B. LOGGBOKEN
En försmak av jul och första luckan i min julkalender
Eftersom vi ska vara hemma i jul ska vi ju också laga julmat. Det känns lite trist att det bara är till två personer, men det är många som är ensamma så vi har det egentligen väldigt bra. Jag bestämde mej för att testa ett recept på ciderkokt rödkål, för vi gillar verkligen kål och man måste ju balansera upp de traditionella inslagen av skinka, köttbullar och lax som jag vet att vi kommer att ha. Rödkål är dessutom vacker t på bordet men också när man skär upp den, här tillsammans med andra ingredienser som apelsin, äpple och ingefära.
När jag hade lagt alla ingredienser i grytan var det en ännu mer färgsprakande färgpalett. Rödkål (ca 800g), en rödlök, ett grönt äpple och apelsinskal från en apelsin. Sedan tillsatte jag 2 dl söt cider (Somersby alkoholfri, odrickbar om man gillar cider), 10 nejlikor, 1 msk salt, nymalen svartpeppar, 3 msk äppelcidervinäger, 1 msk riven ingefära och 25 g smör. Låt kålen sjuda under lock tills den är helt mjuk enligt receptet, det tar ca en timme. Man kan förstås avbryta tidigare om man vill att kålen ska ha lite tuggmotstånd. Det ska jag prova nästa gång.
En oerhört smakrik rödkål som för tankarna till jul även om vi åt den med kikärtsbiffar med halloumi och gräslök, som man kan se i bakgrunden.
Det poppar upp julkalendrar lite överallt nu, även här på FS och blandbloggarna (Tommy, fast han har en adventskalender). Om ni nu tror att det ska bli en julkalender med ett recept om dagen fram till jul så kan jag direkt erkänna att det skulle jag inte fixa (möjligen om jag var ledig). Nej, jag tänkte det kunde vara en lagom utmaning med en nytagen fågel om dagen.
Utmaning för jag jobbar ju när det är dagsljus, men det finns å andra sidan rätt mycket fåglar på Campus och jag kan ofta styra min tid så jag kan få lite frisk luft i dagsljus. Jag börjar med en vanlig fågel men som jag inte ser så ofta, en gråsparv (hona). Vi har aldrig haft en endaste gråsparv i matningen hemma, men det finns ett helt gäng bara några kvarter bort. Jag har aldrig förstått varför.
Hälsningar Lena
Annars var jag mer intresserad av det i oskärpa som ser ut som några plättar, vad är det och när kommer det receptet :)
Hälsningar Lena
https://www.landleyskok.se/recept/kikartsbiffar-med-halloumi-och-ramslok
Hälsningar, Bjarne
jag hade inte tänkt fota detta recept men rödkålen och de andra ingredienserna var så fina tillsammans. Vi får väl se om jag hittar någon liten pippi i morgon (i halvmörkret som tycks råda permanent).
Hälsningar Lena
Din mat ser god ut.
sambon tyckte rödkålen var OK, men inte något som vi behöver ha så ofta...Kikärtsbiffarna är jättegoda och de går mycket bra att frysa dem om man gör en stor sats. Jag använder bara blötlagda ärtor om jag ska göra biffar eller falafel, inget annat funkar. I synnerhet falafel är hopplöst att göra om de bara faller sönder. Kör ärtorna hårt i matberedaren.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
en ganska blygsam start, vi får se hur det går.
Hälsningar Lena
ing-marie
ja, kokt rödkål som dessutom är syrlig, smakar apelsin och kryddor är nog mest för vuxna. Den blev väldigt god tyckte jag men sambon var väl inte lika upphetsad. Jag skulle ju inte fota men mönstret på kålen kunde jag inte motstå.
Hälsningar Lena
det blev gott och annorlunda. Jag såg gråsparvarna idag, andras matningar verkar duga.
Hälsningar Lena
Mvh/Gunte..
gråsparven är lite underskattad tycker jag.
Hälsningar Lena
det kommer en ny lucka att öppna idag.
Hälsningar Lena
Sten
det är bara att prova. Nya rätter är alltid kul. Rödkålen passar utmärkt så här års och kan ätas till mer än julmat.
Hälsningar Lena
Hälsar
Eva
jag vet inte om jag kommer att lyckas, men jag kommer ju alla fall ut en stund varje dag och fåglar finns det alltid.
Hälsningar Lena