B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Prova-på-dyk bland gäddorna i Storaxen

Min systerdotter Anna är på besök. Hon har suttit instängd och jobbat i London under hela våren och vi tyckte absolut att det var OK för henne att komma till oss. Vi tog med henne till sjön Storaxen utanför Rättvik för att göra ett prova-på-dyk. Det första man gör är att plocka ihop utrustningen. 

Efter att ha bytt ut handleds- och halstätningar på min sambos gamla torrdräkt borde den funka även för Anna. Lite stor kanske men det justerar man för i vattnet...Just den där latextätningen i halsen gör att en del upplever stort obehag av att ha en torrdräkt på sej. Det måste ju täta runt halsen för att man ska hålla sej torr.

Sista genomgången innan dyk. Spotta i masken och skölj för att förhindra att den ska imma igen. En hel del annat pratar man också om men det är svårt att förstå innan man är under ytan och upplever känslan. 

De gjorde lite olika övningar på grunt vatten för att bli mer bekväm med den "konstiga" situationen att man ska andas normalt under vatten och hitta rätt avvägning i torrdräkten.  Efter en stund av inledande förvirring gick det jättebra för Anna och Fredrik låg hela tiden mycket nära för att kunna hjälpa till om det behövdes.

Så småningom kändes det som att alla var tillräckligt bekväma för en liten simtur i sjön Storaxen. Det som finns att se i denna pöl befinner sej mellan 0-4 m så vi kunde lugnt simma iväg på en tur bland näckrosorna.

Det finns en hel del gäddor i denna sjö och ni som sett bilder från Storaxen tidigare känner nog igen er. För en ocertifierad dykare som simmar ut på sin första tur är det dock något helt nytt.  

Här hittade vi en mycket liten gädda som nog trodde att vi inte kunde se den....

Jag hade den dock hela tiden i sökaren och fick komma väldigt nära. Bilderna är tagna med en Tokina 10-17 mm fisheye zoom (på 12 mm) så jag kunde nästan klappa fisken.

Gäddorna har sina bestämda platser och rör sej inte långt när man kommer och stör dem. Efter några bilder brukar de simma en långsam loop och sedan komma tillbaka till exakt samma ställe. Så är livet i den lilla sjön.

Jag hann inte experimentera och fota så mycket som jag brukar med det viktigaste på detta dyk var ju att Anna fick en fin upplevelse. Vi hoppas förstås på att hon ska gå en kurs och bli certifierad så hon kan följa med oss på dyk i Norge eller kanske i Storbritannien där hon bor just nu. Det finns en hel del intressant dykning där som vi inte sett ännu.  

Efter en heldag i sjön smakar det extra gott med mat och just denna dag hade vi bestämt oss för hamburgare i Falun på hemvägen. Just denna kedja har ju de godaste burgarna (svenskt kött dessutom) och att de serverade milkshake med päronsmak gjorde det till en perfekt avrundning. Vi hade nog inte gjort av med den energi som vi åt men Anna hade definitivt gjort det.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-07-26 22:54 | Läst 5568 ggr. | Permalink
Oj, vilka fina gäddbilder! En härlig sysselsättning. När jag bodde i Söderhavet var det många som tog kurser i scuba-diving, som jag också gärna skulle ha gjort, men när jag istället lärde mig flyga, for all extra tid dit ...
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-07-27 22:46
Tack Håkan,
när jag jobbade i Australien på 90-talet valde jag mellan dykning och fallskärmshoppning, jag hade inte råd att testa båda.
Hälsningar Lena
Ja det måste vara en aning pirrigt med första dyket men miljön och djupet bör väl kännas rätt bekvämt..Känns dock lite läskigt med slingrande växter längs benen kanske..Finfina bilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-07-27 22:49
Tack Gunte,
vi valde det här stället för det är säkert. Det är grunt och har bra sikt, ingen ström och ingen sjögång hur mycket det än blåser. Dessutom får man inte köra båtar med motor i denna sjö (och inte vattenskoter heller!). De slingrande växterna var det mest fotografen som simmade in i och då är det främst kameran med blixtarna som fastnar.
Hälsningar Lena
Intressant berättelse. Måsta ha varit spännande att ha ett prova på dyk på ett sådant ställe, med så många gäddor. Måste väl vara ett populärt fiskeställe också. Fina bilder på gäddorna. Jo det blev flera Max under vår Uppsalatur, de hade on-line beställning så vi kunde skicka iväg en beställning och så kom de ut till bilen med maten, Corona säkert tyckte vi
Svar från Lena Holm 2020-07-27 22:52
Tack Peter,
jag vet inte hur många som fiskar här men det är en mycket liten sjö och man får inte köra båt med motor. Vi har aldrig sett några som fiskat på sjön och än så länge finns det gott om gäddor att fota. Vi tyckte det var kul att kunna bjuda på en säker dykupplevelse då man faktiskt också fick se något.
Hälsningar Lena
Det var en fin bildserie om både provdykning, fina bilder på Gäddor och vackra näckrosblad. Det såg ut att vara ganska klart vatten i sjön Storaxen.
Bilden på Anna och Fredrik blev mycket fin.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-07-27 22:54
Tack Stig,
det är mycket fint vatten i denna sjö och vi åker hit minst en gång per år för att dyka med gäddorna. Denna gång kunde vi också visa platsen för en nybörjare som vi hoppas ska bli tänd på detta med dykning och göra det fler gånger med oss.
Hälsningar Lena
Roligt med sådan utflykt och för A spännande. Lite övningsköra under vatten.
Försökte lite bilder under vatten men det blev kallt ganska snabbt ( ingen torrdräkt å ingen sommarvärme ) så fick bli från båten istället.
Svar från Lena Holm 2020-07-27 22:58
Tack Nini,
jag det här var verkligen en nybörjarlektion under ytan och bättre än så här kan det knappast bli, inte ens i tropikerna skulle jag säga. Jag förstår att du började frysa för om man vill fota krävs eftertanke och man vill testa olika inställningar etc. Det tar tid. Vatten leder värme oerhört mycket bättre än luft så stannar man i vattnet länge och inte rör sej nämnvärt blir det snabbt kallt.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det måste vara både underbart och spännande att ha en sådan moster och onkel att introducera dykningen.
Samtidigt fick du några fina bilder från den svenska undervattensnaturen.
Bilden med Anna och Fredrik under vattnet är toppen..
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-07-27 23:01
Tack Erik,
just den bilder är min favorit också. Det blir lätt mycket "skrufs" i vattnet när två personer stå på knä men här lyckas de ändå rätt bra. Det var en kul dag för oss alla.
Hälsningar Lena
Vad roligt för henne det måste ha varit en häftig upplevelse. Minns mitt första dyk fortfarande. Kul och se den gamla torrisen. Verkar ha varit med ett tag. Kissventil och allt. Kul.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-07-27 23:05
Tack Johnny,
den torrdräkten har varit med om mycket som t ex djupa vrakdyk och avancerad grottdykning i Frankrike och Florida. Den är dock fortfarande tät och med ny hals och handledstätningar som passade Anna fungerade den bra. Vi hade en toppendag och hoppas hon ska ta en cert och följa dem på länge utfärder.
Hälsningar Lena
Vilken härlig berättelse och vad kul för Anna att hon fick prova på detta :)

Fina bilder fick du också, trots att du inte hann att dokumentera så länge.

Men nu blir jag väldigt nyfiken.
Du var extremt nära gäddan sade du, det betyder alltså att de inte är rädda för er om ni har på er dykarutrustnig?

Så med andra ord, om jag dyker ner i vattnet vid vass eller dylikt med svarta kläder och ett cyklop så kanske jag kan ta tag i en gädda och plocka med mig upp till gjusarna :))
Svar från Lena Holm 2020-07-27 23:11
Tack Joakim,
det går att komma väldigt nära gäddor om man närmar sej försiktigt. Ännu bättre om man inte "bubblar" som man gör med dykutrustning. Problemet är väl då att om du inte är en mycket duktig fridykare (3 minuter, helst längre) kan du inte smyga dej på dem. Men det går förstås att öva upp tekniken...:-) Ta i så fall med ett ljuster, gäddor bits nog om man bara tar dem med händerna.
Hälsningar Lena
gorred 2020-07-28 00:31
Joakim, jag har sett berättelser om hur man kan snara gäddor; närma sig dem försiktigt i vattnet med en snara, lirka in den över gäddan och hastigt dra till. Jag har också nästan(!!!) lyckats fånga en gädda på det viset. Så visst kan man komma dem nära om man är långsam och försiktig. //GöranR
Joakim88 2020-07-28 10:13
Lena : Det visste jag inte att man kunde göra, 3 minuter är ju på tok för långt hehe Klarar strax över minuten under vattnet (har klockat)
Var tvungen att googla på ljuster. Vilket spjut hehe, ja det är nog säkrare än att greppa med händerna, vilket aldrig kommer att hända ändå men :)

Göran :Spännande att läsa om snartekniken. Antar då att man vadar ut en bit i väldigt sakta tempo och sänker snaran och försiktigt lirkar den runt gäddan. Vilka möjligheter här :)
Blir det någorlunda bättre väder, så varför inte testa :)

Måste ju hitta gäddorna först bara :)
Khalad 2020-07-28 11:54
Vi hade en grannbonde här i Korsheden som berättade hur han tog gäddor med händerna i tjärnar häromkring när han var ung - han kunde ligga vid en strandbrink med en hand i vattnet och när en gädda kom inom räckhåll sakta sakta förs handen under den och så slå upp den. Han var väl 10-15 år äldre än jag och lever inte längre. Elle kan det varit en fiskehistoria?
Joakim88 2020-07-28 23:29
Haha jag hoppas att den historien är sann! Hur tufft som helst :)
Hej Lena, vilken fin och pedagogisk introduktion din systerdotter får! Fint beskrivet med fina bilder som illustration. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-07-27 23:12
Tack Mats,
det här var en grej som vi verkligen ville göra och just på denna plats är förhållande mycket bra för ett första dyk i svenska vatten.
Hälsningar Lena
Härlig! Sköna bilder och stor upplevelse ni arrangerat! Tack för att du delar med dig! //Tommy
Svar från Lena Holm 2020-07-27 23:15
Tack Tommy,
kul att du tittar in i bloggen. Det här blev en väldigt lyckat utflykt för oss alla även om det tog tre timmar att köra till Storaxen och sedan samma resa tillbaka. Men det var det värt.
Hälsningar Lena
Walker9 2020-07-28 00:41
Ser fram emot fler inlägg Lena! nu har jag fått upp ögonen för din blog. Hur ofta skriver du?
Svar från Lena Holm 2020-07-28 09:45
Hej Tommy,
det blir kanske ett par inlägg i veckan. Det beror lite på vad jag har gjort för oftast vill jag ha relativt nytagna bilder. Det blir heller inte så mycket dykning just nu om det är undervattensbilderna du gillar. Vi brukar åka till Norge minst en gång varje sommar, ibland två men just i år funkar ju inte det. Det finns dykbilder från Australien under januari och februari 2020. Vi hann med en lång semester då.
Hälsningar Lena
Walker9 2020-07-28 09:57
Kul att du är så aktiv Lena! finns därmed mycket att se fram emot. När väl coronasituationen är stabiliserad - var går din nästa långresa?
Svar från Lena Holm 2020-07-28 11:53
Vi har inget planerat och det är väldigt ovanligt för oss. Det har inte känts aktuellt att boka något och betala dyr deposition (för t ex en dykresa) när det är så osäkert med flyg till olika länder.
Hälsningar Lena
Walker9 2020-07-28 12:12
Det är verkligen specielle tider vi lever i! Bra att fånga dagen ändå - tec med fina gädddykningar på hemmaplan. Förresten - har du själv lyckats fånga en gädda med bara händserna? Då måste du ha ett fast och bra grepp om den levande och energifyllda gäddan! haha
Svar från Lena Holm 2020-07-28 21:45
Hej Tommy,
jag har inte tagit gädda med händerna men däremot plattfisk t ex rödspätta. I Sverige får man inte dyka och jaga med harpun eller ljuster som i Norge, men man får ta fisk med händerna. Plattfiskar lever på sitt kamouflage och man kan smyga på dem och så greppa tag med båda händerna. Om den är av ätbar storlek förmår den oftast simma ur ditt grepp :-)
Hälsningar Lena
Underbara bilder, både på gäddorna och undervattensväxtligheten, särskilt den näst sista.
Så man behöver inte alltid åka till exotiska ställen...
//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-07-28 09:47
Hej Göran,
nej man behöver verkligen inte åka till så exotiska ställen. Den här sjön är speciell för oss men tyvärr tar det tre timmar att köra dit. Men gäddorna gör oss aldrig besvikna.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse för henne! Hon måste tycka att hon får en supersemester hos er! Och jag tycker du har väldigt fina och närvarande bilder här, som så ofta när du visar från era aktiviteter och familjeträffar och dykträffar, alltid trevligt att läsa och se! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-07-28 11:55
Tack Björn,
vi har gjort ett par andra utflykter också, till platser utan trängsel. Anna trivs i naturen så det är lätt att hitta på saker.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg