B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skäggmesar, men inte som det var tänkt...

SMHI hade utlovat sol och jag lyckades tajma det med en morgon då jag kunde komma lite senare till jobbet. Det satt fullt med skäggmesar på spången när jag kom fram men himlen var blygrå och ISO hamnade på ISO 3200. 

OK, bara att gilla läget. Det blåste förstås också så vassen vajade och det blev extra många suddbilder av bladen, även om de också kan ge viss effekt.

Det blev tyvärr inte alls de skarpa skäggmesarna i tidigt morgonljus som jag sett fram emot. Det blev små softa bollar istället.

De flög från den ena vassvippan till den andra och "småpratade" hela tiden.

Jag trodde det skulle spricka upp och solen komma fram, med det hände inte förrän jag satt i bilen och var på väg till jobbet.

De små fåglarna flög upp med jämna mellanrum och drog ut över vassen. Himlen blev helt vit för bilden är överexponerad.

Jag stannade en stund till på spången men det började dyka upp mer människor som ville passera och då är det i princip kört.

Vassen hade lite annorlunda färg just här och nu var solen inte alls så långt borta, men det var förstås fortsatt mörkt på spången.

Lägg märke till att den främre fågeln verkar kolla ner i springan om det finns något intressant där. Det var allt från skäggmesarna för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-10-03 11:52 | Läst 1619 ggr. | Permalink
Du fick ändå riktigt fina bilder här, trots omständigheterna! Det mjuka ljuset gör sig riktigt fint på de här motiven! Superskarpt också på min 'nya' skärm! Det blev fint med den helt vita bakgrunden, så där har jag också sett dom 'hängande' i luften några gånger!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:21
Tack Jan,
det är nog flygbilden som jag gillar mest bland dessa för jag har inte tagit något liknande av skäggmesar förut. De flög upp några gånger men oftast var avståndet alldeles för långt, men det blev några rutor till slut.
Hälsningar Lena
Jag gillar de här bilderna.
Mjukt och fint ljus.
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:22
Tack Bengt,
ja det blir mjukt när molnen är "strax ovanför huvudet". Den just dessa fåglar kan få bli lite mjuka ibland.
Hälsningar Lena
Allt trevligt med skäggmesar och småprata kan de verkligen. Ingen tvekan var de är, det är som en helt vanlig syjunta. Undrar va de gör på spången, borde finnas mer ätbart i vassen kan man tycka. Men trevligt att få den mängden av skäggmesar och många fina har du fått fastän högt iso. Hanen med det mycket gula från vassen tyckte jag blev bäst, fjärde från slutet, det blev en fin färgklick också.
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:25
Tack Peter,
jag tycker ljuden från en flock skäggmesar är väldigt mysiga att lyssna till när man står mitt i vassen som svajar lite. Jag vet inte riktigt vad de hittar på spången men de kommer alltid dit och kollar av. Vassen var förvånansvärt gul där den där hannen satte sej ett kort ögonblick.
Hälsningar Lena
Åh vad snyggt. Har själv spanat hela dagen efter just skäggmes utan framgång
Såg havsörn å lite annat
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:26
Tack Nini,
man hör dem på långt håll om de är där. De småkvittrar hela tiden när de flyttar runt i vassen. Havsörn är ju inte så tokigt heller.
Hälsningar Lena
Det var kanske ett mesmöte, talaren sitter på räcket ;)
Många härliga bilder även om det var grått..speciellt han som tittar fram från den gula vassen..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:27
Tack Gunte,
det här var definitivt ett stormöte och de snackade "i näbben" på varandra hela tiden. Vassen var förvånansvärt gul där den där hannen slog sej ner ett kort ögonblick.
Hälsningar Lena
Det blir gärna dimmiga mulna morgnar med sol en stund framåt förmiddagen vid denna årstiden, bekvämt för pensionären som stiger upp vid 8.
Många söta dunbollar på dina bilder, skäggmesar är bara så vackra. De är fotogenique. Uppenbarligen var det något på spången som lockade. Flygbilder också, sällan man kan få det.
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:29
Tack Stefan,
dessa fåglar hade antagligen gått lika bra att fotografera på eftermiddagen, då det var sol. Men jag hade inte tid att åka dit då. Flygbilden är nog den som jag gillar bäst just för att jag aldrig fått till den förut.
Hälsningar Lena
Skäggmesen är en supervacker fågel som du fotograferat snyggt, särskilt i vassen. Även om du önskat sol så blir bilderna mycket bra i det mjuka ljuset.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:31
Tack Bjarne,
ja de är fina dessa små och de fungerar även i mjukt ljus, men det var tyvärr också väldigt mörkt. Det var ändå en rätt mysig stund där inne i vassen med alla kvittrande skäggmesar.
Hälsningar Lena
Åh, jag har varit så sugen på att åka dit och besöka dom, har sett att det har varit full fart där nu en tid. Men tyvärr så sätter väder och jobb stopp för det. Tycker du fick jättefina bilder trots vädret, men förstår din frustration.
SMHI har det svårt nu tror jag, jag var ut en sväng här i går morse, blev helt utan bilder. Varken sol, dimma eller någon spännande händelse.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-10-04 11:34
Tack Ing-Marie,
ja SMHI har det inte så lätt och det är ofta prognosen inte stämmer särskilt bra. Jag har mycket att göra på jobbet nu, samtidigt som dagarna blir kortare, så det är svårt att hitta ut före eller efter jobbet, i synnerhet om man ska åka en bit. Det var full fart på skäggmesarna och man kan nog fota dem när som helst under dagen, men jag hade ju inte tid att stanna särskilt länge.
Hälsningar Lena
Klockrena bilder!
Vad fina de fåglarna är, 4 från slutet blev favoriten, riktigt snyggt :)
Svar från Lena Holm 2020-10-04 18:14
Tack Joakim,
kul att du gillar mina skäggmesar. Den bilden blev väldigt färggrann.
Hälsningar Lena
Du har fått många härliga bilder på denna lilla vackra fågel. Tror aldrig att jag har sett så många på en gång som i din första bild. Är det i Hjälstaviken eller Tåkern du har varit och fotat?

Mvh Jörgen
Svar från Lena Holm 2020-10-06 18:33
Tack Jörgen,
det är i Hjälstaviken och det var en stor grupp som höll till runt spången, ibland på den men för det mesta i vassen runt omkring. Det är verkligen vackra fåglar.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg