B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetid och oväntat besök

Just nu ger våra trädgårdsodlingar maximal utdelning. Här mognar de stora Brandywine tomaterna som smakar gudomligt. Den röda i mitten väger nog ca 500 g och blir den finaste tomatsallad om man skivar den och varvar med tunna skivor rödlök, en god olivolja, lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Chiliträdet Jamaica Bell som fick övervintra i köket bär nu hundratals frukter. Vi äter förstås dessa färska hela hösten men det går också väldigt bra att hacka dem i en matberedare och frysa hacket i en istärningslåda. När det är fruset slår man ut bitarna och stoppar i en ziplockpåse i frysen, "ready to use", när man har lite bråttom på en vardag.

Jag kunde inte motstå att göra ett skördestilleben. Vi har skördat mängder med västeråsgurka som blir både ättiksgurka och saltgurka. Squash växer så det knakar, slanggurka och körsbärstomater har vi i överflöd, likaså gröna bönor, sockerärtor, sallad och bladkryddor. Vitlökarna skördades förra helgen och ligger nu på tork i skafferiet.

De små buckliga röda frukterna är Jamaica bell chili och den runda gröna en mycket god squash. Ibland undrar jag om de tror att jag är rädd för grönsaker när jag handlar i affären för det enda vi behöver köpa är potatis, lök och färsk majs.

När jag hade makrot framme kollade jag en stund på humlorna som verkar gilla vår basilika.

Det passerade en mycket vacker sorgmantel, men den behagade inte slå sej till ro i vår trädgård så det fick bli humlor.

I morse när jag titta ut från vår balkong såg jag något vitt skymta...plötsligt satt en liten vit boll med lång stjärt i syrenen precis utanför. När jag hämtat kameran hade den förstås flyttat på sej. Lite tufsig men utan tvekan en stjärtmes. Min sambo sa att den hade tittat på honom när han målade runt balkongen förra helgen (när jag var i Säter). Den här måste jag hålla utkik efter, stjärtmes är en ovanlig gäst hos oss.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-08-06 15:16 | Läst 1688 ggr. | Permalink
Vilken fantastisk härlig skörd! Fint stilleben, både vad gäller färg och form. Ni verkar ha bemästrat den uppländska leran. Tomater man köper i affären blir bara sämre och sämre. Vackra att se på, men de smakar absolut ingenting. De svenska som saluförs är väl lite bättre än kvisttomaterna, men barndomens tomater verkar ha tagit slut.
Svar från Lena Holm 2016-08-06 16:01
Tack Torbjörn,
man behöver inte bemästra den uppländska leran om man odlar tomater i hink :-) Man köper jorden i stora säckar...Kan absolut hålla med om smaken. Våra tomater är väl egentligen inte direkt "billiga" men smaken liknar inget du kan köpa i affären och jag kan plocka dem när jag vill ha dem (under odlingssäsong). Just nu så njuter vi av vad vår lilla tomt kan ge.
Hälsningar Lena
Härligt! att odla och ta vara på. Och härligt stilleben. Jag gav bort mitt växthus, en lång och märklig historia som får berättas en annan gång. Fin humla på bilden, men ingen art jag sett hemma. Och stjärtmesen ja, för några år sedan en vår råkade jag hamna mitt i en flock mitt i buskskogen i ett kärr. De var väldigt rörliga, men vilken glädje att få en bild på en! Grattis Lena.
Svar från Lena Holm 2016-08-06 16:43
Tack Stefan,
allt har sin tid och just nu trivs vi väldigt bra med att odla det som vår lilla trädgård kan ge. Stjärtmesen brukar komma till oss några enstaka gånger under vintern. Det känns som en ynnest varje gång. Att den skulle dyka upp mitt i sommaren var en total överraskning. Bilden är tagen från vår balkong och vi bor i ett villaområde som gränsar till skog.
Hälsningar Lena
Nu blev jag ju hungrig! Måste göra en sån tomatsallad som du beskriver, men jag får nog köpa grönsakerna. Jag odlar bara lite örter och chili i år. Många sorters chili, men det går trögt. Hittills har jag bara fått Padron ätfärdiga, men många andra sorter är på gång. Jamaican Bell hade jag förra året. Jag försökte spara en, men den dog i lusbekämpningen i vintras.
Svar från Lena Holm 2016-08-06 16:38
Tack Erik,
vi har många sorters chili men jag tog inte med dem här för det är mest Jamacia Bell som ger skörd just nu. Vi har också fått flera mogna Joey Park som blir goda på grillen. I övrigt har vi Golden Marconi och Jalapeno samt en mild gul Habanero som det blir mycket fin marmelad av. Habaneron har också övervintrat inomhus och den är full med mogna frukter.
Hälsningar Lena
Vilka fina grönsaker ni har För några år sedan hade i växthus med många tomater de smakade jättegott Nu hyr vi och kan inte ha mer än blommor i kruka Gillar stjärtmesen för de är så härliga Bra fotat ha en trevlig helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:25
Tack Gert,
allt har sin tid och det är ju en del skötsel innan det blivit tomater.
Hälsningar Lena
Vad roligt med egen skörd av så mycket! Och så en bonus i form av Sjärtmes.. Det är nog en fågel som jag bara högst sällsynt får se under höst eller vinter, aldrig någon annan årstid..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:26
Tack Jan,
stjärtmesen ser vi väldigt sälla och hittills bara på vintern. Det här var en överraskning.
Hälsningar Lena
Mat, mat, mat mat... Sluta! -Jag har inte ätit middag ännu och är hungrig. Men jag måste ju kolla på alla dina bilder innan jag går till spisen. Vilken plåga att behöva välja mellan två goda ting!

/Thomas
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:28
Tack Thomas,
ursäkta att jag ställde till det så för dej. Kul att du gillar grönsaker. Vi äter mycket squash och tomater just nu, och slanggurka. Jag lägger också in västeråsgurka minst en gång i vecka. Det är en fin tid just nu.
Hälsningar Lena
Mycket gott där!
Stjärtmes har jag aldrig sett annat än på bild
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:29
Tack Bengt,
men nu vet du hur den ser ut och skulle säkert känna igen den om den plötsligt dök upp i din närhet.
Hälsningar Lena
Visst är det godast med "egenproducerat" Har "smaskat" från växthuset flera veckor och det är kanongott. Fina stilleben du fick till. Ser ännu "smaskigare" ut. Finbesök också på detta, då är dagen maxad. :)
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:30
Tack Mikael,
det är en del pyssel innan det går att skörda men väldigt gott när man bara kan gå ut och plocka det man vill ha.
Hälsningar Lena
Sikke frodigt der er hos jer Lena.
Jeg gillar nummer 3 - perfekt stilleben.
Hilsen fra Erik.
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:31
Tack Erik,
just nu är det väldigt frodigt.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och kul med stjärtmesen! Fast bildmässigt gillar jag stillebenbilderna extra mycket, särskilt första som har en bättre bakgrund. Mycket snyggt arrangerat och fotat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:34
Tack Bjarne,
jag tycker det är kul att arrangera grönsaker och det brukar bli något stilleben under skördetiden varje år.
Hälsningar Lena
Underbart !
Inte nog med att det är gott och nyttigt, det blir fantastiskt vackert som stilleben också. Det visar du här !
Och som grädde på moset fick du finbesök av den sötaste lilla stjärtmes :-)
Härliga dagar Lena !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-08-08 17:35
Tack Ing-Marie,
grönsaker blir vackert både på tallriken och arrangerade på bordet. Stjärtmesen var en total överraskning.
Hälsningar Lena
Jag gillar Dina stilleben och den fina stjärtmesen! Den ruggar nu, inte sant?
Svar från Lena Holm 2016-08-09 07:36
Tack Wolfgang,
Det är fullt möjligt att den ruggar nu.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg