B. LOGGBOKEN
Höstpremiär i växthuset
Höstpremiär för middag ute i växthuset blev i år på en torsdag. Vi fick långväga besök av min svåger från Texas och även systerdotter Anna från London. Eftersom Peter bara kan stanna en kväll blev det en ordentlig middag ute i det för kvällen uppvärmda glashuset.
Det mörknar snabbt nu så det behövs en del ljuslyktor och oljelampor för att få tillräckligt med ljus. Det blev ändå ISO 5000-8000 för att få till bilder och svartvitt blev bättre än färg.
Mat i svartvitt fungerar dock inte. Här är det älgentrecote med choronsmör, potatisgratäng och sallad. Inte så mycket tanke vid serveringen för jag trodde nog inte att det skulle bli bilder som ens gick att visa. Gott var det i alla fall. I glaset en mycket passande Chateauneuf du Pape 2017.
En enkel dessert. Nykokt hjortronsylt med vaniljglass och en klick grädde.
Hälsningar Lena
min svåger kommer in i landet för att han är svensk medborgare. Han har dessutom en nära släkting som är sjuk, därav resan till Sverige. Min systerdotter är också svensk medborgare och kom på samma premisser. Vi använder naturligtvis växthuset så gott det går även när växtsäsongen är över. Just nu är det ett riktigt fint uterum.
Hälsningar Lena
Hälsn!
vi försöker använda växthuset så gott det går. Vi ville egentligen bygga ett isolerat uterum men den byggmästare vi anlitade sa direkt att det skulle bli både dyrt och konstigt med det hus vi hade att utgå från. Alltså blev det en stor altan och växthuset istället och då utnyttjar vi det till fullo med en gasolvärmare och några ljuskällor på plats.
Hälsningar Lena
Sten
jag har faktiskt sparat den extra stora biten av älgentrecoten för just möjligheten att min familj från Texas skulle komma på besök denna höst. NU blev det under lite andra omständigheter men den smakade ändå väldigt gott och blev oerhört uppskattad.
Hälsningar Lena
det blir en väldigt mysig stämning i växthuset och en trivsam miljö trots att temperaturen bara är några grader över noll på utsidan. De svenska godsakerna hade jag sparat för just detta tillfälle även om min syster tyvärr inte kunde vara med.
Hälsningar Lena
Även jag kokade hjortronsylt på egenplockade hjortron
jag hittade en plastburk med hjortron i frysen som var märkt 2013, men det spelade ingen roll. Sylten blev helt perfekt ändå och det var bara jag som såg etiketten på fryslådan :-) Glassalongen är väldigt fin när man har lite värme på.
Hälsningar Lena
Det ser mysigt och intimt ut. Svartvitt har sin stora force när ljuset blir lågt. Dina färgbilder av menyerna är då utmärkta tycker jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
med så dåligt ljus blir svartvitt ett enkelt val. Trots vitbalansering blir ljuset i färgbilderna konstigt grönt och det blev mycket finare utan färg. Maten går ju dock inte att visa utan färg och ett proffs hade väl avstått... men jag tyckte matbilderna behövdes för att få helheten.
Hälsningar Lena
det blev gott och det var mysigt att sitta där tillsammans även om min syster inte var med. Jag blir lika förvånad varje gång jag använder så höga ISO och ändå får bilder som jag tycker att jag kan visa. Som fotograf gjorde jag nog inte så mycket mer än valde ISO samt manuella inställningar och tog några bilder på vinst och förlust.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
Håller med om att då man kommer upp mot ISO 5000 så blir det oftast bättre att konvertera till svartvitt.
Maten ser god ut och jag är säker på att det smakade ljuvligt.
/Bengt
Ja du behöver då inte ha någon ångest över att tömma växthuset på sommaren när fortsättningen blir så här :-)
ing-marie