B. LOGGBOKEN
Skördesäsongen lider mot sitt slut
För drygt två veckor sedan (10/10) visade jag bilden till vänster när vi hade rivit ner tomatplantorna i växthuset och tagit in alla tomater. Skålen till vänster betraktade jag som "hopplösa fall" dvs jag förväntade mej inte att så många skulle bli röda. I helgen såg de ut som bilden till höger och nu är det bara halva skålen kvar. Det är de sista tomaterna för denna säsong.
Lördagkväll ville vi ha en dessert och jag fick för mej att jag skulle göra lakritsbrûlée. Jag har inte ens gjort vanlig brûlée men det är ju inga konstigheter direkt. Tills man kommer till sockret som ska smälta på ytan... Då ska man ha en crème brûlée brännare för karamellisering. De hade vi inte så jag tog fram braständaren, den var för klen.
Min sambo gick ut i garaget och hämtade "ogräsbrännaren". Ordentlig låga men det blev inte heller optimalt. Jag fick inte till den fina karamelliserade ytan som jag ville ha. Kanske var det för att jag hade farinsocker istället för rårörsocker...Men det smakade gott!
Eftersom det inte regnade på söndag gav vi oss ut i skogen. Det gäller att plocka medan det går och vi kom hem med den största skörden för säsongen. Det tog ca en timme att finrensa och blev två kilo svamp när vattnet kokat bort och paketen var färdiga för frysen.
Avslutar med en kaxig nötväcka från gårdagens fågelfotografering från sovrummet.
Nu börjar en ny vecka...
Hälsningar Lena
den typen av brännare hade säkert fungerat perfekt. Jag gillar inte alla dessa specialprylar som man ska ha i sitt kök för att kunna laga roliga rätter, så en brûléebrännare kommer jag inte att skaffa. Svampen kändes fint att stoppa i frysen, ett bra "dagsverke" en söndag.
Hälsningar Lena
/Gunnar S
vi rensar när vi plockar för att det ska gå så fort som möjligt när man kommer hem. Hellre längre i skogen än vid köksbordet. Det tog bara en timme att plocka bort barren och sniglarna från denna hög av svamp. Om jag hade platsbrist i frysen skulle jag torka men just nu går det bra. Det har faktiskt varit ett tomrum där trattisarna ska ligga för de har gått åt. Nu börjar det blir fullt :-)
Hälsningar Lena
Härlig svamphög
jag är ingen fantast av desserter men min sambo uppskattar verkligen sötsakerna efter en fin middag så jag testar mej fram. Här fick jag i alla fall smaksätta med något jag gillar (lakrits) och det receptet tål att förfina.
Hälsningar Lena
PS bilderna gör att man nästan känner sig vara med, du har alltid bra bilder så ibland glömmer jag säga nå´t!
din kommentar går rakt in i hjärtat och jag skulle så gärna skicka en hel påse trattisar till er, med några sena tomater som en bonus. Jag har inte köpt en tomat sedan midsommar.
Hälsningar Lena
det är de här ögonblicken som förgyller hösten.
Hälsningar Lena
nu har vi nog trattisar så det räcker men jag gillar ju att gå i skogen och tar nog med en korg även nästa gång jag åker till denna skog. Nu har vi bara en handfull tomater kvar och de går åt i veckan. Snart måste jag köpa tomater....
Hälsningar Lena
Hälsn!
ja, nu har vi nog fyllt på tillräckligt i förrådet med trattisar men jag gillar ju att gå i skogen så det blir nog någon tur till. Men jag behöver inte plocka något...fast det är svårt att låta bli.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
jag är inte klar med de där brännarna än för jag vill ha den där knäckiga ytan sockret :-) Nötväckan är nästan alltid den tuffaste i min matning.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
vi får nog jobba lite mer på det där med brännaren. Det kan vara valet av socker som påverkar resultatet också. Nötväckan är så kaxig så den sätter sej precis utanför balkongen.
Hälsningar Lena