B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 11. Det underlättar om de kommer nära

När man fotograferar i rådande halvmörker med höga ISO blir det ju klart bättre om motivet är nära, så man inte behöver beskära så mycket. Exponeringen ska också vara så bra som möjligt. Småfåglar är ju inte direkt sådana att de sätter sej precis intill fotografen, men det fick jag uppleva idag. Efter en kvart vid den mörka skogsmatningen intill campus satte sej plötsligt en svartmes ett par meter från mina fötter.

Den hörde ljudet från kameran när jag tog de första bilderna. Jag vågade inte röra mej mer än att jag försökte huka mej ner för att det inte skulle bli bilder rakt uppifrån och ner på den lilla fågeln.

Svartmesarna är små men kaxiga och den lät sej villigt fotograferas....

...sedan gick den runt och plockade på marken precis där jag stod. Inte ens koltrastarna kom så nära.

Den gick bakom en mossig trädstam och tittade fram på andra sidan. Lucka 11 blir alltså den modiga lilla svartmesen som efter att den poserat på marken flög upp och drack vatten ur ett fat i ögonhöjd med fotografen. Det kändes som att den tittade rakt på mej. När jag sakta höjde kameran drog den mot fröautomaterna. Man kan ju inte ställa upp på vad som helst.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-11 17:11 | Läst 798 ggr. | Permalink
Svartmesen är en härlig fågel den verkar söka närhet. Tror den gillar människor. Dom som är i reservatet där jag brukar vara är väldigt närgångna. Sätter sig på huvudet och väntar ibland och tar gärna nötter i handen. Testa med det nästa gång du träffar på den.
En helmysig fågel tycker jag.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-12-11 20:01
Tack Ing-Marie,
jag minns dina bilder av svartmesen som kom och åt ur handen och satte sej på huvudet. På den här matningen har jag inte någon erfarenhet alls av detta och blev mest överrumplad av hur nära den kom. Jag ska vara mer beredd nästa gång jag åker dit.
Hälsningar Lena
Hej Lena - underbara bilder.
Jag gillar särskilt nummer 2, där den säger: "Den här profilen är min bästa sida".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-11 19:58
Tack Erik,
kul att du kommenterar det för det kändes som att den visste hela tiden att jag tog bilder och det var OK så länge jag inte störde den för mycket. Jag upplevde att vi hade ögonkontakt flera gånger men det kan ju vara inbillning. Men andra har också upplevt att just svartmesen är extra lätt att få närkontakt med.
Hälsningar Lena
Vad roligt! Grattis till dom fina bilderna! Är det nån fågel man kan komma så nära så är det nog en Svartmes är min lilla erfarenhet, tyvärr ser jag den aldrig här.. Kul att det går att få så bra bilder även nu, med tanke på årstid och det 'låsta' vädret, men jag är egentligen inte förvånad, det gäller bara att våga gå ut!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-11 19:54
Tack Jan,
eftersom jag bestämde mej för att göra den här kalendern måste jag ju gå ut en stund varje dag och göra det bästa som går, helst på kort tid. En etablerad matning är då en given plats även om det är mörkare än någonsin i skogsmiljö. Idag blev jag glatt överraskad av svartmesen men jag hade även en trädkrypare på bra avstånd (men inte så bra som svartmesen). Jag är själv förvånad över att det går att fota så mycket som det gör trots att fågelaktiviteten är låg så här års och ljuset, som sagt, bedrövligt.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder o fågel. Det verkar vara en fågel som bara dyker upp vid matningar, tror inte jag har sett den ”ute i naturen”, den kanske är lat?
Svar från Lena Holm 2020-12-11 22:12
Tack Peter,
jag tror inte det finns några småfåglar som är lata, snarare opportunister. Vi ser svartmes i den spillra till skog som finns kvar där vi bor. De gillar stora gamla granar och trots att kommunen fällt några av dem finns det fortfarande svartmesar kvar.
Hälsningar Lena
Den mesen poserade mycket fint! Härlig nära och snygg serie. Jag gillar särskilt nummer två, där svartmesen lutar huvudet lite precis som den lyssnar lite på dig. Ungefär som en hund.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-12-12 21:10
Tack Bjarne,
det var helt klart att den visste att jag var nära och den lyssnade på kameraljudet när jag tog de första bilderna. Men sedan verkade den inte bry sej så mycket om min närvaro.
Hälsningar Lena
Tyvärr ingen fågel jag brukar stöta på men här lyckas du få fina bilder, kul..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:18
TAck Gunte,
vi har den även hemma i vår egen matning och jag såg den flera gånger idag. Dock inte så nära som här.
Hälsningar Lena
Så fina bilder. Jag har ibland svartmesen som gäst vid min fågelmatning.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:19
Tack Ulla,
vi har den vid vår egen matning också och jag såg den senast idag, dock inte så här nära.
Hälsningar Lena
Fina bilder på svartmesen :)
Snällt av svartmesen att komma nära, sitter man bara still så brukar småfåglarna till slut komma tillräckligt nära :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-12-13 18:20
Tack Fredrik,
jag hade nog bara stått där en kvart när den dök upp så just denna svartmes var mycket samarbetsvillig.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg