B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hybriden som söker kompisar

Då jag besökte den stora svanfamiljen vid Råstasjön kom det plötsligt en udda fågel simmande i bakgrunden. Jag hade sett den tidigare då den låg en bit bort och ropade, men jag tänkte inte så mycket på den då jag passerade. Nu såg jag att det var en hybridgås. Antagligen kanadagås x grågås, för jag har sett ett sådant par med ungar här. Den hade inga "gässkompisar" och verkade ensam (eller så tolkar jag det bara för mänskligt, men det blir ju lätt så).

Den kom i alla fall fram till samma kladdiga klippa som svanfamiljen uppehöll sej vid och gick iland.

Den betade lite och putsade sej sedan med samma noggrannhet som svanarna.

Den klev runt i utkanten av svanfamiljen och brydde sej inte alls om mej. Intressant att den har rosa fötter tycker jag. Kanadagåsen har mörka, nästan svarta fötter och grågåsen orangefärgade. 

Den satte sej tillrätta vid vattenbrynet och intog viloposition. Det kändes kanske bra att sitta med andra stora fåglar, även om den helt klart inte hör till familjen. 

När jag fortsatte min promenad runt sjön hittade jag några kanadagäss som betade på en gräsmatta. Men hybriden kanske inte är välkommen bland dem fast de är betydligt närmare rätt art än svanarna. 

Det här är en rätt dålig bild och kraftigt beskuren. Jag tog den från andra sidan sjön och då kan man se att hybriden ligger till höger om den vita svanen som står vid vattnet. Det här var nog en timme efter att jag lämnat dem och jag var på väg till bilen. Intressant ändå att den håller sej kvar med svanarna. Jag blir också sugen på att åka tillbaka och se vad den gör, tufft att vara hybrid kanske...

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-11-15 20:37 | Läst 1309 ggr. | Permalink
Intressant, den vet nog inte själv den är en hybrid? Egentligen är det ju mycket man inte vet, kan den prata med de olika arterna tro? och få reda på vart den hör hemma :)
Tack Peter,
intressant det du påpekar. När den pratade lät den mest "skränig gås" men det kanske är fel dialekt på skränet. Den lyckades i alla fall inte locka till sej några kompisar med sina läten.
Hälsningar Lena
Intressant men många djur kan ju ta till sig andra till flocken men det blir kanske vare sig eller när det är hybrid. Undra vad som händer sen?
Svar från Lena Holm 2020-11-15 21:22
Tack Nini,
det känns som att jag måste åka dit igen för att se hur det utvecklas. Kanske ett projekt i vinter då jag ändå inte kan resa till min syster i USA som jag brukar.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-11-15 21:32
Hur är det hos dig? Knölsvan är väl en stannfågel och grå/kanadagås flyttfågel?
niniz 2020-11-15 21:55
Svan kan vara både stann och flytt. Har inte sett någon men det beror på att jag inte ens tänkt pp att se dom. Gäss finns kvar lite här och var än har jag sett
Svar från Lena Holm 2020-11-15 22:06
Ja (på Peters fråga),
men det verkar som att det fortfarande finns gäss kvar. Så länge det finns mat har de väl inte så bråttom. Knölsvanarna har alltid stannat vid Råstasjön så länge jag har varit där och fotat. De är dock beroende av öppet vatten så de rör nog på sej lite beroende på hur kallt det blir.
Hälsningar Lena
Intressant!
Tycker det finns en del hybrider nu. Jag har sett några vid min Bysjön här hemma. Kan vara samma som kommer tillbaka. Men den är i par med en kanadagås. Vad jag sett har de inte fått några ungar.
Spännande om du kollar upp det hela.
/Lena
Svar från Lena Holm 2020-11-17 07:05
Tack Lena,
intressant att den hybrid du ser i alla fall verkar ha en partner. Det har jag inte sett fast jag sett fler hybrider än denna. Jag har inte hittat någon information, varken anekdotiskt eller vetenskaplig, att de kan få avkomma.
Hälsningar Lena
Intressant! Jag som inte är ett skvatt kompetent vad gäller fåglar har haft en känsla av att avvikande utseende ofta inte spelar så stor roll, mest utgående från att jag sett vita änder funka bra med vanliga. Har också förstått att albino-älgar funkar ihop med vanliga. Men rena utseende avvikelser kanske är mindre viktigt om det är rätt art. Hybrider kanske har ngt slags blandbeteende som de andra fåglarna känner. Inbillar mig att det typiska artbeteendet är väldigt utpräglat i massor av detaljer som vi (jag) aldrig lägger märke till. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-11-17 07:07
Tack Björn,
intressant resonemang som inte alls är så otroligt. Enligt Lena K har hon sett hybrider med en partner (kanadagås) så de kanske lyckas ibland. Däremot har jag inte lyckats hitta någon information om huruvida de kan få avkomma.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Intressant inlägg - väntar på uppföljaren.
När jag hade läst ditt inläg kom jag på att tänka på H.C. Andersens saga "Den grimme ælling".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-11-17 07:09
Tack Erik,
jag kommer nog att åka tillbaka om några dagar och då får vi se om den flyttat eller fortfarande är kvar. Svanarna stannar ju så länge det är öppet vatten någonstans och det brukar det vara på två ställen i sjön. Den sagan känner jag igen men den här pippin kommer dock inte att bli vit.
Hälsningar Lena
Den har verkligen udda färg på näbb och fötter. Nog blir det allt vanligare med hybrider. Men gässen har ju förökat sig väldigt, kan inte minnas att jag såg så mycket gäss tidigare.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-11-17 07:11
Tack Sten,
jag ha en kollega från Holland som är fågelintresserad och där har man kartlagt stora grupper av gäss med så mycket som 1-1,5% hybrider. Det finns dock inte någon information om de kan få avkomma.
Hälsningar Lena
Sten Björklund 2020-11-17 13:20
Rackelhane är ju avkomman efter tjäder - orre som ansetts inte kunna få någon avkomma. Nu har dom upptäckt att det ändå har skett. Det finns ju mer möjligheter idag att undersöka fåglarna, DNA o.s.v. Jag vet naturligtvis inte men nog tror jag hybridgässen parar sig.
Sten
Nog är det så att man lätt projicerar mänskliga känslor på djur och natur och det är kanske inte så konstigt då vi är människor. Verkar inte lätt att vara hybrid och det leder tankarna till människotermer som mobbning och utstött. Vi får trösta oss med att gåsen förhoppningsvis inte har de känslor vi får när vi ser det hela. Många fina bilder där närbilden på gåsen ihop med texten berör mest! Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2020-11-17 07:14
Tack Yvonne,
även om jag jobbar med djur så blir det lätt så, men jag förundras också väldigt mycket över djurbeteende ibland. Man vill så gärna förstå varför de gör på ett viss vis.
Hälsningar Lena
Ja det var en spännande variant. Hoppas den fick några kompisar hos svanarna.
Blir själv lite sugen på att åka dit och kolla. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-11-17 07:16
Tack Johnny,
jag kommer att åka tillbaka när jag har möjlighet för att se om den har flyttat eller väljer att stanna. Man måste ju också hålla koll på hägrarna. Än så länge var det bara en där men det lät som att det också satt några högt upp i granarna.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg