B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det blev ingen dimma...

Jag har nu tillbringat en kväll, natt och morgon vid Knuthöjdsmosse, men det blev kanske inte riktigt som jag tänkt. Kvällen var fin men jag hade inte sagt nej till några moln och en något lägre temperatur.

Jag sov några timmar i bilen och var uppe före solen. Jag konstaterade snabbt att dimma kunde jag glömma. Det var för varmt...men det var ju vindstilla och dessutom nästan inte en enda mygga. Det var ju bara att gilla läget och njuta...

Det ljusnade något och jag började se fåglar i mörkret (inte bara höra dem). Vad gjorde smålommarna...jo, de tog sovmorgon. Den här bilden var rätt brusig så jag drog lite i spakarna, ...om ni tycker det ser konstigt ut är den alltså manipulerad.

En familj med viggar hade "flaxa med vingarna övning". Här handlade det inte om det flaxande som man kan se efter putsning eller bad utan hela gänget flaxade intensivt under minst en halv minut. Sedan klev de ut i vattnet och simmade stillsamt bort.

Familjen kanadagås har lyckats bra i år. Sex telningar verkar de ha klarat så här långt.

Smålommarna vaknade till slut. Jag hade två par att spana på. Jag passade också på att äta frukost. Det finns sämre ställen att äta äggmacka på... 

Smålommarna putsade sig och gjorde morgongymnastik. Det blev en del sprättande med benen.

En kul pose med vingarna som inte alls behövde leda till något flaxande. Ibland gjorde de bara denna rörelse och återgick sedan till stillsamt simmande.

Efter putsning fick man dock oftast ett fin uppvisning.

Sedan lättade de och flög....naturligtvis flög de åt fel håll. Men sådana bilder har jag ju redan tagit, så det här får väl anses som "nytänkande" eller....:-). Jag fick i alla fall en stillsam vacker morgon vid mossen, körde direkt hem och var på jobbet efter lunch.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-08-04 18:29 | Läst 1739 ggr. | Permalink
Vilka fina bilder du fick även om det inte var dimma Den första bilden är bra också dina lombilder gillar jag skarpt för lom är en annorlunda fågel Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-08-04 19:15
Tack Gert,
det är en mycket vacker plats och om det är vidstilla kan man inte annat än njuta. Smålommarna ger extra krydda men jag gillar även de andra fåglarna som håller till där.
Hälsningar Lena
Härligt. Fina bilder trots att det inte blev någon dimma :) Jag tänkte åka dit snart jag också. Men kollar lite på vädret och det blåser ju hela tiden. Tror inte denna plats är lika fin om det inte är spegelblankt.
/andreas
Svar från Lena Holm 2016-08-04 19:18
Tack Andreas,
jag skulle kunna tänka mej att dra dit en gång till inom kort men väderutsikterna för nästa vecka ser inte så lovande ut. För mycket vind, det funkar inte alls. Det var väldigt fint när jag var där men inte alls vad en landskapsfotograf vill ha (tror jag).
Hälsningar Lena
Jag förstår din besvikelse över utebliven dimma. Det är mitt favoritfotoväder. Men det blev ju fina foton ändå.
Svar från Lena Holm 2016-08-04 19:20
Tack Erik,
det var väldigt fint även utan dimma och jag njöt av mina timmar på mossen, men det blev ju inte de bilder jag hade tänkt mej. Miljön på denna plats när det är dimma är verkligen spektakulär.
Hälsningar Lena
Det är väl bara att gilla läget med den uteblivna dimman, det går ju att få härliga bilder utan den också!
Fina fågelstudier bjuder du på!!
Svar från Lena Holm 2016-08-04 19:33
Tack Anne-Sophie,
först blir man besviken men sen ser man sej omkring och kan bara konstatera att det är himla vackert. Frukost på ett sånt här ställe slår allt även om man får sitta på en stubbe :-)
Hälsningar Lena
Dimma eller inte...vilken fin plats! Och det måste vara en fantastisk lyxig morgon-förmiddag "innan jobbet" även utan dimman. Och fina bilder fick du ju...
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:30
Tack Lena,
det var en oerhört lyxig morgon som jag kunde kosta på mej då det inte är så mycket aktivitet på jobbet just nu och jag kunde flexa några timmar.
Hälsningar Lena
Ingen dimma men väldigt fina bilder i alla fall. Ser så lugnt och skönt ut.
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:31
Tack Ingela,
det här är en oerhört fin plats.
Hälsningar Lena
Ja, dimma är nog svårt att få på beställning.. gäller att det kommer in lite kallare luftmassa medans vattnet fortfarande är varmt! Kanske måste bli september.. Vackert i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:33
Tack Jan,
du anar inte hur jag bevakar väderleksrapporteringen inför en resa till mossen. Det är trots allt tre timmar dit och tre timmar hem, man vill ju ha maximal utdelning. I september blir det säkert väldigt fint men då är smålommen borta.
Hälsningar Lena
Det blev fint även utan dimma.

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:33
Tack Tommy,
det är en väldigt vacker plats så det är bara att njuta och göra det bästa av det.
Hälsningar Lena
Det blev lyckade bilder, Lena! Speciellt viggarna och kanadagässen i trollskt ljus, men även smålommarna förstås!
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:36
Tack Wolfgang,
jag tror att många som åker hit skippar de "vanliga fåglarna" för att bara koncentrera sej på smålommen. Jag funkar inte så utan söker mer motiv och då kan även kanadagäss platsa om miljön omkring är så fin som här.
Hälsningar Lena
De första bilderna år verkligen stämningsfulla, och bilderna på kanadagässen, viggarna och lomarna är så bra helt enkelt. Knuthöjdsmosse ligger ju inte så långt från Lindesberg så det blir nog ett besök snart.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:37
Tack Stig,
jag kan verkligen rekommendera ett besök vid mossen. Smålommen flyttar snart med det finns mycket fint att se ändå. Jag kan tänka mej att platsen kan vara magisk med lite frost.
Hälsningar Lena
Visst kan man känna lite besvikelse först, det gjorde jag också förra året. Men när man väl är i det så glömmer man om det är dimma eller inte. Man bara njuter, och det gjorde väl du också.
Jättefina bilder, man känner lugnet.
Jag såg inte en enda kanadagås när jag var där, konstigt.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-08-05 15:40
Tack Ing-Marie,
jag har ju upplevt dimman och fått "magiska bilder " en gång så jag vet hur det känns, men platsen är så fantastiskt fin att man kan inte annat än njuta när man är där, dimma eller ej. Kanadagässen har jag sett vid varje besök. Konstigt att du inte fick en skymt av dem när du var där. I dimma spelar det ju mindre roll vad det är för fågel som dyker upp, det blir ofta läckert ändå.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Jag förstår dina känslor, man önskar allt på en gång. :) Själv tillbringade jag två tidiga mornar där i mitten av juni. Fanns inte dimma då heller, mycket moln och regn. Men båda gångerna bröt solen igenom för korta perioder och jag lyckades att göra några bilder. Vad glad jag var. :) Nästa gång kanske det blir dimma.
Med vänliga hälsningar, Svetlana.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg