B. LOGGBOKEN
Matblogg II - hungriga personer varnas
En mysigt hemmakväll (dvs helg) inleds gärna med en god cocktail. Här är det vår sommarfavorit margerita som kräver färskpressad lime, tequila (100 % agave), Cointreau, socker lag och hel del krossad is. Det är nog mest den krossade isen som gör detta till en sommardrink för den kyler ner rätt bra.
Just denna lördag fick vi mogna björnbär av grannen och gjorde en björnbärscocktail med gin, lime, sirap och is. Lite "True blood" känsla när man ser glaset men den smakade väldigt gott.
Färskpressad röd grapefrukt blir väldigt gott med antingen gin eller vodka (helst Absolut ruby red). Färskpressad frukt ger överlag mycket mer smak oavsett vad man väljer och det kan man väl kosta på sej till en cocktail tycker jag. I synnerhet om man vill jobba med smakerna lite extra i en alkoholfri drink.
En gratinerad smörgås med kräftstjärtar var ett perfekt sätt att inleda kräftmiddagen. En matig macka som....
...gjorde att man kände sej fullkomligt nöjd med ett lagom stort fat med riktigt goda svenska kräftor. Vi har inte möjlighet att fånga egna kräftor och då väljer jag att köpa ett färre antal garanterat goda nykokta Vätternkräftor än en större förpackning som jag inte har en aning om hur de ska smaka.
Ett annat sätt att starta en middag kan vara kallrökt lax, pepparrotscreme och knäckesticks. Väldigt enkelt och vi tycker att de långsmala tunna knäckebröden är mycket goda.
Eller varför inte rödpeppargravad röding som jag provade i början av sommaren. Det kräver ju dock lite mer planering och vi åt den först som huvudrätt med kokt färskpotatis. Resterna blev gott småplock på knäckestix.
Jag tycker det är svårt att hitta vegetariska rätter som blir så läckra som jag helst vill ha t ex fredag eller lördagkväll men den här pastarätten med färska kantareller, grädde och nyskördade gröna bönor var verkligen helt fantastisk.
Grillad ratatouille är en riktigt höjdare och passar utmärkt på sensommaren då trädgården dignar av squash, aubergine, paprika och tomater (+ färsk lök men det odlar inte vi). Man grillar grönsakerna i en stålkorg ca 30 minuter på indirekt värme. De sista 10 minuterna tillsätter man små tomater som blandats med tomatpure och lite socker. Bladkryddan som syns är rosmarin. Fungerar som huvudrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.
Risotto är gott någon gång ibland och går att smaksätta på olika sätt. Här är det en skaldjursrisotto smaksatt med fänkål och tomat. Det gröna är inte dill utan blad från fänkålen. Varsin havskräfta och några pilgrimsmusslor förhöjer denna rätt.
Havskräftorna var stora (och dyra som attan) men det räcker bra med en var och några musslor.
I helgen provade vi en annan spännande variant, mangorisotto. Mangobitarna ska ligga i ättikslag ett dygn innan man gör själva rätten. De tar inte alls så mycket smak av lagen som man kan tro. Vi hade helstekt kalkonbröst till och grönsaker från trädgården.
Som avslutning kan man bjuda på en rabarberkompott med vaniljglass och kokosflingor. Helst ska man ha kokosglass men jag har ingen glassmaskin så det fick bli en kompromiss med kokosflingor. Kompotten är rabarber och hallon stekt i smör samt lite honung.
Saffranspannacotta med rostad hackad mandel och färska björnbär passar bra den här tiden på året. Grannen har jättefina björnbär som vi "byter" mot tomater.
Sommarens bästa kaka blev denna vinbärskaka med valnötter, mandel och saltkola. En riktig höjdare som räcker till 10 personer. Serveras med vispad grädde och några extra röda vinbär. Kolan får man genom att smälta socker i stekpannan, tillsätta smör och sedan grädde + en tesked salt. Låt inte barn komma nära, det söta blir läskigt hett.
Hälsningar Lena
PS. Det går att få recept på det mesta även om jag improviserar en hel del.
Blir allt hungrig.
Daniel
kul att du gillar matbilderna. Jag fotar bara rätter som jag är nöjd med och som är riktigt goda.
Hälsningar Lena
Inget fel på fantasin och färgerna här inte..
Mvh/Gunte..
den gratinerade kräftsmörgåsen är gjord på ett delat cibattabröd så den mättar bra. Man klarar flera cocktails efteråt :-)
Hälsningar Lena
jag är inte så bra på bakverk och kan inte komma i närheten av det du brukar visa, men förrätter och varmrätter är ju kul.
Hälsningar Lena
Hälsn!
kul att du gillar matbilderna för det går fort när jag tar dem. Maten ska ätas när den är nylagad.
Hälsningar Lena
Sten
mangorisotton var läcker, men det gäller att hitta riktigt mogen mango. Man skär den i tärningar och så ska den lilla i ättikslag (som man lägger in sill i) över natten. Verkar helskumt men sedan gör man bara en vanlig risotto och blandar i mangon tillsammans med osten på slutet och lite skivad vårlök. Pastan var fantastisk och havskräftorna likaså men de är ruggigt dyra.
Hälsningar Lena
jag gillar att lägga upp maten och att det ska se trevligt ut. Återkommer med recepten i morgon. Jag är på jobbresa i Norrtälje.
Hälsningar Lena
Hälsningar Lena
https://alltommat.se/recept/gratinerad-kraftsmorgas/
https://alltommat.se/recept/vinbarskaka-med-valnotter-och-saltkola/
Har gjort lingondricka av nyplockade lingon men de bleknade i dina coctails.
lingondricka är ju inte fy skam alls och det har jag aldrig gjort.
Hälsningar Lena
Så frestande. Man blir nästan mätt av bara bildern.
Utmärkt matfoto.
Det är väl kö till dina middagar.
Ha det väl
Bob
min sambo är i alla fall nöjd :-)
Hälsningar Lena
det är mest jag som lagar mat och jag tycker det är kul på helgerna. På vardagar blir det mest rester och enklare saker (men inte halvfabrikat).
Hälsningar Lena
Ha det gott /Stig
pannacottan är enkel att göra och saffran passar utmärkt ihop med björnbär. Jag återkommer med ett recept i morgon när jag kommit hem från jobbresan som jag är på nu.
Hälsningar Lena
kul att du uppmärksammar den bilden. Jag har testat en del matfoto där någon äter i bakgrunden men helst vill jag ju då också äta själv. Fotandet får inte gå ut över måltiden eller sällskapet.
Hälsningar Lena
Smaklökarna gick i gång där
Ha det gott
/Gunnar S
jag kör inte med någon hemleverans tyvärr och jag är inte tillräckligt kunnig på vin för att rekommendera något :-)
Hälsningar Lena
jag tycker det är kul både att laga maten och ta bilderna så matbiblioteket växer. Någon gång i vintermörkret kommer det säkert en ny omgång.
Hälsningar Lena
Ser otroligt gott ut. Snyggt fotograferat också. Tycker det är svårt att fota mat.
MvH
Johnny
jag lägger fokus i framkant på rätterna och vrider tallriken så att det jag vill visa blir skarpt. Sedan gäller det att ha koll på vad som ligger runtomkring, det är inte alltid så lätt att komma ihåg. I synnerhet inte om det ska gå fort.
Hälsningar Lena
om du blir sugen så har jag ju lyckats med mina bilder :-)
Hälsningar Lena
Kan ju vara bra att gå tillbaka och kolla på då det är helt tomt på fantasi när man skall bestämma middag.
Mangorisotto lät spännande, googlade och hittade nog det recept du testat.
ing-marie
se till att du får tag i riktigt mogen mango, den frysta har ingen smak alls även om den ser fin ut. Kul att du vill testa. Det är ett amerikanskt recept som min syster skickade, men enkelt att göra.
Hälsningar Lena
kul om du kan få inspiration från mina bilder. Jag tittar en hel del i kokböcker och på matsidor på nätet. Det ska absolut vara fina bilder för att jag ska testa ett recept.
Hälsningar Lena
(Och fina bilder förstås!)
det är bara på helgerna som det blir extra goda rätter. På vardagar blir det mest rester och enklare mat. Dock avstår jag halvfabrikat.
Hälsningar Lena
för dina berömmande ord. Jag köper Vilmas ekologiska svart &vit, knäckesticks. Ett avlångt paket med långsmala tunna bröd som jag brukar bryta i bitar.
Hälsningar Lena
Er der ikke nogen kogebogsforfattere eller forlag som har ringet til dig ?
Med mange venlige hilsner fra Erik.
nej, det är en oerhörd konkurrens på den marknaden och riktigt så långt har jag inte kommit än :-) Jag är en glad amatör.
Hälsningar Lena
En riktigt läcker parad du serverar här.
Brukar göra kola till äppelefterrätter, men ska pröva ditt recept att tillsätta salt, det kommer att förhöja smaken!
Det är ju skördetid nu, vare sig man plockar hemma eller i butiken.
Tror jag ska testa din gratinerade kräftmacka också, och ratatouille.
salt i kola blir väldigt gott. Nedan är recepten till kräftsmörgåsen och den grillade ratatouillen (den klarar man sej nästan utan). Kräftsmörgåsen gjorde jag på en delad ciabatta för vi är bara två personer. Ratatouillen serverade jag utan ost för det var som tillbehör till något grillat, minns inte riktigt vad just nu.
Hälsningar Lena
https://alltommat.se/recept/gratinerad-kraftsmorgas/
https://alltommat.se/recept/grillad-ratatouille-med-comteost/