upp dagen fint.
Jag reagerade i går när jag var ute och åkte en sväng på att det var så mycket folk överallt.
Det var en mörkgrå dag och lite duggregn. I Högbo var det jättemycket människor och jag var till en raststuga en bra bit in i skogen för att spana lite även där var det fullt med bilar och människor. Så här skulle det inte ha sett ut förra året om det varit en vacker vinterdag. Så många har tagit till sig att träffas ute.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:28
Tack Ing-Marie,
kakan blev till stor glädje även idag då vi delade den med grannarna vid grillplatsen i skogen bakom våra hus. Vi fick vänta till det blev ledigt för det var folk där från ca 10 fram till att det började mörkna. Folk är ute och gör saker för det finns inte så många andra alternativ. Det är ju dessutom ganska OK att umgås utomhus.
Hälsningar Lena
Roligt att det är så mkt folk ute: När I och jag går utanför Finspång är det sällan vi möter nån :-) Snart får du se upp så att inte ditt besöksantal på bloggarna sjunker, du visar så mkt god mat så jag blir småhungrig varenda gång, snart måste jag avstå.......Men superba bilder som vanligt, dom måste jag ju se, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:32
Tack Björn,
det verkar som att det är vid ordnade grillplatser och längs vandringsleder, snitslade stigar som det är mest folk. Helst ska man kanske inte behöva gå så långt heller. Där det stod mest bilar var naturreservat med viss "service nivå". Ändå blir jag förvånad att så många är ute och gör saker för vädret är ju fullständigt bedrövligt. Det blir inga recept i veckan, bara en fågel om dan enligt plan.
Hälsningar Lena
Efter en dag ute i Decmber sitter en god kaka fint, gärna med varm dryck och gott sällskap. Svanar ja, stod vid en damm för några dagar sedan och betraktade en ätande knölsvan ( vit kon rumpa ovanför vattenytan ). Väntade på att den skulle visa huvudet och blev förvånad över hur länge den kunde hålla andan, kunde nog klå en fridykare.
Svar från Lena Holm 2020-12-13 20:11
Tack Stefan,
kakan kom fram även idag vid ett utomhusfika med grannarna vid grillplatsen i skogen bakom våra hus. Jag har nog aldrig tagit tid på en svan men jag tror statiskt apnea rekordet är på ca 11 minuter för herrar. Nu jobbar ju svanen en del så det kanske inte är helt OK att jämföra.
Hälsningar Lena
Fina bilder lena på svanar det är roligt att fotografera dem för de är så fina Kakan ser ut att vara god Hälsningar Gert



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg