B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svalbard i styv kuling,...minst....

När vi vaknade nästa gång skramlade alla lösa saker i vårt pyttelilla badrum runt som i ett exotiskt rytminstrument. En sopkorg i plåt, en toaborste och en flaska vardera av duschtvål och schampo, vilket väsen av dessa vardagliga ting.  Jag upplevde att jag omväxlande trycktes ner mot kojens yttervägg, för att en stund senare knölas ihop med kudden under sänglampan...jösses vad det gungade. Vår lilla hyttglugg visade antigen dagsljus (som vi vant oss vid) eller skummande hav som ibland gav totalt mörker. Även om jag insåg att det skulle bli blåmärken var det bara att gå upp. Vissa behov kan man inte komma undan och lite frukost på det skulle också sitta bra.

I salongen hade stolarna samlats i ett hörn vid dörren. De gick inte att sitta på och fyllde just nu mest en funktion som hinderbana om man absolut ville ut på däck. De surrades senare fast under bordet. Aktiviteten var låg i salongen. 

Vid lunch gungande det nog ännu mer och i det här läget är kötträtten med sås på väg över kanten på formen. Knäckebröd serverades till de som inte kände för lagad lunch. Vi kunde äta tack vare sjösjukepiller och medvetet låg aktivitet. Efter alla turer på dykbåtar i dåligt väder vet vi båda hur man bäst håller sjösjuka i schack.     

Det var spännande att förse sej med mat och det gällde att ta stöd mot det som fanns. Med mat på tallriken fick man sedan störta mot en sittplats i det läge då det lutade som minst. Det går tyvärr inte att visa detta på ett bra sätt på bild.

Jag funderade länge på hur jag skulle ta bilder för att visa just hur mycket det lutade och fick då syn på vår kaffebryggare. Trots att kannan stod bakom en två decimeter hög plåt hade den också fått ett gummiband. Kolla in lutningen på kaffet... 

Jag kunde naturligtvis inte motstå att gå ut på däck och möttes då av detta...

Trädgårdsmöblerna var surrade men åkte ändå lite hit och dit. Konstigt nog ser havet inte så värst vågigt ut och det var inte lätt att få till bilder som visade hur förhållandena var.

Jag låg på mage på däck ett tag och försökte få bilder med låg vinkel mot vattnet. Det var dock mycket nära att vattnet skulle skölja in på däck vid ett par tillfälle så jag gav upp. Nästa som provade detta blev blöt...

Om man var på däck gällde det att hitta ett bra sätt att hålla sej kvar, t ex genom att kila fast sej mellan de fasta installationer som fanns. Vi tyckte det gungade bra men fick veta av besättningen att när de gått upp till Svalbard och korsat Barents hav hade de fått uppleva 46 graders lutning....Om man ville äta något då gällde det att öppna kylskåpet eller mikrovågsugnen när det lutade åt rätt håll. Vi var inte i närheten av detta. Det tog dock 27 timmar innan det slutade gunga....

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-07-01 16:24 | Läst 2344 ggr. | Permalink
Jag säger bara fy! Inget för mig, men förstår att det var en upplevelse.
Häftiga bilder.
Svar från Lena Holm 2016-07-03 12:45
Tack JO,
det räckte med ett dygn, det är så svårt att göra något när man knappt kan röra sej ombord.
Hälsningar Lena
Hej,
Det där är inte kul. När man kan gå på väggarna. Jag frågade en gång på en isbrytare vad gränsen för lutning var. Vid 61 grader så skulle det slå runt. Det är säkert olika för olika båtar.
Man skall dock ha klart för sig att skall man åka till Svalbard så kan det blåsa där uppe. Men inte alltid.
Det är bra att du visar bilder från hur det kan va.
Ha en bra helg
Bob
Svar från Lena Holm 2016-07-03 12:47
Tack Bob,
vi hade oerhört tur med vädret om man ser till hela resan för det kan blåsa i flera dagar om man har otur. Så är det att vara ute med båt och det är klart att man måste visa även den typen av bilder.
Hälsningar Lena
Hej! Förstår att det gungade rejält! Det här fartyget har jag faktiskt sett, det låg ett bra tag här i Hammarby sjö för några år sen, minns jag nu.. Men det ser ändå inte ut att blåsa så jättemycket just här på bilderna! Då brukar det vara som en dimma av vattendroppar nån meter ovanför vågtopparna, ihop med riktigt rejäla 'gäss', som här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/221941/1491127.htm?set=mp .Har sett det live ett par gånger i mitt liv, bl.a. nere vid 'stenstranden' på Torö, när det blåste syd 33 m/s i byarna vid Landsort! Hav och hårda vindar är mäktigt, men ändå fantastiskt vackert! Gissar att det 'gungade' inombords även efter att vågorna lagt sig..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:12
Hej Jan,
det blåste inte så mycket som 33 m/s men det gungade ändå rejält ombord. Jag vet att det inte ser så märkvärdigt ut när man tittar ut över vattnet. Hade det varit värre hade vi antagligen inte ens fått gå ut på däck.
Hälsningar Lena
ehrsa 2016-07-03 18:35
Hej! Så är det nog, och vågor kan ju vara brutalt stora för att det har blåst mycket långt bort dessutom, bara det är 'fritt hav', dyningar och stora vågor färdas långt.. Har själv många gånger inte kunnat gå iland på 'min' ö Tärnskär, bara för att det blåst hårt dagen innan.. dyningarna ligger kvar och omringar ön dessutom, så att det inte går att gå iland någonstans!
Hälsn!
Har en total oförmåga till att få sjösjuka, gillar väder, och hade gärna varit med.
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:14
Hej Stefan,
du är en sån lycklig själ som inte blir sjösjuk. Vi klarar oss båda hyfsat om vi tar åksjukepiller och tar det lite lugnt. Det fanns dock de som blev riktigt dåliga...
Hälsningar Lena
Som Du skrämmer mig :-) 27 timmar!
Intressant att se ändå!
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:17
Hej Wolfgang,
vi råkade befinna oss längs en sträcka där det var väldigt långt till en skyddande vik med vinden från det hållet. Otur, men det gick över. VI hade ändå väldigt tur med vädret under resan som helhet och fick ytterligare en jättefin dag i gummibåtarna lite senare.
Hälsningar Lena
Känns igen det där, men för mig räcker inte ens sjösjukepillren. Tål en del sjögång, men när till och med den stora kaffebryggaren som de har fastsatt ombord på Quest, dansade iväg nedför trappen då kom inte jag heller till middagen. Huga så det gungade då, men ligger jag ner så fixar jag det.
Hoppas ni inte fick fler stormar utan kunde segla lungt sedan.
Modigt att gå ut på däck, vi fick inte gå ut då det stormade som värst, då låstes dörrarna och vakter placerades ut.
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:21
Tack Margareta,
vi hade tur resten av resan och fick riktigt fint väder igen. Det var flera som insåg att om de bara låg stilla så gick det bra och de fick några mackor och lite dricka med jämna mellanrum. Vi fixade att sitta till bords men det var svårt att sitta vid borden. De väggfasta bänkarna rörde sej inte med det låg dynor på som gjorde det fast det satt flera personer på. Personalen hade koll på oss när vi gick ut, jag insåg det när jag pratade med dem efteråt.
Hälsningar Lena
Gillar dom härbilderna extra mycket, dom är inte så stylade(jag menar ordentliga, du stylar inte dina bilder) men röran ser liksom väldigt äkta ut. Så jag kan konstatera att gungningen ger minst lika bra bilder som vanligt / Björn T
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:24
Tack Björn,
det fanns ju inte så mycket att göra när det gungade och vi bara förflyttade oss, då blir det lite bilder. Det som var nästan kusligt var att på många bilder har jag lyckats få en rak horisont. Det är nästan omöjligt att få när det är helt stilla och jag verkligen koncentrerar mej på just det.
Hälsningar Lena
Trodde den första bilden var en tvättmaskin.
Med sådana rörelser på havet hade jag blivit grön av illamående.
du är väldigt modig du som kunde gå ut på däck. Och dina bilder är med mycket bra kvalite.
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:25
Tack Johanna,
kul att höra av dej. Det kändes lite som en tvättmaskin då man låg i kojen och tittade mot den lilla gluggen. Ibland blev det helt mörkt. Sjösjuka är ett elände och det finns olika knep för att "överleva".
Hälsningar Lena
Hoppsan ! Där försvann alla lugnavattnetbilder i en hast.
Bra att du visar hur det verkligen kan vara stundtals, det mildrar avundsjukan lite :-)
Vilket sammanträffade att jag just nu ligger inhammocken, gungandes och läser detta. Kanske en bra övning om jag skulle få för mig att åka på liknande resa.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:27
Tack Ing-Marie,
det fina med hammocken att man kan stoppa den när man vill kliva av. Det gick ju inte här.... men vi klarade oss rätt bra och fick faktiskt fint väder ingen innan vi klev av båten.
Hälsningar Lena
Wow, mäktig men oroväckande upplevelse kan tänkas. För stora vågor är inget för mig...
Svar från Lena Holm 2016-07-03 13:28
Tack Mikael,
vi klarade oss rätt bra och fick faktiskt riktigt fint väder igen innan vi klev av båten.
Hälsningar Lena
Tack för Ditt svar!
Förresten, Lena, är det inte Brutus Östling som hämtar maten i bild nr 4 ?
Svar från Lena Holm 2016-07-04 08:51
Hej Wolfgang,
visst är det Brutus Östling. Han var med som "fotografisk expeditionsledare" och det var mycket givande. Han använder ju dessutom Canon, så man kunde känna på de tyngre teleobjektiven. Det blev också en del diskussion om bildbearbetning och så ett par härliga föredrag förstås.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg