B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Höstglimtar från helgen

Äntligen lite finare väder då jag är ledig. Nu skulle jag minsann "fånga hösten", plocka trattkantareller och städa i trädgården. Fasan i höstlöv kändes som en passande början.

Det var inte bara en fasan utan väldigt många och då insåg jag varför...uppfödda för att jagas. Det dämpade min första förtjusning över fasanfyndet. 

På vinst och förlust stannade vi i en helt okänd skog för att leta efter trattkantareller. Det fanns en hel del svampar i skogen men inte sådana som vi ville ha. Men lite vackra var de ändå t ex dessa blå som jag inte skulle våga äta.  

När vi gick över på andra sidan vägen hade vi dock bättre tur. Först bara några här och där, men efter ett tag var korgarna ganska välfyllda. Det blev flera paket att stoppa i frysen och en mycket god trattkantarellsås till köttfärslimpan. 

Vi har förstås öppnat fågelrestaurangen, åtminstone i blygsam omfattning, och nötväckan säger inte nej till en jordnöt eller två. Det blir ju inte så snyggt när de sitter på fatet men den var så nära att jag bara måste ta några bilder.  

Skatan spanade på nötterna från växthusets tak. Den vågar sej inte ner när vi är ute.  

Vädret var lite mer växlande på lördagen men solen tittade fram ibland.

Det blir effektfullt med ovädersmolnen och jag hann precis hem innan regnet kom.

Jag hann också med lite höstbilder i skogen och lyckade t o m komma ihåg hur man gör dubbelexponeringar. 

Det blev några experiment när solen tittade fram men det hotande regnvädret gjorde att jag måste dra hemåt innan jag kände mej nöjd. 

Tidigare på lördagen hade jag "vinterfixat" i växthuset som vi städade ur förra helgen. Gardinerna var från början bara till för att fåglarna inte ska flyga på glaset när alla plantor är borta. Sedan blev det lite lampor och annat samt en gasolvärmare. Nu får växthuset agera uterum på helgerna fram tills snön kommer. Vi har också en liten salladsodling som skymtar bakom sambon. Den håller fram till nästa frost, men än så länge är bladen mycket goda.  

Redan när vi serverade middag hade det börjat mörkna och då kommer de gamla oljelamporna väl till pass. Det föll lite regn men det spelar ingen roll, det är hur mysigt som helst under glastaket ändå.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-10-14 18:54 | Läst 1320 ggr. | Permalink
Fasanen i löven och den fina dungen gav ju en fin höststämning. Fint med trattkantraller, vi ska prova vår svamplycka nästa helg. Mysigt det blev i växthuset
Svar från Lena Holm 2019-10-16 20:51
Tack Peter,
det är tredje året som vi inreder växthuset på vintern. Det passar utmärkt som uterum tills snön kommer.
HÄlsningar Lena
Härlig bildserie, ni ser ut att ha det väldigt mysigt i växthuset.
Svar från Lena Holm 2019-10-16 20:52
Tack Bengt,
det är tredje året som vi inreder växthuset på hösten och det fungerar utmärkt till snön lägger sej på altanen.
Hälsningar Lena
Helgen var verkligen fin, var ut och såg till på landet och hittade gula fina kantareller på tomten så att de räckte till en lunch, njöt av vädret. Värre var det i går då jag var tvungen in till stan för en röntgen. Blötare var det länge sedan jag varit, det regnade på tvären och in under paraplyet.
Fina höstbilder att njuta av, bra att se tillbaka på då det mer trista höstvädret infinner sig och man mest bara vill kura inomhus.
Växthusmiddag ser också trivsamt och mysigt ut.
Svar från Lena Holm 2019-10-16 20:54
Tack Margareta,
kantareller på tomten är ju lyxigt värre. VI trivs bra med växthuset även när det inte kan innehålla så mycket växter. Tänk att det är en sådan tjusning med att "sitta ute".
Hälsningar Lena
Härliga bilder både från skog och på djuren. Nötväckan blev favoriten och skatan inte så långt bakom.
Sen var ju sista bilden magisk, smart ide att kunna använda det lite längre på året :)
Svar från Lena Holm 2019-10-16 20:55
Tack Joakim,
nötväckan blir kaxig efter ett tag och kommer ner för att hämta nötter fast man är ute och sitter helt nära. Det blir mysigt i växthuset med levande ljus, värme och god mat.
Hälsningar Lena
Trevliga höstbilder och mysig avslutning!
Kul med nötväcka i trädgården.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-10-16 20:56
Tack Johnny,
vi har gott om nötväckor och de är ofta rätt kaxiga och kommer ner till nötterna fast vi är ute och pysslar helt nära.
Hälsningar Lena
Vilken en fin dag! Väl utnyttjat! Ja, fasaner är inte så roliga även om dom är vackra! Kommer väl ursprungligen från Sydostasien någonstans om jag minns rätt.. Tror det är lite så med Gräsänder egentligen, det är väl därför dom äs så orädda för oss människor.. Kul med Trattkantareller, jag har varje år en plan att åka till den vackra skogen runt sjön Stora Envättern söder om Nykvarn, där är det urskogskänsla och det området ingår i Vargreviret 'Sjundareviret' i Sörmland. Men jag vill helst ha en solig dag och gärna efter en frostig natt då är det som finast där! Just nu ser det ut att bara vara grått och milt i minst 10 dagar framåt.. Sen kommer den eländiga tidsomställningen till vintertid i slutet på månaden här, då tappar man en timme ljus på eftermiddagen.. det är trist! Då försvinner också en hel del lust att ge sig ut.. Visst man kan ju gå upp en timme tidigare.. men det är inte heller kul! Vi får se! Använder också gärna torkade Trattkantareller i köttfärslimpa och mixade till pulver i sås! Första bilden med alla färgade löv och de mörka molnen är fantastiskt vacker, de mörka molnen förstärker det vackra! Ser väldigt fint och njutbart ut i växthuset där! Apropå gasolvärmaren, har ni koll på koloxidutsläppen i det kanske annars täta utrymmet där.. Jag är kanske yrkesskadad från ett tidigare yrke..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-10-16 21:02
Tack Jan,
vi försökte göra så mycket vi kunde när det var en dag som inbjöd till att vara ute. Städningen inne blev däremot inte av :-) Vi har koll på gasolvärmaren. Faktum är att den slocknar av sej själv om det blir det minsta förhöjda värden. Vi har en glipa i en av vädringsluckorna för att undvika detta. Den brukar vara kinkig att få igång om det händer, trots att man har vädrat ordentligt. Yrkesskada eller ej, det gör absolut inget att du påtalar riskerna.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg