B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Odlar man måste man också skörda

Det borde väl inte vara något problem och nej, för det mesta är det bara att lägga på tallriken eller stoppa i grytan. Men varje hobbyodlare känner nog igen sej när jag påtalar att väldigt mycket mognar på en gång i slutet av sommaren. Hur ska man då ta tillvara godsakerna?

Körsbärstomater mognar i mängder samtidigt med de stora bifftomaterna. 

Om man sätter basilikafrön i tomatkrukorna blir det en basilikadjungel mot slutet av sommaren. Det blir fantastisk pesto men inte ens pesto står sej särskilt länge i kylen. 

Här är det gula (heta) chili som ska torka i ugnen. Efter torkning blir det en omgång i morteln och resultatet en burk med starka "chiliflakes" som fungerar utmärkt som krydda i olika sorters rätter.

De här gula chilifrukterna är en mild Habanero som blir mycket god marmelad. De smala gula frukterna sätter jag i för att få lite sting på marmeladen.

Chilimarmelad på camenbert eller rejält lagrad hårdost är verkligen smaskens. 

Jag skördar förstås mängder med tomater och sorterar dem i olika skålar beroenden på om de ska ätas inom kort eller kan stå ett tag. Tomater som ligger på bordet ska helst ätas samma dag, bara att stoppa i munnen när man blir sugen.  

Men det blir också tomater "över". Körsbärstomater som är lite övermogna och har spruckit när jag plockade dem. De är helt OK, men ska användas på en gång annars möglar de och blir oätliga. Med bladkryddor (som finns i överflöd), chili och vitlök blir det otroligt fin tomatsås som kan användas i en grönsaksgratäng eller frysas för att förgylla en pastarätt eller pizza mitt i vintern. 

De här grönsakerna är inte så svåra att ta tillvara. Aubergine, stora milda chili (som paprika men med mer smak) och köttiga bifftomater. Det blir en grönsaksgratäng till söndagsmiddag.

Rostade aubergineskivor.

Hårt grillade chilifrukter (alternativ till paprika). De ser förstörda ut men det svärtade skalet tar man bort och använder bara fruktköttet. Det är en del pyssel och jag gör bara denna gratäng när jag är ledig. 

Sedan varvar man aubergineskivor med skivad tomat och den grillade, skalade chilin (eller paprika). Man toppar rätten med en tomatsås med mycket örtkryddor bl a salvia och basilika. Den kokade jag igår av de små tomaterna som finns i början på detta inlägg. Slutligen riven västerbotten och lite parmesan, sedan 25 minuter i ugnen. Jag väntar på att den ska bli klar...

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-09-01 18:09 | Läst 2442 ggr. | Permalink
Vilken härlig blogg med många vackra bilder. Och allt ser så gott och nyttigt ut :)
Blev sugen på marmeladen till frukost mackorna :)
Postar du hehe ;)
Svar från Lena Holm 2019-09-02 18:02
Tack Joakim,
marmeladen är lite speciell, men gillar man chili så brukar den gå hem. Grönsaker är vackra och nyttiga även om just marmelad nog är bland det onyttigaste man kan göra.
Hälsningar Lena
Åh det ser gott ut. Och det finns nog en liten prepper i många av oss, dvs att samla i ladorna vad vi odlar och preparerar för att ha längre fram...
Och bra tips :)
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-09-02 18:01
Tack Göran,
jag har nog min "prepper-instinkt" hemifrån, men då fanns det inte något ord för det. Jag växte upp i ett hushåll där man plockade alls sorters bär och svamp, frukt i trädgården, potatis och grönsaker hos en bonde och fyllde i en matkällare i radhusets källare.
Hälsningar Lena
Oj vad mycket godsaker du har i det härliga växthuset (och kanske utanför också). Bråda tider att ta hand om allt! Många riktigt bra bilder med fin mängdverkan. Tänker då särskilt på gul och röd chili samt aubergine.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:56
Tack Bjarne,
det finns lite odlingar utanför också men vi har bara en liten villaträdgård. Dock kan man få till en del om man planerar och vi har genom åren lärt oss vad som går bra. Men det är en del pyssel att ta hand om skörden så här års.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sikke en succes. Du må åbne en lille bod ude ved vejen :-)
Du fik også en masse flotte fotos oveni købet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:54
Tack Erik,
riktig så mycket har vi inte men det går ju att dela med sej till grannar. I synnerhet de som hjälper oss med trädgården när vi är borta. Svärföräldrarna blir också glada för saltgurkan de brukar få varje år.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2019-09-02 18:17
Hej igen - ja sådan skal det lyde. Man skal påskønne dem der hjælper.
Mvh. Erik.
Helt underbart och så duktiga ni är att ta vara på skörden!
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:53
Tack Wolfgang,
jag lärde mej en del när jag växte upp för min mamma var noga med att ta tillvara allt som naturen och trädgården kunde ge. Vi har också lärt oss vad vi ska odla för att få bästa möjliga utbyte av sådant som man kan spara och sånt vi tycker är gott.
Hälsningar Lena
Se där, en grund - text och bild -till en kommande matbok!
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:51
Tack Ragnar,
det ges ut en väldig massa mat- och kokböcker. Jag nöjer mej med ett och annat blogginlägg.
Hälsningar Lena
😊, ja det vill jag lova. Vi är glada för att vi inte har så mycket som du har, för vi har kämpat med hur man skulle ta vara på allt. Vi fick ett tips av grannen att göra ”ostkaka” av squashen, så nu senaste så blev jag av med 5st som omvandlad till ostkaka, riktigt gott. Svårast har det varit med äpplen som är sådär mitt i mellan, inte mogna till att äta men inte ruttna. Efter 5 äpplekakor och försök till äppelmust som blev för sur till att det blev 10 burkar äppelgele , vi har fortfarande kvar 20 påsar äppelmos från förra årets skörd i frysen. Men ostkakan var iaf en positiv överraskning, med lite extra mandlar 😋
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:50
Tack Peter,
ostkaka av squash låter intressant. Vi har förstås squash också men bara två plantor så det är hanterbart. Det går ju att göra mycket av dem inklusive lägga dem på grillen. Äpplen kan bli väldigt mycket och vi har bara ett träd kvar numera, för vi äter inte äppelmos. De frukterna får bli äppelkaka och sedan spar vi dem i garaget till fåglarna. De bryr sej inte om att äta frusna äpplen, inte Bambi heller.
Hälsningar Lena
Nu har du fått till det med bilder och text så att det vattnas i munnen.
Tyvärr så kan jag knappt äta röda tomater mer ( kanske ett par i veckan ) Då jag föråt mig på dom för X antal år sedan. ( från en ekologisk odling i närheten. ) Så nu har jag blivit överkänslig och får nässelutslag av dom :-(
Men hon har även gula och det går bättre.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:47
Tack Ing-Marie,
gratängen blev väldigt god :-) Jag känner ett par personer till som inte kan äta röda tomater. Väldigt trist för de är så goda. Vi har inte gula längre för de röda sorterna vi har nu är riktigt bra.
Oj vad läckert med så mycket fint att ta hand om! Kanske lite stressande dessutom, om allt mognar på en gång.. Vackert är det i alla fall! Själv äter jag minst en tomat per dag!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-09-02 17:46
Tack Jan,
ja det blir betydligt mer än en tomat om dagen just nu. Jag vill helst av allt ta tillvara varenda liten grönsak men en och annan trillar av och då är det oftast kört.
Hälsningar Lena
Och när serveras middagen?? ;-)
Blir riktigt hungrig av dina bilder.
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:41
Tack Bengt,
det sista av gratängen går åt ikväll. Goda rester, bra betyg till bilderna.
Hälsningar Lena
Oj vilken skatt du har i ditt växthus, en ren fröjd att få se och även hur du tar tillvara på godsakerna.
Ett växthus vore ju drömmen att ha, men även det kräver att man är hemna och kan sköta om det.
Men lite kan jag skryta med i odlingsväg, sådde några habanerofrön förra sommaren och två små plantor överlevde vår mongolietresa och torkan som var då. Räddade in den till vintern, men lyckades nästan ta död på den vid en annan resa. Inte med vattenbrist utan tvärtom. Till min förvåning överlevde den även det och började blomna.
Nu ger den frukt så att vi kan skörda lite då och då.
Har även hittat några koner som man skruvar på en plastflaska och får på så sätt en jämn semesterbevattning.
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:44
Tack Margareta,
ja, visst är det en hel del pyssel och det skulle inte alls vara så frodigt om inte vi båda var intresserade av odling. Vi pysslar dessutom med lite olika saker bland växterna. Kul med habaneron och chili kan vara tacksamt att övervintra. Får man blommor tidigt på våren har man frukter mitt i sommaren. Plastflaskan som du beskriver klara man sej ganska långt med om det inte är varmt och soligt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg